Ce este tahicardia ventriculară?
Această afecțiune se caracterizează printr-un ritm accelerat de contracție al ventriculilor inimii. Cordul este format din doi ventriculi superiori numiți atrii și doi, inferiori, numiți ventriculi. În condiții normale, numărul de contracții cardiace variază de la o persoană la alta între 60-100 de bătăi/minut. În tahicardia ventriculară ritmul de contracție al ventriculilor este mai mare de 100 bătăi/ minut.
Cât de comună este afecțiunea?
O astfel de boală cardiacă este destul de gravă. Ea poate să survină ca și o consecință a unei alte boli cardiace: cardiomiopatia dilatativă, infarctul miocardic acut, cardiopatia ischemică (boala coronariană), bolile cardiace valvulare, boli ce apar după intervenții chirurgicale realizate la nivelul inimii, etc.
De asemenea, această boală poate să apară și la persoanele care se află sub tratament medicamentos pentru alte tipuri de tahicardii, la persoanele care consumă în mod frecvent cocaină sau alte categorii de droguri, la persoanele care au un nivel scăzut de potasiu în sânge, etc.
Tahicardiile ventriculare sunt periculoase?
Acest tip de aritmie cardiacă este periculoasă și trebuie să fie tratată cu atenție. În același timp este nevoie ca sfaturile medicilor trebuie urmate cu strictețe.
Ce se poate întâmpla atunci când descoperim că suferim de tahicardie ventriculară?
Atunci când ventriculele inimii se contractă mult mai repede, consecințele directe și imediate sunt următoarele: scăderea tensiunii arteriale, apariția fibrilației atriale, irigarea deficitară a creierului și a multor organe. Bătăile inimii pot fi foarte neregulate încât, aceasta se poate opri. Acest lucru poate fi cauza decesului.
Ce persoane sunt predispuse la apariția afecțiunii?
În mod frecvent boala poate să apară la persoanele supraponderale, la fumători, persoane vârstnice, la persoanele care consumă multe băuturi pe bază de cofeină, la persoanele care consumă droguri puternice, etc. Ea mai apare frecvent la persoanele cu alte tipuri de afecțiuni cardiace precum și la persoanele care au anomalii congenitale ale arterei coronare, anomalii electrolitice, anomalii acido-bazice, tumori cardiace, etc.
Mult mai frecvent, tahicardia ventriculară apare la persoanele care au suferit un infarct miocardic în trecut sau la cei care au rude care suferă de aceeași boală.
De asemenea, tulburarea aceasta de ritm poate să mai apară și la persoanele care sunt nevoite să urmeze un anumit tratament medicamentos.
Diferența dintre Tahicardiile Ventriculare și Fibrilația Ventriculară
În tahicardia ventriculară impulsurile electrice generate la nivelul nodulului sino-atrial sunt înlocuite cu un stimulator aflat într-o zonă ectopică. În aceste condiții cordul se va contracta în mod regulat, însă numărul contracțiilor va fi ridicat, peste 100 de bătăi/minut.
În cazul fibrilației ventriculare, sistemul de conducere a impulsurilor electrice funcționează complet eronat. Ritmul cardiac este în acest caz neregulat. Este motivul principal pentru care fibrilația ventriculară pune viața în pericol mult mai mult.
Cauzele tahicardiei ventriculare
Cauzele care determină apariția tahicardiei ventriculare sunt multiple: vârsta înaintată, stresul cronic și intens, fumatul excesiv, dezechilibrele electrolitice majore, cardiopatiile congenitale, hipertensiunea arterială, hipertiroidismul, ateroscleroza, etc.
Simptomele tahicardiei ventriculare, cum se manifestă?
Starea pacienților este diferită, în funcție de intensitatea și durata episodului de tahicardie ventriculară. La unii pacienți manifestările sunt mai severe și starea generală mult alterată, la alții simptomele sunt mai puțin severe.
În situația în care activitatea inimii nu este foarte mult afectată, vor apare următoarele simptome: amețeală, respirație dificilă, senzația de lipsa de aer, dureri în piept, stare de moleșeală și oboseală accentuată.
Dacă există modificări majore ale sistemului electric al inimii și dacă sunt asociați și mulți factori de risc importanți, pot apare semne mult mai grave: lipotimii, dureri accentuate în piept, transpirații, anxietate, stare de epuizare accentuată, stop cardiorespirator sau comă, etc.
Când este recomandat să vizitezi un medic specialist?
În principiu, orice modificare a modului în care funcționează cordul și orice durere caracteristică de tip ischemic care apare, mai ales modificările de ritm cardiac, trebuie urgent investigate. Este foarte important ca diagnosticul să fie repede pus și să se instituie cât mai urgent și tratamentul.
Cordul are un rol foarte important în organism. Acesta va determina ca sângele să ajungă la toate organele din corpul nostru, în condiții optime. Este modalitatea prin care sunt oxigenate toate țesuturile organismului, fără de care nu se poate discuta despre o funcționare normală a lor.
Dacă aceste modificări survin după tratamente îndelungate pentru alte boli cardiace cu risc crescut sau dacă se suprapun peste alte boli asociate grave, de asemenea, trebuie mers urgent la camera de gardă sau la un consult medical de specialitate.
Dacă manifestările apar la persoanele vârstnice, nu trebuie așteptat foarte mult timp. În cazul acestora complicațiile pot fi severe și trebuie cât mai mult evitate.
Tipuri de tahicardii ventriculare, clasificare:
Există mai multe forme de tahicardii ventriculare:
1.Tahicardia ventriculară monomorfă
Este tahicardia ventriculară în care toate bătăile sunt similare între ele. Ele se pot identifica foarte ușor cu ajutorul unei electrocardiograme de repaus care se realizează foarte ușor și în clinica noastră.
2.Tahicardia ventriculară polimorfă
Este tipul de tahicardie ventriculară în care o bătaie cardiacă schimbă morfologia în raport cu următoarea bătaie.
3.Tahicardia ventriculară susținută
În acest caz este vorba despre o tulburare de ritm cu o durata mai mare de 30 de secunde.
4.Tahicardia ventriculară nesusținută
Este tulburarea de ritm care durează mai puțin de 30 de secunde.
Diagnostic și protocol tahicardie ventriculară
Pentru diagnosticarea tahicardiei ventriculare se au în vedere următoarele aspecte:
Evaluarea paraclinică
Pentru a afla cauzele apariției episoadelor de tahicardie ventriculară, sunt necesare analize de laborator specifice pentru a determina dacă nu este vorba despre dezechilibre majore electrolitice.
Consultație
Consultația este foarte valoroasă și va scoate în evidență istoricul familial, debutul bolii, alte boli asociate, factorii de risc și factorii ereditari, stilul de viață, riscurile care există, etc.
A. Electrocardiograma
Electrocardiograma de repaus (ECG) este obligatorie. Ea va pune în evidență tulburarea cardiacă în sine și poate descoperi și alte modificări importante care există la nivelul cordului în momentul debutului sau pe perioada evoluției bolii. În clinica noastră aveți ocazia să realizați o mulțime de investigații utile pentru multe categorii de boli cardiace cu risc crescut. Electrocardiogramă ECG de efort, Holter ECG în 3 sau 12 derivații pentru intervale diferite de timp, ecocardiografii, etc.
Sunt avantajoase pachetele se servicii de tip CardioCheck Basic, Standard și Complet, de asemenea. Pentru o programare puteți suna chiar în acest moment sau puteți completa formularul special postat chiar pe site-ul clinicii!
B. Ecocardiografie
Ecografia este o alta metodă de investigație, frecvent utilizată de medici pentru punerea diagnosticului de tahicardie ventriculară. Ea permite identificarea precisă a eventualelor malformații, precum și evaluarea activității cordului.
C. Holter ECG 3 derivații sau 12 derivații 24/48/72h/7 zile + test ECG de efort
Monitorizarea Holter ECG 3 derivații sau 12 derivații 24/48/72 h/7 zile este o foarte bună metodă de înregistrare continuă a activității electrice a inimii pentru pacienții care prezintă o activitate inconstantă a cordului. Oferta clinicii noastre pentru acest tip de investigație, este foarte avantajoasă, de asemenea.
Tratamentul tahicardiei ventriculare
Sunt multe metode de tratament pentru această afecțiune. În primul rând este tratamentul medicamentos. Se pot prescrie medicamente antiaritmice pentru ca activitatea inimii să se apropie de un ritm cât mai normal. De asemenea, pentru a diminua ritmul inimii, se pot face și manevrele vagale, însă numai sub coordonarea medicului, pentru început.
O metodă din ce în ce mai utilizată este ablația prin radiofrecvență. Metoda aceasta are la baza următorul principiu: blocarea circuitului electric anormal de la nivelul cordului. Dacă intervenția are succes, nu va mai fi nevoie ca pacientul să ia medicamente. Există riscuri daca se recurge la această metodă. Este vorba despre riscul de apariție al unei infecții, al unei hemoragii sau chiar și producerea unor leziuni la nivelul cordului.
Dezavantajul major constă și în faptul că o astfel de intervenție nu se poate realiza oriunde, în orice spital.
Și într-o tulburare de ritm de genul tahicardiei ventriculare, se poate apela la conversia electrică (șoc electric extern). Este recomandată de cele mai multe ori doar în situații de urgență.
Tratamentul chirurgical pe cord deschis este indicat doar pentru cazurile care nu răspund deloc la tratament medicamentos și nici la celelalte metode terapeutice. În situația în care există boli asociate care au indicație de intervenție pe cord, cu această ocazie, se poate realiza concomitent și ablația chirurgicală a circuitului electric care nu funcționează în mod normal.
Stil de viață
Pacienții care suferă de o astfel de boală vor avea un stil de viață modificat. În primul rând, trebuie să renunțe la toți factorii care pot genera un episod de tahicardie ventriculară. Apoi, este recomandat pentru ei să întocmească un jurnal.
Aici se va consemna simptomatologia și nivelul frecvenței cardiace. Sunt date care vor ajuta mult medicul curant și sunt valoroase și din punctul de vedere al urmăririi evoluției bolii. Contează foarte mult să se descopere cauzele care determină apariția episoadelor de tahicardie. Sub îndrumarea medicului, va trebui întocmită lista medicamentelor care, de asemenea, pot genera declanșarea episoadelor de tahicardie ventriculară.
Va trebui să învețe cum de fac manevrele vagale la domiciliu care îl vor ajuta să obțină reducerea frecvenței bătăilor cordului destul de repede.
O astfel de boală cardiacă înseamnă și limitarea efortului fizic exagerat, precum și renunțarea la condus mașina.
Nu sunt recomandate nici emoțiile puternice, stările de anxietate prelungite, oboseala sau stresul accentuat. Evitați toate aceste lucruri cât mai mult posibil.