Ecografie Doppler Vasculara Artere sau Vene Doua Membre

Eco Doppler Vascular

Ce este ecografia tip Doppler Venos a membrelor?

Ecografia Doppler (uneori denumita pe scurt “Eco Doppler“) este un test sau o analiza in cadrul careia se folosesc ultrasunete. Testul Doppler venos ofera imagini precise ale vaselor de sange, respectiv venelor, care ajuta la evaluarea structurii si dimensiunilor lor.

In plus fata de o ecografie standard, prin intermediul acestei investigatii se poate masura si fluxul de sange din vene, urmarind directia, viteza si volumul acestuia. 

Viteza fluxului sanguin prin artere si vene poate fi estimata prin masurarea undelor oscilante de frecventa inalta, care se lovesc de globulele rosii aflate in miscare prin vase. Undele se intorc mai apoi la transductor.

Astfel, se urmareste in principal rata cu care se modifica frecventele undelor emise de transductor. Acesta este principiul dupa care functioneaza si ecografia cardiaca de tip Doppler, precum si Doppler-ul de membre superioare sau cel efectuat la nivelul arterelor carotide.

 

Specialitatile medicale care necesita utilizarea testului Eco Doppler arterial

Testul Doppler arterial este un test de diagnostic si de evaluare foarte pretios pentru medici din numeroase specialitati, printre cele mai importante numarandu-se:

 

Ce afectiuni pot fi diagnosticate cu ajutorul investigatiei Doppler?

Motivele pentru aceasta examinare pot fi dintre cele mai diferite. Utilitatea ecografiei Doppler este in principal reprezentata de evaluarea eficientei curgerii sangelui si detectarea anumitori boli de vase.

In functie de tipul vasului investigat (analiza ecografica se poate realiza atat la nivelul arterelor, cat si la nivelul venelor), printre cele mai importante caracteristici ce pot fi evaluate cu ajutorul acestei investigatii se numara:

 1. Eficienta curgerii sangelui prin vene, la pacientii care au varice;

 2. Eficienta curgerii sangelui prin artere, la pacientii cu factori de risc pentru ingustarea lor (diabetici, fumatori, varstnici);

 3. Detectia unor cheaguri de sange, fie la nivelul venelor, fie la nivelul arterelor;

 4. Aparitia dilatatiilor anormale in peretii de la nivelul arterelor, care poarta denumirea de anevrisme.

 

Cum te poti pregati corespunzator pentru o astfel de procedura?

Acest tip de investigatie face parte din examinarea normala ecografica si nu presupune nicio pregatire suplimentara din partea pacientului. 

 

Ce se intampla in timpul unei analize Doppler?

Pacientul trebuie sa se dezbrace de la brau in jos pastrand lenjeria intima, apoi sa se intinda pe spate. O sonda va fi folosita de medicul specializat in ecografie. Aceasta va fi plimbata de-a lungul picioarelor pacientului, urmarind traseul venelor, respective arterelor.

Pentru a ajuta ultrasunetele sa se transmita mai bine prin piele, se foloseste un gel special pe baza de apa, care este aplicat intre tegument si sonda.Sonda este conectata printr-un fir la un aparat care proceseaza ultrasunetele si afiseaza imagini pe un ecran.

Pulsatii de ultrasunete sunt trimise cu ajutorul sondei prin piele si pana la structurile din profunzime, apoi se intorc ca niste ecouri fiind inregistrate de ecograf in timp real, astfel incat imaginile se sumeaza si arata nu doar structura ci si miscarea vaselor (pulsatiile peretilor si circulatia sangelui).

Aceste imagini sunt interpretate pe loc de un medic specialist cu experienta in ultrasonografie. Medicul plimba sonda pe picioarele pacientului pentru a obtine imagini cat mai clare si pentru a vedea venele sau arterele pe intregul lor traiect, de la radacina coapselor pana la varful picioarelor.

In functie de necesitatile constatate de medic, pacientul poate fi rugat sa execute o serie de manevre respiratorii in timp ce sonda ecografului se afla pe tegument, astfel incat medicul sa poata urmari modalitatea in care se modifica fluxul de sange in functie de variatiile respiratorii.

 

Aceasta procedura prezinta riscuri sau dureri?

Important de stiut este faptul ca ecografia Doppler nu prezinta niciun risc, nu este invaziva si poate fi repetata fara griji ori de cate ori este nevoie, intrucat, spre deosebire de radiografie sau CT, aceasta nu implica radiatii.

 

Durata examen Doppler

Analiza Doppler poate dura intre 15 si 60 de minute, in functie de claritatea imaginii si de numarul de masuratori speciale necesare. Centrul medical CardioClinic dispune de ecografe performante, prin intermediul carora pot fi achizitionate imagini de calitate inalta.

Nu este necesara o pregatire speciala pentru ecografia de vase ale membrelor inferioare. Prin urmare, pacientul poate manca, bea si lua medicamentele in mod normal, atat inainte cat si dupa aceasta investigatie.

 

Care este utilitatea testului Doppler arterial si venos pentru membrele inferioare?

Ecografia Doppler vasculara (ecografia Doppler arteriala si venoasa) este utila pentru evaluarea starii de sanatate a arterelor si venelor. 

Prin intermediul unui test Doppler, medicul poate monitoriza eficienta tratamentului urmat de pacient pentru anumite afectiuni, printr-o metoda rapida, neinvaziva si nedureroasa. In acest mod, el poate ajusta tratamentul in functie de raspunsul fiecarui pacient, pentru a obtine cele mai bune rezultate. Astfel abordarea fiecarui caz capata un caracter personal, iar eficienta creste semnificativ.

Ecografia Doppler este o alternativa preferata de foarte multi medici, la investigatii invazive de tipul angiografiei, care presupune atat injectarea unei substante de contrast in vasele de sange, cat si utilizarea razelor X pentru a obtine imaginile ce vor fi ulterior interpretate.

 

Cui i se recomada?

Eco Dopplerul vascular de picioare este recomandat persoanelor care:

 1. Doresc sa le fie evaluata starea de sanatate a sistemului venos sau celui arterial;

 2. Prezinta varice;

 3. Prezinta amorteli sau senzatii ciudate ale picioarelor;

 4. Acuza dureri musculare la mers sau la activitati solicitante;

 5. Au un istoric de episoade de umflare a membrelor inferioare, insotite de inrosire si durere (aceste semne pot sugera o tromboza venoasa) – dupa o ecografie Doppler vascular care confirma acest diagnostic, medicul prescrie pacientului un tratament anticoagulant ce trebuie inceput cat mai curand;

 6. Se afla sub tratament anticoagulant prescris in urma trombozelor venoase cu diverse localizari la nivelul membrelor inferioare;

 7. Urmeaza sa beneficieze de un tratament minim invaziv pentru diverse afectiuni la nivelul sistemului venos sau celui arterial (de tipul bolii arteriale periferice);

 8. Sunt monitorizate pentru reaparitia stenozelor si blocajelor dupa montarea unui stent sau dupa o procedura de by-pass.

   

Cat costa o ecografie Doppler venoasa?

Pretul pentru o ecografie Doppler venoasa variaza in functie de necesitatile pacientului, acesta putand opta atat pentru ecografia realizata la nivelul unui singur membru inferior, cat si pentru efectuarea investigatiei la ambele membre inferioare.

Totodata, pacientul poate opta pentru examinarea ecografica de vene, dar si pentru o ecografie Doppler arteriala sau pentru o ecografie de vene si artere.

Ecografii Doppler vasculare

Ecografie Doppler artere si vene un membru
450 Lei
450 Lei
Ecografie Doppler Artere Carotide
370 Lei
370 Lei
Ecografie Doppler Artere sau Vene un Membru
350 Lei
350 Lei
Ecografie Doppler Vasculara Artere sau Vene Doua Membre
450 Lei
450 Lei
Ecografie Doppler Artere si Vene Doua Membre
830 Lei
830 Lei
Ecografie Doppler Artere Renale
420 Lei
420 Lei
Ecografie Aorta Abdominala
350 Lei
350 Lei

Medici - Ecografie Aorta Abdominala

Dr. Cristina Caldararu
Medic primar cardiolog

Competente in ecocardiografie Doppler, ecografie vasculara si ecocardiografie Doppler transesofagiana

Dr. Diana Iancu
Medic primar cardiolog

Competente in ecocardiografie Doppler, ecografie vasculară si in ecocardiografie Doppler transesofagiana.

