Diabetul zaharat este o boală metabolică care presupune o secreție inadecvată a hormonului numit insulină. Insulina este esențială utilizării corespunzătoare a glucozei din sânge de către organism. În prezența diabetului, nivelul glucozei din sânge (glicemia) nu poate fi menținut în limite normale.

Glicemia ridicată (pentru diagnosticul diabetului, > 126 mg/dl la cel puțin 2 măsurători din 2 zile diferite) are numeroase efecte negative asupra organismului, ducând la complicații acute (care apar brusc și amenință viața – cetoacidoza diabetică, hipoglicemii etc) și/sau cronice (care se dezvoltă mai lent și duc la alte complicații grave – polineuropatia diabetică, ateroscleroza accelerată, retinopatia diabetică etc).

Pacienții diabetici sunt la risc ridicat de a dezvolta patologie de tip ischemic la orice nivel, de exemplu coronarian (la nivelul arterelor inimii, fiind nivel ridicat de infarct miocardic) sau periferic (la nivelul arterelor membrului inferior, dezvoltând boala arterială periferică care poate duce netratată la amputarea piciorului).

Diagnosticul diabetului zaharat poate fi pus inclusiv de medicul cardiolog, care va efectua și o electrocardiogramă (EKG) pentru verificarea eventualei afectări coronariene, dar evaluarea altor elemente ale bolii poate presupune: consult diabetologic/endocrinologic, examen de fund de ochi, ecografie abdominală, ecografie Doppler vasculară periferică.

Dacă vreți să verificați diagnosticul diabetului, sau vă știți cu diabet și doriți o evaluare a controlului bolii, al eventualelor complicații, sau o a doua opinie, vă așteptăm la sectia de diabetologie CardioClinic! Vă puteți programa folosind formularul din partea dreaptă a acestei pagini, sau folosind unul din numerele de telefon de la următorul link: Contact CardioClinic.

Vă așteptăm cu drag!

No Fields Found.
Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

  In fiecare an, cu prilejul marilor Sarbatori, care se “petrec la masa, in familie si cu prietenii” vedem cam aceleasi stiri la televizor. Cati
Citeste continuarea
Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea
  Foarte multe persoane din ce în ce mai tinere se luptă cu problema picioarelor umflate, în special în contextul ritmului agitat al vieții actuale.
Citeste continuarea
Cum să eviți infarctul miocardic și alte evenimente cardiovasculare grave Să ne amintim de cazul domnului care „Nu era chiar sănătos” și să
Citeste continuarea