Holter ECG 3 derivatii – 24 ore – cu interpretarea medicului cardiolog

Holter Inima ECG 24 ore

Monitorizarea ambulatorie de ritm sau Holter ECG 3 / 12 canale

Ce este o electrocardiograma? Inima produce mici curenti electrici care se distribuie in tot muschiul cardiac (miocardul) facand-o sa bata, adica sa se contracte.

Electrocardiograma (ECG) inregistreaza aceasta activitate electrica a inimii, afisand modul in care circula curentii electrici prin muschi. In acest fel, ECG-ul ofera medicului foarte usor indicii asupra modului in care se contracta inima, asupra ritmului cardiac, asupra frecventei si normalitatii batailor acesteia.

 

Ce este dispozitivul Holter ECG?

Un Holter ECG este un dispozitiv medical care este purtat de pacient timp de 24 h, 48 h sau 72 h, timp in care are loc masurarea continua a activitatii electrice a inimii, facand astfel vizibil ritmul inimii. La finalul perioadei de inregistrare medicul poate studia toate variatiile activitatii muschiului cardiac din perioada analizata.

Monitorizarea Holter ECG devine astfel foarte valoroasa datorita faptului ca poate detecta tulburarile de ritm (aritmiile cardiace) care scapa inregistrarii de cateva secunde din timpul unui EKG de repaus.

 

Ce inseamna monitorizarea Holter EKG si de ce se face?

Monitorizarea Holter ECG, cunoscuta si sub denumirea de electrocardiograma ambulatorie, monitorizeaza activitatea inimii in cursul activitatilor uzuale.

Prin urmare, ajuta la detectarea aritmiilor (frecvente cardiace prea mari, prea mici sau batai neregulate) care apar doar in timpul efortului sau unor activitati fizice specifice, lucru imposibil de detectat de catre electrocardiograma de repaus, intrucat aceasta este efectuata in timpul unui consult de cardiologie, cat timp pacientul sta intins pe pat, fara sa se miste.

 

Ce presupune testul Holter?

Pentru initierea monitorizarii Holter ECG se lipesc cativa electrozi de monitorizare ECG de dimensiuni mici pe pieptul pacientului, acestia fiind conectati prin cabluri de un aparat mic, usor, care inregistreaza si monitorizeaza inimia, adesea numit aparat Holter (asemanator ca dimensiuni cu un mp3 player, deci poate fi purtat la curea sau in buzunar cu usurinta).

Inregistrarea se face pe 24, 48 sau 72 de ore si poate fi de doua niveluri diferite de complexitate (3 derivatii sau 12 derivatii), in functie de necesitatile de diagnostic ale pacientului.

  1. inregistrarea pe 3 derivatii este cea care se face de prima intentie, pentru a descoperi anomaliile de ritm cardiac.

  2. in cazul in care se observa anumite modificari mai importante, cu indicatii ulterioare pentru alte proceduri complexe (cum ar fi ablatii de flutter, de alte circuite aberante sau de focare ectopice), este recomandat a se inregistra activitatea electrica a inimii pe 12 derivatii, pentru ca in aceste situatii este foarte importanta localizarea cat mai precisa a curentilor electrici anormali.

 

Cand este recomandat sa efectuezi un astfel de test?

Numeroase persoane resimt pe parcursul vietii palpitatii, insa caracterul acestora poate varia extrem de mult de la un pacient la altul. Acest simptom poate fi atat manifestarea unei tulburari de ritm inofensive, cat si un indiciu pentru o tulburare de ritm periculoasa, care se poate transforma intr-o aritmie amenintatoare de viata.

Prin urmare, in astfel de situatii, dupa o discutie detaliata despre celelalte afectiuni si simptome ale fiecarui pacient, medicul cardiolog va recomanda montarea unui Holter ECG pentru a descoperi cu exactitate tulburarea de ritm care provoaca palpitatiile.

