Diabetologie – Nutritie

Ce este diabetologia și cu ce se ocupă?

Diabetologia este o ramură a medicinei interne care se specializează în tratarea pacienților ce suferă de diabet. 

 

Ce sunt diabetologii? 

Diabetologul este medicul specializat în tratarea diabetului, însă de cele mai multe ori acesta are și competențe în nutriție, putând astfel să recomande diete echilibrate, care joacă un rol crucial în schema terapeutică pentru orice tip de diabet.

 

Statistici despre diabet

În timp, valorile ridicate ale glicemiei produc leziuni la nivelul inimii, vaselor de sânge, ochilor, rinichilor și nervilor. Astfel, adulților diagnosticați cu diabet le crește riscul de 2-3 ori pentru a suferi un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.

Retinopatia diabetică reprezintă cauza apariției cecității (orbirii) pentru aproximativ 1 milion de oameni. În prezent sunt aproximativ 463 de milioane de persoane diagnosticate cu diabet la nivel mondial, dar se estimează că această valoare va crește cu 51% până în anul 2045, atingând pragul de 700 de milioane de persoane cu diabet la nivel mondial. 

 

Ce înseamnă diabet?

Diabetul cuprinde un grup de boli metabolice caracterizat în principal prin valori crescute ale glicemiei (nivel crescut al zahărului în sânge), stare cunoscută și sub denumirea de hiperglicemie.

Hiperglicemia se poate instala fie din cauza producției inadecvate de insulină, fie pentru că celulele răspund prost la aceasta, sau ambele. 

 

Câte tipuri de diabet sunt?

Studiile recente în domeniul diabetului au rafinat clasificările inițiale până în cele mai mici detalii, astfel încât tratamentul fiecărui pacient să fie cât mai potrivit subtipului și caracteristicilor propriei forme de boală.

Cu toate acestea, cele mai frecvent întâlnite forme de diabet rămân: 

  1. Diabetul zaharat de tip 1

  2. Diabetul zaharat de tip 2

  3. Diabetul gestațional

  4. Prediabetul

 

Forme ale diabetului zaharat

Diabetul de tip 1

Diabetul în care organismul nu produce destulă insulină. Frecvența acestuia este mult mai scăzută decât a diabetului de tip 2, având cauze genetice și autoimune.

Apare mai ales la tineri, care sunt nevoiți să apeleze la tratamentul cu insulină pentru tot restul vieții. De asemenea, aceștia trebuie să își monitorizeze atent nivelurile glicemiei, menținând o dietă strictă și făcându-și analize de sânge des.

 

Diabetul de tip 2

Datorat producției insuficiente de insulină și/sau rezistenței celulelor la aceasta.

Aproximativ 90% dintre cazurile mondiale de diabet sunt de acest tip, iar prevalența continuă să crească.

 

Diabetul gestațional

Afectează femeile gravide. Este foarte important ca orice femeie însărcinată să își controleze glicemia, acest lucru având impact asupra complicațiilor la naștere și asupra sănătății copilului.

Persoanele cu diabet gestațional au un risc mai mare de a dezvolta pe parcursul vieții și diabet de tip 2, de aceea este cu atât mai important ca acestea să se îngrijească în acest sens.

 

Prediabetul

Este o stare premergătoare apariției diabetului de tip 2, în care glicemiile sunt crescute în mod frecvent, însă nu îndeajuns încât să poată fi încadrate ca diabet.

Este important ca persoanele cu această afectare să facă mișcare cât mai multă, să mănânce sănătos și să își controleze glicemiile, putând în acest fel să amâne apariția diabetului și a complicațiilor sale.

 

Simptome generale de diabet care sugerează motive de îngrijorare

Principalele simptome ale diabetului sunt: 

    1. setea exagerată (polidipsie);

    2. foamea exagerată (polifagie);

    3. starea de oboseală;

    4. tulburări de vedere, vedere încețoșată;

    5. scădere inexplicabilă și bruscă în greutate;

    6. respirație cu miros de acetonă;

    7. greață, vărsături, dureri abdominale;

    8. urinare frecventă (poliurie);

    9. infecții care nu se vindecă, sau care reapar la intervale scurte de timp, răni care nu se închid;

    10. senzații de furnicături la nivelul membrelor inferioare (neuropatie);

    11. stări de iritabilitate;

    12. depresie;

    13. afecțiuni ale pielii, cum ar fi infecții bacteriene și fungice;

    14. nefropatie.

       

Simptome de diabet la bărbați

În plus față de simptomele generale ale diabetului, bărbații cu diabet pot remarca o scădere a apetitului sexual, disfuncție erectilă (DE) și forță musculară scăzută.

 

Simptome de diabet la femei

Femeile cu diabet pot avea, de asemenea, simptome cum ar fi infecții frecvente ale tractului urinar, piele uscată sau mâncărimi.

 

Ce reprezintă nutriția?

Nutriția reprezintă studiul modului în care alimentele și băuturile afectează corpul uman, punând un accent deosebit pe elementele nutritive esențiale pentru a menține starea de sănătate pentru cât mai mult timp.

Medicii supraspecializați în nutriție și boli metabolice cunosc procesele fiziologice și biochimice prin care substanțele din alimente oferă energie celulelor umane.

Astfel, ei pot recomanda o dietă din care pacientul să obțină cantitatea corectă de substanțe nutritive din cele mai sănătoase alimente.

 

Ce persoane sunt mai predispuse să dezvolte diabet de tip 2? De la ce se face diabetul?

Persoanele supraponderale si cele obeze au un risc foarte mare de a dezvolta diabet de tip 2, în special în cazurile în care grăsimea este situată predominant în zona abdominală.

Acest tip de grăsime semnifică faptul că organele interne și vasele de sânge sunt invadate de țesut adipos, ceea ce le îngreunează și modifică funcțiile.

Acest lucru duce la apariția de boli cardiovasculare și la dereglări metabolice. Alți factori de risc în dezvoltarea diabetului de tip 2 sunt sedentarismul, alimentația nesănătoasă, vârsta înaintată, bagajul genetic (rude de sânge cu această boală).

 

Cum diagnosticam diabetul: Ce analize se fac pentru diabet și nutriție?

Pentru a putea pune diagnosticul de diabet zaharat, medicul diabetolog evaluează valorile glicemiei în diferite momente ale zilei.

Glicemia a jeun, sau glicemia măsurată înainte de masă este valoarea cel mai frecvent utilizată, iar sângele pentru această analiză trebuie recoltat la cel puțin 12 ore după ultima masă.

Pe de altă parte, sângele pentru evaluarea glicemiei spontane și hemoglobinei glicozilate poate fi recoltat în orice moment al zilei. Testul de toleranță la glucoză are o serie de indicații precise ce trebuie respectate din punct de vedere al timpului.

 

Valori glicemie

În funcție de valorile obținute la testele enumerate mai sus, medicul poate pune diagnosticul de prediabet sau de diabet:

 

Glicemia după 12 ore de la ultima masă

  1. Glicemie normală: mai puțin de 100 mg/dl

  2. Prediabet: 100-125 mg/dl

  3. Diabet: mai mare sau egală cu 126 mg/dl

 

Hemoglobina glicozilată (analiză de sânge)

  1. Glicemie normală: mai puțin de 5.7%

  2. Prediabet: 5.7-6.4%

  3. Diabet: mai mare sau egală cu 6.5%

 

Testul de toleranță orală la glucoză (testul de sânge care determină valoarea glicemiei la 2 ore de la ingestia unei cantități standard de glucoză):

  1. Glicemie normală: mai puțin de 140 mg/dl

  2. Prediabet: 140-199 mg/dl

  3. Diabet: mai mare sau egală cu 200 mg/dl

Orice glicemie spontană mai mare de 200 mg/dl  se consideră glicemie mare și pune diagnosticul de diabet zaharat.

 

Câteva din complicațiile diabetului și boli asociate diabetului zaharat:

  1. Glaucom, cataractă, retinopatie până la pierderea completă a vederii;

  2. Neuropatie, gangrenă, amputație de membre inferioare;

  3. Infecții mai frecvente, care nu se vindecă;

  4. Infarct miocardic, hipertensiune, accident vascular cerebral (AVC);

  5. Insuficiență renală ce necesita dializă;

  6. Depresie, anxietate și alte boli psihiatrice;

  7. Surditate;

  8. Impotență;

  9. Comă.

 

Când este necesară vizita la un medic specializat în diabet și nutriție?

Este recomandat să cereți sfatul unui medic specialist în diabet și boli de nutriție imediat ce apar simptome specifice diabetului, precum și în cazul în care identificați factori de risc pentru apariția acestei boli (stil de viață sedentar, dietă nesănătoasă, obezitate sau predispoziție familială spre diabet)

 

Cum se desfășoară o examinare și în ce constă o consultație la diabetolog?

Controlul începe printr-o discuție în cadrul căreia pacientul relatează medicului simptomele care l-au neliniștit și l-au determinat să apeleze la un consult de diabetologie.

Medicul diabetolog  realizează apoi un examen fizic în concordanță cu informațiile aflate în cadrul discuției inițiale, iar ulterior, veți stabili de comun acord un plan de acțiune pentru a ajunge la un diagnostic de certitudine și pentru a iniția cel mai bun tratament.

Analizele și investigațiile cele mai potrivite pentru stabilirea diagnosticului de certitudine vor fi recomandate la final de către medic.

 

Întrebări frecvente adresate de către pacienți

Cum scade glicemia rapid?

În funcție de valoarea glicemiei, medicul diabetolog poate stabili atât viteza cu care este bine să fie redus nivelul glucozei în sânge, cât și modalitatea prin care va acționa în acest sens.

Glicemia poate fi scăzută prin ajustări ale dietei, prin administrarea unor pastile, sau chiar prin administrarea insulinei injectabile. 

 

Ce ai voie sa mănânci când ai diabet?

Pe parcursul timpului s-au formulat diete extrem de bine studiate, care pot fi adaptate stilului de viață al fiecărui pacient.

Astfel, este foarte important ca dieta să fie stabilită de comun acord cu medicul diabetolog care cunoaște tot istoricul pacientului.

 

Ce se întâmplă dacă ai diabet?

Persoanele cu diabet trebuie să acorde o atenție deosebită stilului de viață (dietă, activitate fizică, renunțare la fumat), astfel încât să întârzie cât mai mult apariția complicațiilor.

 

Afecțiuni provocate de diabet: 

    1. Amețeli;

    2. Dureri de cap și durerea nervului TRIGEMEN;

    3. Dureri de gât și de spate;

    4. Slăbiciune la nivelul picioarelor sau a brațelor:

    5. Furnicături la nivelul picioarelor sau a brațelor.

 

Ce probleme de sănătate pot dezvolta persoanele cu diabet?

Diabetul zaharat este recunoscut ca fiind o afecțiune ce poate da naștere unui număr impresionant de complicații.

Dintre acestea, cele mai importante sunt:

  1. accident vascular cerebral;

  2. boli de inimă;

  3. probleme cu ochii;

  4. probleme cu picioarele;

  5. boli de rinichi;

  6. boli dentare;

  7. leziuni ale nervilor;

     

Listă specializări și servicii diabetologie

  1. Consultație diabet;

  2. Control diabet;

  3. Glicemie;

  4. Ecografie;

  5. Monitorizare TA;

  6. EKG.

 

Subspecialitățile diabetului

  1. Diabetul pediatric

  2. Nutriție

 

Cum se poate preveni diabetul?

Diabetul se poate preveni prin menținerea unei greutăți optime (IMC<25kg/mp), adoptarea unui stil de viață sănătos, cu activitate fizică regulată și o dietă fără exces de carbohidrați. 

 

Cum se poate trata sau menține sub control diabetul?

Unele persoane își pot reduce valorile glicemiei doar prin scăderea în greutate, regim alimentar sănătos și multă activitate fizică, însă diabetul este o boală care se agravează lent și poate ajunge să necesite medicație (inițial antidiabetice orale, ulterior injecții cu insulină). 

 

De ce să apelați la Cardioclinic?

CardioClinic dispune de o echipă medicală multidisciplinară și de aparatură performantă, care înlesnește stabilirea unor diagnostice exacte si recomandarea unor tratamente cât mai eficiente.

 

Dotări tehnologice

Toate ecografele sunt General Electric, ecografe performante, care permit realizarea unor ecografii de înaltă calitate. În plus, clinica dispune și de bandă pentru efectuarea testului de efort EKG, precum și de aparatură pentru realizarea ecocardiogramelor de repaus.

Centrul medical CardioClinic pune la dispoziție aparate Holter ECG în 3 sau 12 derivații și Holter TA (tensiune arterială) permit înregistrarea activității electrice a inimii, respectiv a valorilor tensiunii arteriale pe perioade mai lungi de timp, astfel încât interpretările au o acuratețe mai mare comparativ cu măsurătorile de moment realizate în timpul unui singur consult. 

 

Investigații și consultații interdisciplinare

În cadrul echipei CardioClinic, medicii diabetologi lucrează împreună cu medici primari cardiologi, medici cardiologi supraspecializați în cardiologie intervențională, medici primari neurologi, endocrinologi, precum și interniști.

Acest cadru permite rafinarea celor mai complexe diagnostice prin intermediul consulturilor interdisciplinare care aduc împreună experiența și cunoștințele din numeroase domenii medicale.  

 

Medici diabetologi și de nutriție Cardioclinic

Echipa CardioClinic este formată din medici primari cu peste 15 ani de experiență în spitale renumite din București, care oferă servicii medicale de înaltă calitate.

Medici - Diabetologie – Nutritie

Dr. Ionescu Claudia Lucia
Medic primar Diabet si Boli de Nutritie

Medic in cadrul Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti

Îți recomandăm investigațiile de care ai nevoie

Nu știi ce medic să alegi? Ajuta-ne cu cateva detalii despre problema medicală și îți recomandăm medicul potrivit.

Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati