Insuficienta cardiaca pare sa aiba putine in comun cu fracturile osoase, dar tot mai multe dovezi sugereaza ca sunt cumva corelate.

Cercetatori de la Mayo Clinic au urmarit stare de sanatate a aproximativ 1000 de barbati si femei proaspat diagnosticati cu insuficienta cardiaca si un numar egal de persoana fara acest diagnostic. Participantii au fost ajustati in functie de varsta si sex. Cercetatorii au urmarit sanatatea pacientilor pentru o perioada intre 7 si 20 de ani. Cei cu insuficienta cardiaca au prezentat mai multe fracturi osoase – majoritatea fracturi de sold – atat inaintea, cat si dupa debutul insuficientei cardiace, fata de cei fara acest diagnostic.

Cum ar putea aceste afectiuni distincte sa fie corelate? O posibilitate ar fi faptul ca tulburari metabolice care determina subtierea oaselor ar putea fi responsabile si de “slabirea” inimii, sau vice versa. Fragilitatea ar putea juca un rol, fapt sugerat de faptul ca fracturile de sold (cauzate de obicei de cazaturi) au fost predominante in fata fracturilor vertebrale (cauzate de obicei de afectiuni precum osteoporoza).

La persoanele varstnice, cazaturile au determinat cel putin la fel de multe fracturi ca osteoporoza. Majoritatea acestora se intampla in interiorul casei. Va puteti proteja de cazaturi in casa prin aranjarea cablurilor de pe podele, lipsa covoarelor sau obiectelor de care va puteti impiedica, sau iluminare buna.

Consumul crescut de calciu nu reprezinta o solutie. Un studiu suedez sugereaza faptul ca administrarea a peste 700 mg de calciu pe zi nu protejeaza suplimentar oasele, iar alte studii sugereaza ca prea mult calciu ar putea chiar dauna, contribuind la aparitia bolii cardiace. In loc, este mult mai bine sa faceti exercitiu fizic si sa consumati vitamina D si vitamina K pentru a va mentine oasele sanatoase.

Pentru a vă menține sănătatea inimii în cea mai bună stare, în urma evaluării de către experți cu peste 15 ani de experiență în cele mai mari spitale din București, vă așteptăm la CardioClinic! Pentru a va programa, va rugam sa completati formularul de pe aceasta pagina sau sa apelati la unul din numerele de telefon de la urmatoarea adresa: Contact CardioClinic.

Va urăm multă sănătate!

No Fields Found.
Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

Ecografia este una din cele mai ieftine și disponibile investigații din orice unitate medicală. Este atrăgătoare atât pentru pacienți (pentru că nu
Citeste continuarea
Auzim frecvent despre tensiunea arterială și de ce este important să o menținem în limite normale. De ce este, însă, tensiunea arterială atât de
Citeste continuarea
În pofida valului de descoperiri medicale din ultimul secol, avansul în medicină nu dă semne de încetinire. Iată că în 2018, o nouă specialitate
Citeste continuarea
Unul din cele mai frecvente simptome ale populației moderne, senzația de oboseală poate avea surse extrem de diverse. Daca esti mereu obosit, dar simti ca
Citeste continuarea