In fiecare an, cu prilejul marilor Sarbatori, care se “petrec la masa, in familie si cu prietenii” vedem cam aceleasi stiri la televizor. Cati oameni au avut nevoie de salvare din cauza exagerarilor culinare si bahice. Conducatorii directiilor de Salvare devin in aceste perioade vedetele stirilor si, in fiecare an auzim aceleasi recomandari, zise in limbaj cat mai medical indescifrabil pentru marele public, despre ce n-ar fi trebuit sa facem.

Motivele acestei stari de fapt sint diverse. Pe de o parte sint frustrarile legate de a nu avea sau a nu fi avut destul din ce ai fi dorit (mai ales la generatiile care astazi au 50 de ani si peste), dorinta de a arata bunastare familiei si prietenilor, chiar cu sacrificii.

Si atunci, aproape ca indiferent de sezon, masa de Sarbatoare va contine la antreuri niste piftie, niste branza buna grasa si sarata, jumari tot sarate bine, oarece leber/caltabos/drob/carnati si ceva sunca/mezel/slaninuta, obligatoriu salata de icre cu mult ulei si niste salata boef cu sfanta maioneza din belsug. Va urma oarece friptura, un stufat, niste sarmale (cu ceva carne si carnat afumat in varza sarata) acompaniate si de niste cartofi facuti neaparat in ulei bun, prajt indelung, cu sau fara untura. Peste ciorba de regula se sare, sa ramana loc pentru desert. Desi in rest nu mancam mai mult de un ou, hai doua ca mic dejun, odata la cateva zile, de Pasti e musai sa ingerezi vreo 4-5, ca vorba aia, daca am ciocnit, trebuie sa-l mananc. Salata, muraturile, sunt facute doar ca sa faciliteze inghititul unor cantitati mai mari din cele pomenite. Iar la desert e lafaiala de zahar bine rafinat, de grasime, de carbohidrati. Si totul trebuie mancat in cele cateva ore ale mesei de Sarbatoare. Cu o tarie inainte, dar, din cand in cand si in timpul, secondata de niste vin (minim o sticla) o palinca buna mai la final sau, pe boierie, un coniac sau niste whisky.

Acum, ca am mancat intr-o zi cat mancam in zece zile in care depunem si efort, nu se pune. A fost frumos la masa. Si-n prima zi, si-n a doua, ba chiar si-n a treia.

Si la final a venit Salvarea.

Aceste socuri bahico-culinare la care bietul organism e supus vor genera repercusiuni, iar cele cardiovasculare nu sunt deloc ultimele pe lista care ar trebui sa ne faca mai cumpatati. Nici un medic realist nu va interzice pacietilor care nu au afectiuni serioase accesul la o masa de Sarbatori si nici la preparatele ocazionate de ele. Insa scopul mesei nu trabuie sa fie excesul bahico-culinar. Consecinta mesei de Sarbatoare nu e sunatul la Salvare, ci un timp de calitate petrecut cu cei dragi, in momente speciale, de reuniune.

Iar lipsa vizitei la cardiolog, periodica, va face si mai vulnerabili in fata excesului pentru ca nu veti sti cand, cat, ce va este recomandat sa faceti si in ce masura. Nu degeaba multe din afectiunile sistemului cardiovascular sunt numite asasini tacuti. Nu dor, nu dau eruptii pe piele. Le ai, dar nu stii.

Pentru a te bucura de sarbatori linistite, asigura-te ca faci totul pentru sanatatea ta! Programeaza-te acum pentru un consult la Cardio Clinic și selecteaza pachetul de investigatii ce ti se potriveste >>  https://www.cardioclinic.ro/cardiocheck/

No Fields Found.
Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

  De multe ori auzim ca a facut cineva infarct, cu consecinte severe, “om sanatos, zdravan, inca tanar”, subintelegandu-se ca aparitia acestei boli
Citeste continuarea
  Nu demult, am avut un pacient in clinica ce suferise un infarct miocardic, caruia, din fericire, i-a supravietuit (o sa-l numim dl. M). Era la serviciu,
Citeste continuarea
  In fiecare an, cu prilejul marilor Sarbatori, care se “petrec la masa, in familie si cu prietenii” vedem cam aceleasi stiri la televizor. Cati
Citeste continuarea
Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea