Chirurgie Vasculară

Ce este chirurgia vasculară și cu ce se ocupă?

Chirurgia vasculară este o ramură de medicină vasculară care are în vedere tratamentul unei game variate de afecțiuni ale vaselor de sânge, printre care se numără venele varicoase, anevrismele sau trombozele.

Variantele de tratamente s-au diversificat semnificativ în ultimii ani, cuprinzând, pe lângă chirurgia deschisă, și proceduri endovasculare.

 

Ce este un medic de chirurgie cardio-vasculară?

Medicii specialiști de chirurgie vasculară sunt doctori cu experiență în tratarea bolilor sistemului vascular.

Aceștia se asigură că pacienții cu afecțiuni vasculare își cunosc și înțeleg toate opțiunile de tratament, pentru că multe boli vasculare pot fi tratate doar cu medicație sau exercițiu fizic.

Prin urmare, chirurgul cardio-vascular poate opera o mare varietate de afecțiuni vasculare, însă el urmărește și tratează și un mare număr de pacienți care nu necesită intervenții chirurgicale.

 

Ce persoane sunt mai predispuse să dezvolte probleme cardio-vasculare?

Predispoziția genetică către apariția bolilor cardiovasculare este o realitate și poate fi observată în familiile în care mai mulți membri au suferit evenimente de tipul infarctului miocardic sau operațiilor de bypass la o vârstă tânără (sub 55 de ani pentru bărbați și sub 65 de ani pentru femei). Persoanele care provin din astfel de familii au un risc mai mare de a dezvolta boli vasculare.

Cu toate acestea, există și o serie de factori de risc modificabili, prin controlul cărora poate fi redusă predispoziția pentru apariția problemelor cardio-vasculare. Dintre aceștia, cei mai importanți sunt: valorile mari ale colesterolului, glicemiei și tensiunii arteriale, precum și fumatul, supragreutatea, dieta nesănătoasă și un stil de viață sedentar. 

 

Cum știi că ai nevoie de un control de chirurgie vasculară și când este necesară consultația?

În general pacienților le este recomandat un consult de chirurgie vasculară de către un alt medic specialist, însă există o serie de simptome care pot sugera direct necesitatea unui astfel de consult. Prin urmare, este posibil să ai nevoie de un control de chirurgie vasculară dacă:

  1. Prezinți varice;

  2. Prezinți dilatații ale unor vene superficiale: teleangiectazii sau vene reticulare ;

  3. Prezinți dureri la nivelul membrelor inferioare în timpul mersului, apărute în general la pacienții hipertensivi, fumători sau diabetici;

  4. Prezinți edeme la nivelul membrelor inferioare (picioare umflate);

  5. Ai trecut printr-un accident vascular cerebral ischemic;

  6. Observi apariția unor modificări tegumentare la nivelul membrelor inferioare.

 

Ce presupune un control vascular? Ce se întâmplă în timpul acestei proceduri? 

Controlul vascular începe cu o discuție în care medicul evaluează simptomele sugestive pentru o boală vasculară, precum și istoricul familial al pacientului.

În plus, vor fi identificați toți factorii de risc responsabili pentru o boală cardio-vasculară, iar ulterior, starea de sănătate a vaselor va fi evaluată prin intermediul examenului fizic, urmat de ecografii Doppler vasculare.

 

Cum te pregătești corespunzător pentru o consultație vasculară?

Pentru rezultate cât mai bune ale consultului vascular, este bine sa descrieți cât mai atent simptomele apărute și să răspundeți cât mai exact întrebărilor suplimentare adresate de către medic.

Detalii despre modul în care se desfășoară o investigație imagistică medicală de tip Doppler venos pot fi accesate aici.

 

Există riscuri în cazul examinărilor venoase?

Cel mai frecvent examinarea venelor se face prin ecografia Doppler. Aceasta investigație nu prezintă niciun risc, nu este invazivă și poate fi repetată fără griji ori de cate ori este nevoie, întrucât, spre deosebire de radiografie sau CT, aceasta nu implică radiații.

 

Ce este o boală vasculară?

Termenul de boală vasculară cuprinde orice afecțiune care interesează arterele, venele sau capilarele. Acest grup foarte larg de boli poate încadra inclusiv afecțiunile vaselor limfatice (vase de dimensiuni foarte mici, prin care circulă limfa)

 

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni (patologii) cardio-vasculare?

Bolile cardio-vasculare includ o listă lungă de afecțiuni, dintre care unele pot deveni chiar amenințătoare de viață:

  1. Tromboza venoasă acută
  2. Anevrismul aortic (toracic sau abdominal)
  3. Afecțiunile arterelor carotide
  4. Ischemia acută de membru
  5. Boala vasculară diabetică
  6. Boli ale arterei aorte
  7. Răni care nu se vindecă, provocate de boli vasculare
  8. Boala arterială periferică
  9. Boala varicoasă
  10. Malformațiile vasculare

 

Care sunt riscurile unei boli vasculare?

În funcție de tipul bolii vasculare, consecințele și complicațiile pot varia de la modificări tegumentare și disconfort la mers, până la infecții care nu se vindecă, necesitatea amputării anumitor segmente, precum și boli amenințătoare de viață de tipul trombembolismului pulmonar (apărut în cazul migrării unui cheag de sânge prin vene, până la nivel pulmonar) sau accidentului vascular cerebral.

 

Ce probleme de sănătate pot fi tratate prin intermediul chirurgiei vasculare?

Chirurgii cardio-vasculari tratează arterele carotide îngustate sau blocate (cele mai importante artere de la nivelul gâtului, care transportă sângele oxigenat de la inimă către creier), precum și bolile arterei aorte, după ce aceasta părăsește inima.

De asemenea, chirurgia vasculară poate trata inclusiv afecțiunile vasculare periferice, care afectează în principal arterele de la nivelul picioarelor.

 

Ce proceduri și teste fac medicii specialiști în chirurgie venoasă?

Chirurgii vasculari urmăresc starea de sănătate a vaselor de sânge din corp cu ajutorul imagisticii, aceasta fiind o metodă utilă și pentru planificarea unei eventuale intervenții chirurgicale ulterioare.

Cele mai frecvent utilizate metode imagistice sunt și cele mai facile și mai rapide și constau în:

  1. Ecografie Doppler Venos (membre inferioare, membre superioare)

  2. Ecografie Doppler Arterial (carotidian, membre inferioare, membre superioare).

În cazul în care medicul consideră necesar, acesta poate recomanda ulterior și efectuarea unei angiografii, unui angioCT sau unui angioRM.

 

Ce tipuri de intervenții chirurgicale sunt disponibile pentru tratarea bolilor vasculare?

În funcție de tipul de afecțiune vasculară diagnosticată, există numeroase tipuri de intervenții chirurgicale, dintre care cele mai utilizate tehnici sunt:

  1. Angioplastia și stentarea – procedură minim invazivă în care chirurgul deschide artera îngustată cu ajutorul unui balon ghidat de un cateter. Astfel pot fi tratate îngustările de la nivelul arterelor carotide și de la nivelul arterelor periferice din membre.

  2. Aterectomia – procedură minim invazivă în care un cateter special este inserat în vasul blocat, permițând chirurgului vascular să taie și să îndepărteze placa de aterom din interiorul vasului de sânge.

  3. Trombectomia – procedură prin care se îndepărtează un cheag de sânge de la nivelul unei vene sau artere.

  4. Bypass vascular – procedură chirurgicală prin care se creează un canal alternativ pentru sânge, care scurtcircuitează zona afectată. 

 

Care sunt riscurile operației vasculare?

Ca orice alt tip de operație, și chirurgia vasculară prezintă un anume risc de complicații, care este crescut dacă pacientul fumează, este supraponderal sau suferă de alte boli precum boala obstructivă pulmonară cronică.

Riscul este de asemenea crescut atunci când intervenția chirurgicală are loc la nivelul toracelui sau unui vas mare de sânge. Cu toate acestea, pentru o boală vasculară gravă, beneficiile sunt mult mai mari decât riscurile. 

 

Cum este recuperarea și urmărirea după o intervenție chirurgicală vasculară?

În funcție de tipul intervenției chirurgicale vasculare, pacienții pot necesita petrecerea unei perioade de timp în cadrul compartimentului de terapie intensivă.

Pe de altă parte, anumite proceduri pentru venele varicoase pot fi realizate în regim ambulator, ceea ce permite pacientului să plece acasă în aceeași zi. 

 

Cum se pot preveni  afecțiunile cardio-vasculare? 

Există o serie de strategii foarte bine puse la punct, prin aplicarea cărora poate fi redus semnificativ riscul de apariție al bolilor vasculare și cardiovasculare.

Multe dintre acestea presupun adoptarea unui stil de viață sănătos, iar cardiologul dumneavoastră vă poate ajuta să adaptați aceste strategii propriilor nevoi.

  1. Renunțați la fumat: atât fumatul activ, cât și cel pasiv au consecințe dintre cele mai grave asupra stării de sănătate a vaselor de sânge. După un an de la oprirea completă a fumatului, riscul bolilor cardiace scade la jumătate comparativ cu riscul avut de un fumător.

  2. Activitatea fizică zilnică ține sub control greutatea și scade riscul de apariție a hipertensiunii arteriale, hipercolesterolemiei și diabetului zaharat de tip 2. 30-60 de minute pe zi de activitate fizică reprezintă idealul, însă daca nu ați mai exersat de o perioada lungă de timp, puteți începe cu 150 de minute de exerciții aerobice moderate pe săptămână (mers în pas alert), sau 75 de minute de activitate aerobică intensă pe săptămână (alergat).

  3. Adoptarea unei diete sănătoase, care să cuprindă legume, fructe, carne slabă, lactate cu conținut redus de grăsimi și cereale integrale. În plus, o dietă sănătoasă pentru inimă presupune un aport redus de sare, zahăr, carbohidrați procesați, alcool, respectiv grăsimi saturate și trans.

  4. Menținerea unei greutăți sănătoase, definită printr-un indice de masă corporală (IMC) < 25.

  5. Controlează permanent nivelul diabetului, tensiunii arteriale și al colesterolului.

 

Sub Specialități chirurgie-vasculară:

Chirurgia vasculară este o subspecialitate chirurgicală, care a evoluat din chirurgia generală și cea cardiacă și include tratamentul vaselor de sânge majore din corp, cu excepția celor din creier și inimă.

 

De ce să apelați la CardioClinic?

CardioClinic este primul laborator privat acreditat de Societatea Europeană de Cardiologie.

Clinica dispune de o echipă medicală multidisciplinară și de aparatură performantă, care înlesnește stabilirea unor diagnostice exacte si recomandarea unor tratamente cât mai eficiente.

 

Dotări tehnologice

Toate ecografele sunt General Electric, ecografe performante dedicate cardiologiei, care permit realizarea unor ecografii generale, cardiace și vasculare avansate.

În plus, clinica dispune și de bandă pentru efectuarea testului de efort EKG, precum și de aparatură pentru realizarea ecocardiogramelor de repaus.

Centrul medical CardioClinic pune la dispoziție aparate Holter ECG în 3 sau 12 derivații și Holter TA (tensiune arterială) care permit înregistrarea activității electrice a inimii, respectiv a valorilor tensiunii arteriale pe perioade mai lungi de timp, astfel încât interpretările au o acuratețe mai mare comparativ cu măsurătorile de moment realizate în timpul unui singur consult. 

 

Consultații interdisciplinare

În cadrul echipei CardioClinic lucrează medici primari chirurgi vasculari, medici cardiologi, cardiologi supraspecializați în cardiologie vasculară și intervențională, medici primari neurologi, endocrinologi, precum și diabetologi.

Acest cadru permite rafinarea celor mai complexe diagnostice prin intermediul consulturilor interdisciplinare care aduc împreună experiența și cunoștințele din numeroase științe medicale.  

 

Medici chirurgie vasculară Cardio Clinic

Echipa CardioClinic este formată din medici primari chirurgi vasculari cu peste 15 ani de experiență în spitale renumite din București, care oferă servicii medicale de înaltă calitate.

Medici - Chirurgie Vasculară

Dr. Rafael Halpern
Medic primar chirurgie vasculara

Medic primar chirurgie vasculara, Competenta in ecografie doppler vasculara

Îți recomandăm investigațiile de care ai nevoie

Nu știi ce medic să alegi? Ajuta-ne cu cateva detalii despre problema medicală și îți recomandăm medicul potrivit.

Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati