Boli Aorta: Disectie, Anevrism, Dilatare Cauze, Simptome, Tratament

ANEVRISMELE DE AORTA

Anevrismul aortic reprezinta o dilatare a aortei pe o portiune limitata. Cel mai adesea anevrismul de aorta este situat la nivelul aortei abdominale si este produs de procesul de ateroscleroza. Anevrismul de aorta este asimptomatic initial si poate fi descoperit intamplator cu ocazia unei ecografii abdominale.

Cand dimensiunea sa creste, apare pulsatilitate abdominala. Riscul cel mai important este de ruptura si hemoragie cataclismica. Iminenta rupturii este anuntata de durere abdominala. Din cauza acestei complicatii fatale, anevrismul de aorta abdominala are indicatie de operatie atunci cand diametrul sau este mai mare de 5 cm, chiar daca este asimptomatic.

Anevrismul de aorta toracica este mai putin frecvent si poate avea cauze mult mai diverse (ateroscleroza, anomalii congenitale – sindrom Marfan, bicuspidia aortica, coarctatia de aorta). Are aceleasi riscuri ca si anevrismul de aorta abdominala si de aceea se indica operatia cand diametrul sau este mai mare de 5 cm.

Disectia de Aorta

Peretele aortei este format din 3 straturi – dinspre interior spre exterior, acestea se numesc: intimamedie si adventice. Disectia de aorta este o complicatie care apare la pacientii cu HTA (hipertensiune arteriala) sau la cei care au deja un anevrism de aorta.

Disectia de aorta consta in desprinderea intimei de celelate straturi si formarea in interiorul aortei a doua cai de circulatie pentru sange, numite lumen adevarat si lumen fals. Sangele patrunde in lumenul fals si nu va mai ajunge la celelate organe. In acest fel apar complicatii care pot determina decesul: accident vascular si coma, infarct miocardic, ischemie mezenterica, insuficienta renala, ischemie periferica. In plus exista riscul de ruptura a aortei si deces.

Daca disectia de aorta afecteaza numai portiunea descendenta a aortei, nu sunt implicate inima si creierul si atunci poate fi suficient numai tratamentul medical. Tratamentul chirurgical este rezervat in aceasta situatie cazurilor cu complicatii digestive, renale sau periferice.

In schimb, disectia de aorta ascendenta este o urgenta chirurgicala din cauza riscului de ruptura si a afectarii cardiace si cerebrale. In absenta tratamentului chirurgical mortalitatea este foarte mare. Principalul simptom este durerea de intensitate foarte mare si care isi schimba sediul odata cu avansarea disectiei: in piept, in spate, in abdomen.

Diagnosticul se face pe baza examenului clinic si a investigatiilor paraclinice, din care cea mai importanta este ecografia si in special ecografia transesofagiana. In anumite situatii pot fi utile pentru diagnostic examenul computer tomografic, rezonanta magnetica nucleara (RMN) si aortografia.

N.B. Diagnosticul si interventia chirurgicala trebuie urgentate la maximum, intrucat majoritatea pacientilor netratati mor in primele 24 de ore de la debut.

Sindromul Marfan

Sindromul Marfan este o boala geneticamostenita, in care tesutul conjunctiv are o structura anormala, cu rezistenta scazuta. Tesutul conjunctiv intra in structura multor organe printre care si a peretilor aortei, a scheletului, a ochilor.

Pacientii cu sindrom Marfan sunt inalti, cu brate lungi, cu degete lungi si foarte elastice. Pot avea anomalii oculare (subluxatie de cristalin). O importanta deosebita o prezinta insa anomaliile cardiovasculare.

Acesti pacienti dezvolta la varste tinere (chiar sub 20 de ani) anevrism de aorta ascendenta si au risc crescut de disectie de aorta. De aceea, toti pacientii cu sindrom Marfan trebuie urmariti periodic ecocardiografic, iar indicatia de operatie este pusa chiar la dimensiuni mai mici ale diametrului anevrismului de aorta ascendenta ( 45mm).

In majoritatea cazurilor dilatarea aortei este chiar de la originea acesteia si se insoteste de insuficienta valvei aortice. Operatia este complexa si consta in inlocuirea aortei ascendente, a valvei aortice si in reimplantarea arterelor coronare in conductul care inlocuieste aorta ascendenta.

N.B. Avand in vedre caracterul genetic al acestei boli, toate rudele si mai ales copiii celor cu sindrom Marfan trebuie examinati clinic si ecocardiografic pentru a diagnostica si trata la timp aceasta complicatie potential letala.

No Fields Found.
Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea
  Foarte multe persoane din ce în ce mai tinere se luptă cu problema picioarelor umflate, în special în contextul ritmului agitat al vieții actuale.
Citeste continuarea
Cum să eviți infarctul miocardic și alte evenimente cardiovasculare grave Să ne amintim de cazul domnului care „Nu era chiar sănătos” și să
Citeste continuarea
Recâștigă-ți viața după un infarct miocardic „Să ne amintim de dl. M ce suferise un infarct miocardic, căruia, din fericire, i-a supraviețuit.
Citeste continuarea