Cardiologie

Cardiologie in Bucuresti

Ce este cardiologia?

Cardiologia este o ramură medicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor cardiovasculare, printre care se regăsesc defecte cardiace congenitale, boala coronariană/cardiopatia ischemică, insuficiența cardiacă, bolile cardiace valvulare și tulburările de ritm cardiac.

Medicii care se specializează în acest domeniu se numesc cardiologi. În ciuda faptului că sistemul cardiovascular este invariabil asociat cu sângele, cardiologia se ocupă doar în mică măsură de afecțiunile sangvine, cu câteva excepții care țin de funcția cardiacă și tulburările de coagulare.

Cardiologii specializați în bolile inimii adultului sunt diferiți de cei care se ocupă de cardiologia pediatrică. Aspectele chirurgicale nu sunt incluse în activitatea cardiologului și sunt rezervate chirurgilor cardiovasculari.

Astfel, proceduri precum bypassul aorto-coronarian sau implanturile protezelor valvulare sunt efectuate de chirurgi cardiovasculari, nu de cardiologi.

Cu toate acestea, implanturile de stenturi (și, ocazional, alte proceduri mai complexe care țin de sistemul circulator și de bolile valvulare) sunt efectuate de doctorul cardiolog care alege să se supraspecializeze în cardiologie intervențională.

Cardiologia este o subspecialitate a medicinei interne, în cadrul căreia este posibilă supraspecializarea ulterioară în ramuri precum electrofiziologie/aritmologie și cardiologie intervențională.

Electrofiziologia cardiacă (sau aritmologia)

Se ocupă de diagnosticul și tratamentul aritmiilor/tulburărilor de ritm cardiac. Medicii electrofiziologi au competență în proceduri invazive, precum ablațiile sau implantul de stimulatoare cardiace și defibrilatoare implantabile. De asemenea, aritmologul va urmări pe termen lung pacienții cărora li s-au efectuat asemenea proceduri (de exemplu, control de stimulator cardiac).

Cardiologia intervențională 

Este o ramură a cardiologiei care se ocupă de tratamentul unor boli cardiace prin intermediul cateterelor, având drept investigație imagistică medicală de bază coronarografia. Activitatea unui cardiolog intervenționist este invazivă, efectuându-se într-o sală de cateterism cardiac.

Majoritatea procedurilor se efectuează doar cu anestezie locală, efectuând o mică puncție la nivelul piciorului sau încheieturii mâinii și avansând un cateter prin sistemul circulator.

Avantajul principal al acestui tip de proceduri este evitarea cicatricilor, durerilor și perioadei lungi post-intervenție. Procedura numită angioplastie, efectuată de cardiologi intervenționiști, este astăzi tratamentul principal al infarctului miocardic.

 

Statistici cardiovasculare

Conform statisticilor publicate de organizația mondială a sănătății (OMS), bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel global, fiind responsabile pentru aproximativ 17,9 milioane de decese în fiecare an.

Mai mult de 4 din 5 decese cauzate de bolile cardiovasculare sunt provocate de infarcte miocardice și accidente vasculare cerebrale (AVC), iar o treime dintre aceste cazuri apar prematur, la persoane sub 70 de ani.

Cei mai importanți factori de risc pentru apariția evenimentelor cardiovasculare sunt reprezentați de:

  1. Dieta nesănătoasă, bogată în grăsimi și săracă în fructe și legume;

  2. Sedentarismul și lipsa activității fizice regulate;

  3. Fumatul;

  4. Consumul excesiv de alcool;

  5. Hipertensiunea arterială;

  6. Nivelurile crescute ale glucozei în sânge (glicemie);

  7. Nivelurile crescute ale lipidelor din sânge;

  8. Supragreutatea și obezitatea.

 

Când este necesar să apelezi la un medic cardiolog și cum te pregătești pentru investigații?

Decesul prematur poate fi prevenit prin identificarea acestor factori de risc și modificarea acestora cu ajutorul sfaturilor si tratamentelor oferite de cardiolog.

 

Simptome boli (afecțiuni) cardiace

Câteva dintre cele mai frecvente simptome pe care le raportează pacienții cu afecțiuni cardiovasculare și pentru care este indicat să vă prezentați la medic sunt:

  1. Respirația grea;

  2. Durerea în piept;

  3. Palpitațiile (senzația de “fluturi în piept”, bătăi neregulate ale inimii);

  4. Amețeală/slăbiciune;

  5. Greață;

  6. Transpirațiile;

  7. Fatigabilitatea;

  8. Creșterea foarte rapidă în greutate, alături de picioare umflate;

  9. Tuse;

  10. Colorația albastră a unghiilor sau buzelor;

  11. Leșinul.

Este important de știut că afecțiunile cardiace pot fi responsabile de degradarea funcției altor organe esențiale, precum rinichii, ficatul, sau creierul. Medicul cardiolog are competență în evaluarea gradului de afectare al acestor organe.

În plus, există măsuri specifice care pot fi urmate pentru a prezice riscul de apariție a complicațiilor cardiovasculare în funcție de parametri individuali și prin intermediul investigațiilor menționate mai sus.

Este recomandat ca orice persoană să își efectueze analize medicale de sânge privind profilul lipidic (colesterolul, trigliceridele) măcar o dată între vârstele de 9-11 ani și 17-21 ani.

Dacă nu le-ați efectuat la aceste vârste, este foarte important să le efectuați cât mai repede și să vedeți un medic cardiolog. Un consult cardiologic este recomandat oricărei persoane măcar o dată până în vârsta de 40 ani.

Analizele cardiologice necesare pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine vor fi recomandate de către medicul cardiolog în urma unei discuții inițiale în care acesta ascultă cu atenție relatarea pacientului despre simptomele care îl neliniștesc.

Pentru a obține informații cât mai exacte, medicul poate adresa o serie de întrebări suplimentare, dintre care cele mai importante sunt:

  1. Când au început simptomele?
  2. Simptomele sunt continue sau periodice?
  3. Cât de severe sunt simptomele dumneavoastră?
  4. Ce pare să vă atenueze simptomele, există ceva care v-a ajutat?
  5. Pare să existe ceva ce vă agravează simptomele?
  6. Aveți antecedente familiale de boli de inimă, diabet, hipertensiune arterială sau alte boli grave? 

 

Consult cardiologic de specialitate

Doctorii au la dispoziție câteva investigații cardiologice esențiale pentru diagnosticul afecțiunilor cardiovasculare, prin intermediul cărora sunt completate informațiile obținute prin examenul cardiologic inițial:

 

Electrocardiograma EKG (ECG) 

Înregistrează activitatea electrică a inimii prin intermediul unor electrozi care se atașează temporar pe piept, oferind informații despre felul în care bate inima.

 

Ecocardiografii

Ecocardiografia cardiacă reprezintă o investigație care permite formarea unor imagini ale inimii folosind undele sonore. Dacă este utilizată funcția Doppler, poate fi evaluat felul în care circulă sângele prin inimă. În funcție de scopul ecocardiografiei și de caracteristicile cardiace evaluate prin intermediul acesteia, există mai multe subtipuri de ecografie cardiacă:

  1. Ecocardiografie Doppler Uzuală (ecografia inimii cel mai frecvent realizată)

  2. Ecocardiografie Doppler Avansată

  3. Ecocardiografie Doppler Cardiacă de Resincronizare

 

Eco Doppler Venos (Ecografie Vasculară)

Este similară ecocardiografiei, doar că se evaluează structura și fluxul de sânge la nivelul venelor membrelor superioare sau inferioare.

Același principiu este utilizat și pentru evaluarea arterelor membrelor sau arterelor carotide, caz în care investigația poartă numele de Eco Doppler Arterial.

 

Testul EKG

De efort este o investigație prin care pacientului i se efectuează o  electrocardiogramă (EKG) în timp ce merge/aleargă ușor pe o bandă.