Simptomele cardiace cele mai frecvente pentru care este recomandata evaluarea ambulatorie a electrocardiogramei sunt:

  1. Durere in piept in timpul efortului;

  2. Senzatiile de ameteala sau stare de confuzie brusc aparute;

  3. Episoadele de pierdere a constientei (lesinul, sincopa);

  4. Senzatia ca inima bate prea rapid;

  5. Senzatia absentei unei batai cardiace din insiruirea regulata normala.

Daca pacientul are deja un diagnostic cert de aritmie cardiaca, pentru care primeste un tratament, medicul cardiolog poate verifica eficienta tratamentului cu ajutorul unui Holter ECG.

Fiind o investigatie care nu implica niciun risc pentru pacient, aceasta poate fi repetata la intervale regulate, pentru o monitorizare seriata a evolutiei sub tratament.

Fiecare noua inregistrare electrocardiografica poate fi comparata in detaliu cu traseele anterioare, ceea ce ofera medicului specialist un instrument valoros pentru ajustarea fina a tratamentului, astfel incat sa gaseasca solutia cea mai potrivita fiecarei persoane.

 

Cum te pregatesti corespunzator pentru monitorizarea Holter ECG?

Intrucat pacientul nu va putea face dus pe perioada purtarii Holterului ECG (aparatul nu este rezistent la apa, iar electrozii se pot dezlipi de pe pielea uda), pregatirea pentru investigatie presupune ca dusul sa fie facut inainte de montarea Holterului. 

Este recomandat sa nu purtati creme de corp sau alte lotiuni in ziua montarii aparatului.

Nu exista niciun fel de restrictii alimentare care trebuie respectate pe perioada inregistrarii. In plus, pacientul nu trebuie sa intrerupa niciun fel de medicatie nici inainte, dar nici dupa efectuarea monitorizarii ECG, cu exceptia situatiei in care medicul cardiolog ofera o indicatie precisa, bazata pe particularitatile unui anumit caz.

 

De ce este indicata purtarea unui Holter cardiac?

Holterul cardiac este recomandat atunci cand exista suspiciunea existentei unor perioade de ischemie la efort, care nu pot fi detectate in cadrul unei inregistrari ECG de reapus. In aceste cazuri, inima functioneaza corect in conditii de repaus.

Insa in momentul in care este solicitata excesiv si creste nevoia acesteia de oxigen, necesarul nu mai poate fi acoperit, din cauza fluxului de sange care nu mai poate creste corespunzator.

Prin urmare, pe traseul ECG apar semne sugestive pentru suferinta ischemica a muschiului cardiac. Prin detectia precoce a unor astfel de modificari si implementarea unor masuri terapeutice, poate fi prevenit infarctul miocardic

Uneori, ritmul regulat al inimii este intrerupt de impulsuri electrice intarziate sau initiate precoce. In functie de momentul in care apar aceste impulsuri neregulate, pot fi declansate aritmii cardiace cu potential amenintator de viata. Prin urmare, este foarte important ca astfel de anomalii sa fie detectate cat mai precoce.

In cazul pacientilor care sunt purtatori de stimulator cardiac, un Holter de monitorizare EKG ajuta la verificarea functionarii corecte a dispozitivului medical, prin evaluarea activitatii inimii stimulate.

In functie de rezultatele obtinute la aceasta investigatie, echipa medicala care urmareste un pacient poate solicita o serie de teste suplimentare, precum o ecografie cardiaca sau monitorizarea valorilor tensiunii arteriale in cazul in care se suspicioneaza hipertensiunea arteriala. Acestea au menirea de a completa tabloul exact al afectiunilor fiecarei persoane, astfel incat sa se poata gasi cea mai eficienta abordare terapeutica. 

 

Care sunt etapele investigatiei?

Montarea aparatului pe pacient dureaza aproximativ 5-10 minute, urmand ca persoana ce are Holterul sa nu il scoata (nici in somn) pana a doua zi (Holter pe 24 de ore), a treia zi (Holter ECG 48 h) sau a patra zi (Holter pe 72 de ore) si sa aiba grija ca aparatul sa nu cada sau sa se ude.

 

Cat dureaza testul ECG Holter la inima?

Dupa terminarea intervalului de inregistrare, pacientul aduce aparatul pentru ca traseul ECG sa fie interpretat de medicul specialist, interpretare ce poate dura de la 30 la 60 de minute, in functie de calitatea inregistrarii si gravitatea si frecventa problemelor ce apar pe ECG.

Medicul are nevoie de acest timp pentru a interpreta cu atentie tot traseul inregistrat, asa incat niciun eveniment sa nu fie trecut cu vederea. Dupa acest interval, medicul discuta cu pacientul despre aspectul inregistrarii si stabilesc de comun acord cursul terapeutic de urmat.

 

Poate fi dureroasa purtarea dispozitivului?

Monitorizarea Holter ECG este complet nedureroasa, iar pacientul nu simte nimic pe perioada inregistrarii traseului.

 

Exista riscuri asociate monitorizarii?

Inregistrarea activitatii electrice a inimii este o procedura complet non invaziva si neiradianta, ceea ce permite reluarea acestei investigatii fara nicio grija, de ori cate ori este nevoie, astfel incat sa se poata obtine o imagine clara a circuitelor electrice care fac muschiul inimii sa se contracte.

 

Ce este recomandat sa evitati in timpul testarii?

Pentru a asigura inregistrarea de o calitate cat mai buna este important ca pacientul sa nu faca miscari foarte ample cu bratele, sa nu faca sport sau sa desfasoare activitati intens solicitante pentru muschii pieptului, intrucat electrozii vor capta activitatea electrica a muschilor toracelui si bratelor, iar imaginea activitatii cordului nu va putea fi distinsa corect pe intreaga durata a acestor actiuni.

Pe de alta parte, este totusi la fel de important pentru ca inregistrarea sa fie relevanta, ca pacientul sa nu stea exclusiv linistit, ci sa-si desfasoarea activitatea de zi cu zi in mod normal. Prin urmare este recomandat ca pacientul sa fie cat mai activ cu putinta, dar fara sa depuna efort fizic intens.

 

Ce tipuri de aritmii pot fi diagnosticate in urma procedurii?

Printre cele mai frecvente anomalii ale ritmului cardiac detectate pe inregistrarea unui Holter ECG se numara:

  1. Detectia fibrilatieii atriale paroxostice – episoade scurte de fibrilatie atriala, care intrerup ritmul normal al inimii (denumit ritm sinusal) si care se remit de la sine;
  2. Flutterul atrial;
  3. Tahicardia ventriculara nesustinuta;
  4. Tahicardia ventriculara sustinuta.

 

Pret Monitorizari Holter

Rezultatele monitorului Holter sunt interpretate de către medicii din cadrul clinicii, iar preturile difera in functie de perioada de inregistrarea a activitatii inimii (Holter ECG 24 h, sau Holter ECG 48/72 h), precum si in functie de numarul de derivatii in care se face inregistrarea (3 sau 12 derivatii).

In tabelul de mai jos sunt afisate preturile pentru toate tipurile de servicii medicale ce implica Holtere disponibile la CardioClinic in Bucuresti.

Monitorizari Holter

 Rezultatele monitorizărilor Holter sunt interpretate de către medicii din cadrul clinicii
Holter TA (Tensiune Arteriala) 24 Ore cu Interpretarea Medicului Cardiolog
290 Lei
290 Lei
Holter ECG 3 derivatii – 24 ore – cu interpretarea medicului cardiolog
320 Lei
320 Lei
Holter ECG 3 derivatii – 48 ore – cu interpretarea medicului cardiolog
530 Lei
530 Lei
Holter ECG 3 derivatii – 72 ore – cu interpretarea medicului cardiolog
750 Lei
750 Lei
Holter ECG 12 derivatii – 24 ore – cu interpretarea medicului cardiolog
380 Lei
380 Lei
Holter ECG 12 derivatii – 48 ore – cu interpretarea medicului cardiolog
620 Lei
620 Lei

Medici - Holter ECG 12 derivatii – 48 ore – cu interpretarea medicului cardiolog

Dr. Cristina Caldararu
Medic primar cardiolog

Competente in ecocardiografie Doppler, ecografie vasculara si ecocardiografie Doppler transesofagiana

Dr. Georgiana Puiu
Medic primar cardiolog

Competente in ecocardiografie Doppler, ecografie vasculara si ecocardiografie Doppler transesofagiana

Dr. Diana Iancu
Medic primar cardiolog

Competente in ecocardiografie Doppler, ecografie vasculară si in ecocardiografie Doppler transesofagiana.

Dr. Memis Hayat
Medic specialist Cardiolog

Competenta in ecocardiografie Doppler si ecografie Doppler vascular.

Dr. Cristina Traistaru
Medic Specialist Cardiolog

Competenta in ecocardiografie Doppler.

Dr. Mihaela Mihaila
Medic primar cardiolog

Medic primar in cadrul Institutului National de Boli Cardiovasculare Prof. CC Iliescu – Fundeni
Competenta ecocardiografie generala si Doppler vasculara.

Dr. Diana Zamfir
Medic Primar Cardiolog

Medic in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca
Competenta in ecocardiografie, ecocardiografie transesofagiana si Doppler Vascular
Acreditare Europeana in ecocardiografia transtoracica

Dr. Alexandra Ioana Vasile
Medic primar cardiolog

Cercetator Stiintific
Competenta ecocardiografie generala, transesofagiana si ecografie vasculara
Medic in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca - Bucuresti.

Dr. Andrea Mitescu
Medic Primar Medicina de Urgenta | Medic specialist Cardiolog

Medic in cadrul Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca - Bucuresti
Competenta in ecocardiografia transtoracica

Dr. Andreea Cuculici
Medic primar cardiolog

Medic in cadrul Institutului National de Boli Cardiovasculare Prof. CC Iliescu – Fundeni
Competenta in ecocardiografie, ecografie Doppler vasculara si ecocardiografie treansesofagiana

Dr. Oana Andrei
Medic primar cardiolog

Medic primar in cadrul Institutului National de boli cardiovasculare Prof. CC Iliescu – Fundeni
Doctorand in cardiologie
Competenta in ecocardiografie, ecografie Doppler vasculara si ecocardiografie transesofagiana

Dr. Ioana Petre
Medic Primar Cardiolog

Medic in cadrul Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca - Bucuresti
Competenta in ecocardiografie transtoracica, ecografie doppler vascular

Dr. Simona Visoiu
Medic specialist cardiolog

Medic in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta - Bucuresti
Competenta de ecocardiografie transtoracica
Competenta ecografie Doppler

Dr. Ruxandra Negoi
Medic primar cardiolog

Asistent universitar – Universitatea de medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti
Competenta ecocardiografie si doppler

Dr. Cristina Tîrziu
Medic primar medicina interna si cardiologie

Medic in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca - Bucuresti
Competenta in ecocardiografie Doppler si ecografie Doppler vascular

Dr. Mihaela Ruxandra Anciu
Medic primar cardiolog

Medic in cadrul CMDTAMP Washington
Competenta in ecocardiografie Doppler

Îți recomandăm investigațiile de care ai nevoie

Nu știi ce medic să alegi? Ajuta-ne cu cateva detalii despre problema medicală și îți recomandăm medicul potrivit.

Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

  De multe ori auzim ca a facut cineva infarct, cu consecinte severe, “om sanatos, zdravan, inca tanar”, subintelegandu-se ca aparitia acestei boli
Citeste continuarea
  Nu demult, am avut un pacient in clinica ce suferise un infarct miocardic, caruia, din fericire, i-a supravietuit (o sa-l numim dl. M). Era la serviciu,
Citeste continuarea
  In fiecare an, cu prilejul marilor Sarbatori, care se “petrec la masa, in familie si cu prietenii” vedem cam aceleasi stiri la televizor. Cati
Citeste continuarea
Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea