In timpul sarcinii, corpul unei femei trece prin numeroase schimbari pe multe planuri – unele sunt resimtite, altele nu. Sistemul cardiovascular cuprinde inima, arterele, venele si sangele. Este responsabil de transportul nutrientilor, produsilor de degradare, hormonilor si gazelor necesare respiratiei in intreg organismul si trebuie sa sustina atat nevoile mamei, cat si ale fatului.

Volumul de sange

Incepand cu aproximativ 6 saptamani de sarcina, volumul de sange incepe sa creasca progresiv pana la 32 de saptamani de gestatie. Acest lucru este necesar pentru a facilita transportul gazelor respiratorii si nutrientilor intre mama si bebelus. In plus, aceasta crestere in volum contribuie la a minimiza impactul pierderii de sange din timpul nasterii. Cantitatea exacta de volum suplimentar depinde de greutatea mamei, numerul de nasteri si numarul de feti.

Componentele sangelui

Componentele propriu-zise ale sangelui se schimba la randul lor in timpul sarcinii. Plasma creste cantitativ cu 40-50%. In plus, concentratia de celule rosii din sange creste cu 20-30%. Pentru ca plasma creste mai mult raportat la celulele rosii, este foarte important sa suplimentati alimentatia cu fier si acid folic pentru a mentine nivelul ideal de hemoglobina.

Modificari ale inimii

Marimea inimii si pozitia sa se schimba in sarcina. Din cauza expansiunii uterului, diafragmul este impins in sus, ceea ce impinge si inima in sus in cavitatea toracica. Dimensiunea efectiva a inimii in sarcina crestii cu aproximativ 12%.

Tensiunea arteriala

Intr-o sarcina normala, tensiunea arteriala ramane la aproximativ aceeasi valoare ca inaintea sarcinii in timpul primului semestru. Este probabil ca aceasta sa scada la jumatatea sarcinii si sa revina la valorile normala in timpul ultimelor luni de gestatie. Daca ati avut hipertensiune inaintea sarcinii, este foarte probabil sa o aveti si in timpul sarcinii. Medicii sunt ingrijorati in momentul in care presiunea arteriala creste mult peste nivelurile normale in timpul trimestrelor 2 sau 3. Hipertensiunea arteriala poate limita cantitatea de sange (implicit, de oxigen) pe care o primeste fatul, in timp ce creste riscul de nastere prematura sau de separare prematura a placentei. In plus, femeile care au hipertensiune in timpul sarcinii au risc mai mare de a avea boli cardiovasculare mai tarziu in viata.

Alte riscuri pentru sanatate

Femeile gravide prezinta un risc crescut de a dezvolta cheaguri la nivelul venelor picioarelor (tromboza venoasa profunda). Odata formate, cheagurile se pot deplasa de la nivelul venelor pana la nivelul circulatiei pulmonare, unde blocheaza vasele pulmonare si nu mai permit schimbul de gaze. Aceasta afectiune (embolie pulmonara) reprezinta principala cauza de deces in timpul sarcinii, iar femeile cu risc trebuie evaluate, in functie de recomandarile medicului, cu o ecografie Doppler a venelor membrelor inferioare.

Pentru toate nevoile dumneavoastra privind sanatatea inimii, medici cardiologi cu peste 15 ani experienta in cele mai mari spitale din Bucuresti va asteapta la CardioClinic! Pentru a va programa, va rugam sa completati formularul de pe aceasta pagina, sau sa apelati la unul din numerele de telefon de la urmatoarea adresa: Contact CardioClinic.

Va uram multa sanatate!

No Fields Found.
Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea
  Foarte multe persoane din ce în ce mai tinere se luptă cu problema picioarelor umflate, în special în contextul ritmului agitat al vieții actuale.
Citeste continuarea
Cum să eviți infarctul miocardic și alte evenimente cardiovasculare grave Să ne amintim de cazul domnului care „Nu era chiar sănătos” și să
Citeste continuarea
Recâștigă-ți viața după un infarct miocardic „Să ne amintim de dl. M ce suferise un infarct miocardic, căruia, din fericire, i-a supraviețuit.
Citeste continuarea