Astfel se poate evalua dacă inima primește suficient sânge în timpul efortului și se poate estima indirect existența unei obstrucții la nivelul vreunei artere coronare (vas care oferă mușchiului inimii sânge oxigenat și încărcat cu substanțe nutritive).

 

Test Holter EKG 3-12 derivații cu monitorizare 24, 48 sau 72 de ore

Acest tip de investigație reprezintă o electrocardiogramă (EKG) înregistrată în mod continuu pe o perioadă de 24 sau 48 ore.

Pacientului i se atașează de suprafața pieptului un aparat care monitorizează felul în care bate inimii în cursul activității zilnice obișnuite.

 

Monitorizare ambulatorie TA (Tensiune Arteriala) 24-48 ore

În acest mod se măsoară la intervale regulate și scurte, timp de 24 sau 48 ore, presiunea (tensiunea) arterială.

Pacientului i se atașează de braț o manșetă pe care o va purta de-a lungul perioadei indicate și care în anumite momente se va umfla pentru a măsura tensiunea arterială.

 

Boli cardiovasculare (cardiace)

Principalele boli ale inimii și sistemului vascular diagnosticate in cabinetul de cardiologie prin intermediul investigațiilor descrie mai sus sunt:

  1. aritmii cardiace sau tulburări de ritm

  2. disfuncții cardiace: insuficiența cardiacă

  3. boli infecțioase cardiace: miocardite, endocardite

  4. boli ale miocardului (mușchiul inimii): cardiomiopatia dilatativă, hipertrofică sau restrictivă

  5. boala coronariană 

  6. boli valvulare 

  7. boli cardiace congenitale (boli la inimă prezente încă de la naștere)

  8. hipertensiune arterială sau HTA

  9. boala arterială periferică

  10. tromboze venoase superficiale sau profunde

  11. boala cardiacă reumatică: afectarea mușchiului inimii și valvelor cardiace în urma unei infecții streptococice

  12. boli ale arterei aorte: anevrisme de aortă, disecția de aortă

 

Cum se pot preveni bolile cardiovasculare?

Există o serie de strategii foarte bine puse la punct, prin aplicarea cărora poate fi redus semnificativ riscul de apariție al bolilor cardiovasculare. Multe dintre acestea presupun adoptarea unui stil de viață sănătos, iar cardiologul dumneavoastră vă poate ajuta să adaptați aceste strategii propriilor nevoi.

  1. Renunțați la fumat: atât fumatul activ, cât și cel pasiv au consecințe dintre cele mai grave asupra stării de sănătate a vaselor de sânge. După un an de la oprirea completă a fumatului, riscul bolilor cardiace scade la jumătate comparativ cu riscul avut de un fumător.

  2. Activitatea fizică zilnică ține sub control greutatea și scade riscul de apariție a hipertensiunii arteriale, hipercolesterolemiei și diabetului zaharat de tip 2. 30-60 de minute pe zi de activitate fizică reprezintă idealul, însă daca nu ați mai exersat de o perioada lungă de timp, puteți începe cu 150 de minute de exerciții aerobice moderate pe săptămână (mers în pas alert), sau 75 de minute de activitate aerobică intensă pe săptămână (alergat).

  3. Adoptarea unei diete sănătoase, care să cuprindă legume, fructe, carne slaba, lactate cu conținut redus de grăsimi și cereale integrale. În plus, o dietă sănătoasă pentru inimă presupune un aport redus de sare, zahăr, carbohidrați procesați, alcool, respectiv grăsimi saturate și trans.

  4. Menținerea unei greutăți sănătoase, definită printr-un indice de masă corporală (IMC) < 25.

 

Cum se pot trata bolile cardiovasculare?

Tratamentul bolilor cardiovasculare depinde de tipul de afecțiune de care suferă fiecare pacient, însă posibilitățile terapeutice variază de la modificări ale stilului de viață, medicație și până la intervenții minim invazive sau chiar chirurgie cardiovasculară deschisă.

Toate aceste linii de tratament sunt prezentate în detaliu de către medicul cardiolog în cadrul controlului cardiologic, și adaptate nevoilor fiecărui pacient cardiac, astfel încât să se obțină rezultate cât mai bune pentru o recuperare cardiovasculară rapidă.

 

 De ce să apelați la Cardioclinic?

CardioClinic este primul laborator privat acreditat de Societatea Europeană de Cardiologie.

Clinica dispune de o echipă medicală multidisciplinară și de aparatură performantă, care înlesnește stabilirea unor diagnostice exacte si recomandarea unor tratamente cât mai eficiente.

 

Investigații și consultații interdisciplinare

În cadrul echipei CardioClinic lucrează medici primari cardiologi, medici cardiologi supraspecializați în cardiologie intervențională, medici primari neurologi, endocrinologi, precum și diabetologi.

Acest cadru permite rafinarea celor mai complexe diagnostice prin intermediul consulturilor interdisciplinare care aduc împreună experiența și cunoștințele din numeroase științe medicale.

 

Dotări tehnologice

Toate ecografele sunt General Electric, ecografe performante dedicate cardiologiei, care permit realizarea unor ecografii cardiace cu interpretare și măsurători avansate.

În plus, clinica dispune și de bandă pentru efectuarea testului de efort EKG, precum și de aparatură pentru realizarea ecocardiogramelor de repaus.

Centrul medical CardioClinic pune la dispoziție aparate Holter ECG în 3 sau 12 derivații și Holter TA (tensiune arterială) permit înregistrarea activității electrice a inimii, respectiv a valorilor tensiunii arteriale pe perioade mai lungi de timp, astfel încât interpretările au o acuratețe mai mare comparativ cu măsurătorile de moment realizate în timpul unui singur consult de cardiologie.

 

Echipa medicală Cardioclinic

Echipa CardioClinic este formată din medici primari cardiologi cu peste 15 ani de experiență în spitale renumite din București, membri ai Societății Române de Cardiologie, care oferă servicii medicale de înaltă calitate.

 

Medici - Cardiologie

Dr. Cristina Filip
Medic primar cardiologie pediatrica

Competenta in ecografie cardiaca, ecocardiografie transesofagiana si ecografie vasculara

Dr. Roxana Rimbaș
Medic primar cardiolog

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Conferentiar Universitar in cadrul UMF Carol Davila, Doctor in medicina, Competenta in ecocardiografie transtoracica si transesofagiana, Competenta ecografie Doppler.

Dr. Mihaela Mihaila
Medic primar cardiolog

Medic primar in cadrul Institutului National de Boli Cardiovasculare Prof. CC Iliescu – Fundeni
Competenta ecocardiografie generala si Doppler vasculara.

Dr. Diana Zamfir
Medic Primar Cardiolog

Medic in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca
Competenta in ecocardiografie, ecocardiografie transesofagiana si Doppler Vascular
Acreditare Europeana in ecocardiografia transtoracica

Dr. Monica Rotareasa
Medic primar cardiolog

Medic in cadrul Institutului National de Boli Cardiovasculare Prof. CC Iliescu – Fundeni
Asistent universitar – UMF Carol Davila – Bucuresti
Competenta ecocardiografie generala, transesofagiana si Doppler vascular

Dr. Irina Serban
Medic primar cardiolog

Medic in cadrul Institutului National de Boli Cardiovasculare Prof. CC Iliescu – Fundeni
Competenta ecocardiografie generala

Dr. Lucian Câlmâc
Medic primar cardiolog - cardiologie interventionala

Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, Coordonatorul laboratorului de Angiografie si Cateterism Cardiac al Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca, Competenta Cardiologie Interventionala

Dr. Alexandra Ioana Vasile
Medic primar cardiolog

Cercetator Stiintific
Competenta ecocardiografie generala, transesofagiana si ecografie vasculara
Medic in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca - Bucuresti.

Dr. Silvia Deaconu (Iancovici)
Medic primar cardiolog

Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca – Bucuresti.
Competente in ecocardiografie Boli Congenitale Copii si Adulti, ecografie transesofagiana.
Acreditare Europeana in ecocardiografia transtoracica
Acreditare Europeana in ecocardiografia transtoracica in bolile cardiace congenitale

Dr. Roxana Onuț
Medic primar cardiolog

Medic in cadrul Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca - Bucuresti,
Cercetator stiintific,
Competenta ecocardiografie transtoracica, transesofagiana si ecografie vasculara Doppler,
Acreditare Europeana in ecocardiografia transtoracica.

Dr. Ștefania Magda
Medic primar cardiolog

Medic in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta - Bucuresti
Cercetator stiintific
Competenta de ecocardiografie transtoracica si transesofagiana
Competenta ecografie vasculara Doppler

Dr. Andrea Mitescu
Medic Primar Medicina de Urgenta | Medic specialist Cardiolog

Medic in cadrul Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca - Bucuresti
Competenta in ecocardiografia transtoracica

Dr. Cornel Iorgulescu
Medic primar cardiolog

Medic primar cardiolog la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, Supraspecializare in electrofiziologie. Competenta europeana in electrofiziologie si dispozitive implantabile.

Dr. Andreea Sandulescu
Medic primar cardiolog

Medic primar cardiolog in cadrul Institutului National de Boli Cardiovasculare Prof. CC Iliescu – Fundeni
Competenta in ecocardiografie si ecografie Doppler vasculara.

Dr. Andreea Cuculici
Medic primar cardiolog

Medic in cadrul Institutului National de Boli Cardiovasculare Prof. CC Iliescu – Fundeni
Competenta in ecocardiografie, ecografie Doppler vasculara si ecocardiografie treansesofagiana

Dr. Oana Andrei
Medic primar cardiolog

Medic primar in cadrul Institutului National de boli cardiovasculare Prof. CC Iliescu – Fundeni
Doctorand in cardiologie
Competenta in ecocardiografie, ecografie Doppler vasculara si ecocardiografie transesofagiana

Dr. Ioana Petre
Medic Primar Cardiolog

Medic in cadrul Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca - Bucuresti
Competenta in ecocardiografie transtoracica, ecografie doppler vascular

Dr. Simona Visoiu
Medic specialist cardiolog

Medic in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta - Bucuresti
Competenta de ecocardiografie transtoracica
Competenta ecografie Doppler

Dr. Natalia Patrascu
Medic primar cardiolog si medicina interna

Doctor in medicina,
Sef de lucrari UMF Carol Davila,
Competenta de ecocardiografie transtoracica si transesofagiana,
Competenta ecografie Doppler.

Dr. Ruxandra Negoi
Medic primar cardiolog

Asistent universitar – Universitatea de medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti
Competenta ecocardiografie si doppler

Dr. Cristina Tîrziu
Medic primar medicina interna si cardiologie

Medic in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca - Bucuresti
Competenta in ecocardiografie Doppler si ecografie Doppler vascular

Dr. Mihaela Ruxandra Anciu
Medic primar cardiolog

Medic in cadrul CMDTAMP Washington
Competenta in ecocardiografie Doppler

Dr. Rafael Halpern
Medic primar chirurgie vasculara

Medic primar chirurgie vasculara, Competenta in ecografie doppler vasculara

Dr. Maria Florescu
Medic primar cardiolog

Medic primar cardiolog – Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Sef de lucrari UMF Carol Davila, Doctor in medicina, Competenta de ecocardiografie transtoracica si transesofagiana, Comapetenta ecografie vasculara Doppler.

Dr. Adriana Alexandrescu
Medic primar cardiolog

Competenta in Ecocardiografie Transtoracica si Doppler, Ecocardiografie speciala (transesofagiana, doppler tisular si ecocardiografie de stress) si Ecografie Vasculara.

Dr. Emanuel Stoica
Medic primar cardiolog

Institutului National de boli cardiovasculare C. C. Iliescu – Bucuresti
Competenta ecocardiografie generala.
Cercetator stiintific

Îți recomandăm investigațiile de care ai nevoie

Nu știi ce medic să alegi? Ajuta-ne cu cateva detalii despre problema medicală și îți recomandăm medicul potrivit.

Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati