Ecocardiografie Doppler Avansata

Ecocardiografie Doppler

Ce este o ecocardiografie?

Ecocardiografia (uneori denumita “eco doppler de cord sau ecografie cardiaca“) este o evaluare a inimii folosind ultrasunete, ce poate oferi imagini precise ale muschiului, camerelor si structurilor din interiorul inimii, cum ar fi valvele sau alte formatiuni.

De ce se face o ecografie cardiaca?

Eco doppler cardiac se poate face din motive diferite, ca evaluarea modului in care functioneaza inima dupa un infarct sau pentru a vedea cat de bine se misca valvele. Aceasta investigatie poate arata si daca exista lichid in jurul cordului sau daca inima si vasele mari din preajma sa au dimensiuni si functii normale.

Ce se intampla in timpul acestei investigatii?

Pacientul trebuie sa se dezbrace pana la brau si sa se intinda pe partea stanga, cu bratul stang sub cap. O sonda va fi folosita de medic pe pieptul pacientului, folosindu-se un gel special care ajuta ca ultrasunetele sa se transmita mai bine prin piele. Sonda este conectata printr-un fir la un aparat care proceseaza ultrasunetele si afiseaza imagini pe un ecran.

Pulsatii de ultrasunete sunt trimise cu ajutorul sondei prin piele si pana la inima, apoi se intorc ca niste ecouri si sunt inregistrate de ecograf in timp real, astfel incat imaginile se sumeaza si arata nu doar structura ci si miscarea inimii (a muschiului si a valvelor). Medicul plimba sonda pe pieptul pacientului pentru a obtine imagini cat mai clare si pentru a vedea inima din mai multe perspective, observandu-se daca exista valve bolnave, ingrosari de perete cardiac sau defecte congenitale.

Investigatia poate dura intre 15 si 60 de minute, in functie de claritatea imaginii si de numarul de masuratori speciale necesare. Nu este necesara niciun fel de pregatire speciala pentru ecocardiografie, pacientul poate manca, bea si lua medicamentele in mod normal atat inainte cat si dupa aceasta. Important de stiut este faptul ca ecografia nu prezinta niciun risc, nu este invaziva, nu este dureroasa si poate fi repetata fara griji de cate ori este nevoie (spre deosebire de radiografie sau CT, nu implica radiatii).

Forme speciale de ecocardiografie

Ecocardiografia Doppler

Aceasta poate masura fluxul de sange (directia, viteza, volumul) din diferite parti ale inimii. Un exemplu de utilizare este pentru a vedea daca valvele functioneaza corect prin observarea modului in care circula sangele prin ele. Face parte din examinarea normala ecocardiografica si nu presupune nicio pregatire suplimentara din partea pacientului. Ecocardiografia Doppler uzuala contine masuratorile standard conform Societatii Europene de Cardiologie

Ecocardiografia avansata

Pacientii cu boli mai deosebite au nevoie de un set suplimentar de masuratori complexe, facute in aceleasi conditii ca o ecografie simpla. Aceste ecocardiografii avansate se fac in caz de boli valvulare grave, evaluari preoperatorii si postoperatorii (proteze, valvuloplastii), in cardiomiopatii, boli congenitale, miocardite, post chimioterapie sau in neoplasme.

Ecocardiografia de resincronizare

In mod normal, diferitele parti ale inimii bat intr-o anumita ordine pentru a asigura o contractie cat mai buna. Anumite boli cardiace afecteaza secventialitatea contractiei, facand inima sa bata asincron, ineficient. Exista niste parametri ecografici speciali ce masoara sincronismul contractiilor cardiace, fiind masurati la pacientii care au nevoie de terapie de resincronizare sau pentru a monitoriza eficienta acesteia.

Ecocardiografii

 Ecocardiografiile sunt făcute după standardele Societății Europene de Cardiologie
Ecocardiografie GLS – Strain Global cu analiza deformarii miocardice

490 Lei
490 Lei
Ecocardiografie cu injectare de glucoza/ser fiziologic/gelofusine/barbotata

490 Lei
490 Lei
Ecocardiografie Doppler uzuala

Prețurile variază în funcție de medic.

vezi detalii
390 Lei

Prețurile variază în funcție de medic.

vezi detalii
390 Lei
Ecocardiografie Doppler Uzuala

Prețurile variază în funcție de medic.

vezi detalii
390 Lei

Prețurile variază în funcție de medic.

vezi detalii
390 Lei
Ecocardiografie Doppler Avansata
490 Lei
490 Lei
Ecocardiografie Doppler de Resincronizare
490 Lei
490 Lei

Medici - Ecocardiografie Doppler de Resincronizare

Dr. Roxana Rimbaș
Medic primar cardiolog

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Conferentiar Universitar in cadrul UMF Carol Davila, Doctor in medicina, Competenta in ecocardiografie transtoracica si transesofagiana, Competenta ecografie Doppler.

Dr. Alexandra Ioana Vasile
Medic primar cardiolog

Cercetator Stiintific
Competenta ecocardiografie generala, transesofagiana si ecografie vasculara
Medic in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca - Bucuresti.

Dr. Silvia Deaconu (Iancovici)
Medic primar cardiolog

Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca – Bucuresti.
Competente in ecocardiografie Boli Congenitale Copii si Adulti, ecografie transesofagiana.
Acreditare Europeana in ecocardiografia transtoracica
Acreditare Europeana in ecocardiografia transtoracica in bolile cardiace congenitale

Dr. Roxana Onuț
Medic primar cardiolog

Medic in cadrul Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca - Bucuresti,
Cercetator stiintific,
Competenta ecocardiografie transtoracica, transesofagiana si ecografie vasculara Doppler,
Acreditare Europeana in ecocardiografia transtoracica.

Dr. Natalia Patrascu
Medic primar cardiolog si medicina interna

Doctor in medicina,
Sef de lucrari UMF Carol Davila,
Competenta de ecocardiografie transtoracica si transesofagiana,
Competenta ecografie Doppler.

Îți recomandăm investigațiile de care ai nevoie

Nu știi ce medic să alegi? Ajuta-ne cu cateva detalii despre problema medicală și îți recomandăm medicul potrivit.

Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

  De multe ori auzim ca a facut cineva infarct, cu consecinte severe, “om sanatos, zdravan, inca tanar”, subintelegandu-se ca aparitia acestei boli
Citeste continuarea
  Nu demult, am avut un pacient in clinica ce suferise un infarct miocardic, caruia, din fericire, i-a supravietuit (o sa-l numim dl. M). Era la serviciu,
Citeste continuarea
  In fiecare an, cu prilejul marilor Sarbatori, care se “petrec la masa, in familie si cu prietenii” vedem cam aceleasi stiri la televizor. Cati
Citeste continuarea
Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea