Ce este tahicardia paroxistică supraventriculară?
TPSV sau tahicardia paroxistică supraventriculară este un termen general folosit pentru descrierea unei aritmii cardiace care poate sa apară brusc și să dispară tot în felul acesta. Episoadele în care inima bate mai repede sunt generate de impulsuri care apar în camerele de sus ale inimii, respectiv la nivelul atriilor.
Este vorba despre o activitate electrică anormală care determină contracția mult mai rapidă a atriilor.
În literatura de specialitate, această boală cardiacă mai este cunoscută și sub alte denumiri: tahicardie supraventriculară, tahicardie sinusală, tahiaritmie atrială, tahiaritmie atrioventriculară, etc.
Acest tip de tahicardie include fibrilația atrială și sindromul Wolff-Parkinson-White. TPSV nu apare doar la adulți. Ea mai poate să apară și la copii sau adolescenți, de asemenea.
Cum se manifestă această boală cardiacă?
Făcând parte din categoria tulburărilor de ritm și de conducere, TPSV se manifestă clinic sub forma unor bătăi accelerate ale cordului. Debutul episoadelor de tahicardie poate fi brusc, acestea putându-se remite fără intervenția unui medic sau fără a recurge la un tratament medicamentos specific. Durata episoadelor de TPSV este variabilă. Acestea pot fi de doar câteva minute sau pot dura 1 sau 2 zile. Contează foarte mult dacă există boli cardiace asociate precum cardiomiopatie, tumori cardiace, hipertensiune arterială, etc.
Cauzele tahicardiei paroxistice supraventriculare
TPSV este frecvent întâlnită în practica medicală, mai ales la persoanele vârstnice. De asemenea, nu este un lucru neobișnuit ca această boală să fie depistată la pacienții care suferă de anemie, de oboseală cronică sau de un nivel crescut de deshidratare.
Tahicardia supraventriculară poate să mai apară la persoanele care consumă în exces alcool și în mod frecvent, la persoanele care au avut infarct miocardic în antecedente, tumori cardiace, boli ale pericardului, alte boli cardiace, etc.
TPSV apare mai frecvent în timpul sarcinii, se asemenea, la persoanele care suferă de obezitate accentuată, la debutul menopauzei, la fumători, la persoanele care suferă de hipertiroidism, la consumatorii mari de băuturi care conțin cantități ridicate de cofeină, etc.
Simptome TPSV și cum se manifestă
Cel mai comun simptom este ritmul cardiac rapid și regulat. De cele mai multe ori, ritmul cardiac nu depășește 100 de bătăi ale inimii/minut. Dacă boala debutează la copii, frecvența cardiaca poate fi mai ridicată. Pacienții care suferă de TPSV simt pulsul inimii mult mai accelerat, bătăi în piept, senzație de pulsație la nivelul gâtului, etc.
Aceste episoade de tahicardie pot apare brusc și pot să dispară la fel, după câteva minute sau ore. Este una dintre cele mai importante caracteristici ale afecțiunii.
Episoadele de TPSV sunt însoțite de cele mai multe ori de senzația de anxietate și de confuzie, de dureri în piept care pot fi sub formă de constrângeri, de amețeli sau leșin, de oboseală sau epuizare și de senzația de greață.
Când este recomandat să vizitezi un medic specialist
Programarea unui consult de specialitate este recomandată întotdeauna, atunci când bătăile inimii sunt neregulate. Este foarte important ca afecțiunile de acest gen să fie diagnosticate la timp și să se instituie imediat un tratament medical adecvat.
Factori de risc
Principalii factori de risc care pot determina sau agrava episoadele de tahicardie paroxistică supraventriculară sunt: vârsta, oboseala cronică, stări intense și prelungite de anxietate, obezitatea, fumatul, consumul excesiv de alcool sau droguri, prezența altor boli cardiace importante, etc. Boala mai poate fi declanșată de consumul de medicamente care prelungesc complexul QT, de afecțiuni reumatologice precum lupusul eritematos sau artrita reumatoidă, de introducerea de catetere sau dispozitive la nivelul cordului, de miopatii electrice, etc.
Diagnostic și protocol TPSV
1.Consultație
Dacă o persoană suferă de un astfel de tip de tahicardie, pentru a stabili dacă este vorba despre TPSV va fi nevoie de o consultație medicală în care se va discuta în amănunt despre simptomele care au apărut, momentul debutului acestora, istoricul familial, existența altor boli, modul în care au fost acestea tratate, medicația pe care o urmează, stilul de viață, etc. Toate aceste lucruri, au drept scop identificarea tipului de aritmie și eventualele complicații pe care aceasta le generează.
2.Electrocardiogramă
Electrocardiograma (ECG) de repaus este obligatorie. Cu ajutorul ei se va identifica tipul de aritmie și modificările electrice care există la nivelul cordului. Există posibilitatea ca medicul specialist să recomande și realizarea unei electrocardiograme ECG de efort, dacă situația clinică o impune. Anumite episoade de TPSV se pot declanșa în timpul acestei investigații și în felul acesta se confirmă diagnosticul de boală și se poate institui și tratamentul adecvat.
3.Ecocardiografie
Această investigație este utilă, în special pentru identificarea unor malformații cardiace sau pentru a determina o activitate anormală a cordului, care nu apare la examenul clinic sau în conținutul electrocardiogramei. În clinica noastră există posibilitatea de a realiza ecografii foarte complexe cu ajutorul celor mai moderne aparate și cu ajutorul unui personal foarte bine pregătit. Oferta clinicii include ecografie Doppler uzuală, avansată sau de resincronizare, spre exemplu.
4.Holter EKG 3 derivații sau 12 derivații 24/48/72h/7 zile și test EKG de efort
Pentru că această boală cardiacă poate apare și dispare în mod spontan, este recomandat să se recurgă și la monitorizarea continuă de tip Holter. De asemenea, clinica noastră pune la dispoziție pacienților foarte multe investigații de acest gen: Holter ECG cu 3 derivații 24 de ore, 48 de ore, 72 de ore, Holter ECG cu 12 derivații 24 de ore sau 48 de ore. Toate prețurile afișate includ și interpretarea rezultatului de către medicului specialist.
Tahicardia Paroxistică supraventriculară (TPSV) tratament
Există mai multe tipuri de tratament care se pot institui în cazul în care este prezentă tahicardia paroxistică supraventriculară TPSV.
1.TPSV tratament medicamentos
Se pot prescrie la pacienții diagnosticați cu TPSV multe tipuri de medicamente antiaritmice. Acestea au drept scop normalizarea ritmului cardiac.
2.Conversia cardiacă electrică
Se poate recurge la o astfel de metodă atunci când tratamentul medicamentos nu oferă rezultate. Este o metodă terapeutică eficientă. În situația în care tahicardia paroxistică durează de mai mult de 24-48 de ore, se instituie în paralel inclusiv tratament anticoagulant pentru a preveni apariția trombilor și eventualele complicații.
3.Ablația prin radiofrecvență
Scopul principal este ablația componentei care determină aritmia. Cu ajutorul studiilor electrofiziologice intracardiace se va evidenția calea TPSV. Apoi, aceasta se va neutraliza. Metoda aceasta de tratament care mai este numită și ablație TPSV este foarte indicată pentru mai multe tipuri de tahicardii: de reintrare, de tip atrioventriculară de reintrare, fibrilația atrială, flutterul atrial și pentru tahicardia atrială focală. Dacă intervenția se realizează pe perioada cât pacientul este sedat, rata de succes este crescută. Există posibilitatea ca să apară complicații precum embolismul sistemic, infecții, hemoragii, tromboza venoasă profundă sau tamponada cardiacă.
4.Manevre care pot încetini ritmul cardiac
Există diferite manevre care pot conduce ca scăderea ritmului cardiac la pacienții care suferă de TPSV. Manevrele vagale cele mai obișnuite sunt reprezentate de stropirea feței cu apă rece, introducerea acesteia într-un vas cu apă cu gheață sau presarea globilor oculari.
O altă manevră des recomandată este masajul sinusului carotidian. Este realizată de medicul specialist și constă în masajul sinusului carotidian aflat la nivelul arterelor carotide. Manevra nu durează mai mult de 5-10 secunde. Aceste manevre se realizează numai la recomandarea medicului specialist. Este riscant să le realizați singuri.
Manevra Valsalva este frecvent folosită în TPSV. În cadrul acesteia, medicul specialist va solicita pacientului să inspire profund și apoi să încerce să expire forțat, ținând nasul și gura închise timp de 10 secunde. Scopul este de a obține un ritm regulat al inimii, în ambele situații.
5.Dispozitive medicale
Există situații în care este necesară implantarea unui stimulator cardiac fără de care nu poate fi stăpânită tahicardia paroxistică supraventriculară. Sunt mai multe tipuri de dispozitive medicale la care se poate recurge. Tehnologia medicală a evoluat foarte mult și în prezent avem acces la mult mai multe soluții eficiente și pentru acest gen de afecțiune medicală de natura aritmică.
Stil de viață
O persoană diagnosticată cu TPSV în mod obligatoriu va fi nevoită să își schimbe stilul de viață pentru a controla mult mai bine boala și pentru a preveni cu succes apariția unor complicații grave precum tahicardia ventriculară, trombembolismul pulmonar, accidente ischemice, apariția insuficienței cardiace, etc.
Este necesară mult mai multă odihnă, un somn mult mai bun, scăderea în greutate ajută foarte mult, de asemenea. Nu este deloc recomandat fumatul sau consumul excesiv de alcool într-o astfel de situație. Eforturile intense nu sunt recomandate, consumul excesiv de cafea nu este deloc bun, trebuie evitată la maxim și deshidratarea organismului.
Pentru că anxietatea poate agrava starea de boală, este bine să învățați mai multe tipuri de exerciții de relaxare și chiar să le realizați în mod periodic.
Reducerea nivelului de stres este benefică și sunt foarte multe metode simple la care se poate apela pentru a obține acest lucru. Ele sunt utile chiar și pentru persoanele care nu suferă de o astfel de aritmie cardiacă.
Pentru investigații foarte moderne și pentru un consult specializat realizat de către medici cardiologi cu o vastă experiență, vă rugăm să formați numărul de telefon postat pe site sau să completați toate datele necesare în formularul de contact. În timp foarte scurt veți primi toate informațiile necesare și veți afla și data programării dumneavoastră.