Dr. Magdalena Gurzun
Medic primar Cardiolog

Competente in ecocardiografie Doppler, ecografie vasculară si in ecocardiografie Doppler transesofagiana.

Dr. Roxana Rimbaș
Medic primar cardiolog

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Conferentiar Universitar in cadrul UMF Carol Davila, Doctor in medicina, Competenta in ecocardiografie transtoracica si transesofagiana, Competenta ecografie Doppler.

Dr. Mihaela Mihaila
Medic primar cardiolog

Medic primar in cadrul Institutului National de Boli Cardiovasculare Prof. CC Iliescu – Fundeni
Competenta ecocardiografie generala si Doppler vasculara.

Dr. Monica Rotareasa
Medic primar cardiolog

Medic in cadrul Institutului National de Boli Cardiovasculare Prof. CC Iliescu – Fundeni
Asistent universitar – UMF Carol Davila – Bucuresti
Competenta ecocardiografie generala, transesofagiana si Doppler vascular

Dr. Ștefania Magda
Medic primar cardiolog

Medic in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta - Bucuresti
Cercetator stiintific
Competenta de ecocardiografie transtoracica si transesofagiana
Competenta ecografie vasculara Doppler

Dr. Andreea Sandulescu
Medic primar cardiolog

Medic primar cardiolog in cadrul Institutului National de Boli Cardiovasculare Prof. CC Iliescu – Fundeni
Competenta in ecocardiografie si ecografie Doppler vasculara.

Dr. Oana Andrei
Medic primar cardiolog

Medic primar in cadrul Institutului National de boli cardiovasculare Prof. CC Iliescu – Fundeni
Doctorand in cardiologie
Competenta in ecocardiografie, ecografie Doppler vasculara si ecocardiografie transesofagiana

Dr. Simona Visoiu
Medic specialist cardiolog

Medic in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta - Bucuresti
Competenta de ecocardiografie transtoracica
Competenta ecografie Doppler

Dr. Natalia Patrascu
Medic primar cardiolog si medicina interna

Doctor in medicina,
Sef de lucrari UMF Carol Davila,
Competenta de ecocardiografie transtoracica si transesofagiana,
Competenta ecografie Doppler.

Dr. Cristina Tîrziu
Medic primar medicina interna si cardiologie

Medic in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca - Bucuresti
Competenta in ecocardiografie Doppler si ecografie Doppler vascular

Dr. Rafael Halpern
Medic primar chirurgie vasculara

Medic primar chirurgie vasculara, Competenta in ecografie doppler vasculara

Dr. Maria Florescu
Medic primar cardiolog

Medic primar cardiolog – Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Sef de lucrari UMF Carol Davila, Doctor in medicina, Competenta de ecocardiografie transtoracica si transesofagiana, Comapetenta ecografie vasculara Doppler.

Îți recomandăm investigațiile de care ai nevoie

Nu știi ce medic să alegi? Ajuta-ne cu cateva detalii despre problema medicală și îți recomandăm medicul potrivit.

Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

  De multe ori auzim ca a facut cineva infarct, cu consecinte severe, “om sanatos, zdravan, inca tanar”, subintelegandu-se ca aparitia acestei boli
Citeste continuarea
  Nu demult, am avut un pacient in clinica ce suferise un infarct miocardic, caruia, din fericire, i-a supravietuit (o sa-l numim dl. M). Era la serviciu,
Citeste continuarea
  In fiecare an, cu prilejul marilor Sarbatori, care se “petrec la masa, in familie si cu prietenii” vedem cam aceleasi stiri la televizor. Cati
Citeste continuarea
Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea