Ecografie Doppler Aorta Abdominala

Ce este aorta?

Aorta este cea mai mare artera (vas de sange) din corp. Ea duce sangele de la inima si coboara prin piept inspre abdomen (burta), avand pe traiect o sumedenie de ramuri ce vascularizeaza toate partile corpului. Bolile aortei pot fi deosebit de grave, avand in vedere importanta acesteia in a distribui oxigen si elemente nutritive intregului organism.

Ce este eco Doppler de aorta abdominala?

Ecografia (uneori denumita pe scurt “eco”) este o evaluare folosind ultrasunete, ce ofera imagini precise ale vaselor de sange, a structurii si dimensiunilor lor. Ecografia Doppler masoara fluxul de sange (directia, viteza, volumul) din artere sau vene.

De ce se face ecografia Doppler a aortei abdominale?

Ecografia de aorta abdominala este cea mai usoara metoda de a diagnostica bolile acesteia. Se efectueaza cand exista suspiciunea sau pentru evaluarea ateromatozei (depunere de grasimi pe peretii interiori ai arterei, ingustandu-i lumenul), anevrismului (dilatatie importanta a peretilor vasului) sau disectiei (intrepatrunderea fluxului de sange intr-un spatiu care nu exista in mod normal, intre peretele intern si cel extern ai aortei).

Ce se intampla in timpul acestei investigatii?

Pacientul trebuie sa se dezbrace pana la brau, apoi sa se intinda pe spate. O sonda va fi intrebuintata de medic pe abdomenul (burta) pacientului folosindu-se un gel special care ajuta ca ultrasunetele sa se transmita mai bine prin piele. Sonda este conectata printr-un fir la un aparat care proceseaza ultrasunetele si afiseaza imagini pe un ecran.

Pulsatii de ultrasunete sunt trimise cu ajutorul sondei prin piele si pana la structurile din profunzime, apoi se intorc ca niste ecouri si sunt inregistrate de ecograf in timp real, astfel incat imaginile se sumeaza si arata nu doar structura ci si miscarea vaselor (pulsatiile peretilor si circulatia sangelui). Medicul plimba sonda pe abdomenul pacientului, apasand in unele locuri pentru a obtine imagini cat mai clare.

Investigatia poate dura intre 15 si 30 de minute, in functie de claritatea imaginii si de numarul de masuratori speciale necesare (daca exista modificari la acest nivel – ingustari, placi de aterom, anevrism sau disectie).

Exista o pregatire speciala pentru acest tip de ecografie?

Aorta abdominala se gaseste profund in abdomen, deci imaginea sa poate fi obtinuta destul de dificil. Pentru a usura trecerea ultrasunetelor pana la nivelul la care se afla aorta, pacientul trebuie sa urmeze niste pasi pentru o perioada de 3 zile inaintea investigatiei:

  • se recomanda mers pe jos minim 1 ora zilnic;
  • nu va folosi laxative, triferment, carbune medicinal;
  • evita alimentele care baloneaza (fructe si legume crude, varza, fasole, prajeli), evita consumul de apa minerala;
  • in seara dinaintea examinarii va bea un ceai neindulcit si va manca o felie de paine prajita;
  • nu va manca sau mesteca guma in ziua examinarii, pana la terminarea ecografiei.

Important de stiut este faptul ca ecografia nu prezinta niciun risc, nu este invaziva si poate fi repetata fara griji de cate ori este nevoie (spre deosebire de radiografie sau CT, nu implica radiatii).

Ecografii Doppler vasculare

Ecografie Doppler artere si vene un membru
380 Lei
380 Lei
Ecografie Doppler Artere Carotide
280 Lei
280 Lei
Ecografie Doppler artere sau vene un membru
280 Lei
280 Lei
Ecografie Doppler Vascular Artere sau Vene Doua Membre
380 Lei
380 Lei
Ecografie Doppler artere si vene doua membre
700 Lei
700 Lei
Ecografie Doppler Artere Renale
370 Lei
370 Lei
Ecografie Doppler Aorta Abdominala
280 Lei
280 Lei

Medici - Ecografie Doppler Aorta Abdominala

Dr. Mihaela Mihaila
Medic primar cardiolog

Medic primar in cadrul Institutului National de Boli Cardiovasculare Prof. CC Iliescu – Fundeni
Competenta ecocardiografie generala si Doppler vasculara.

Dr. Cristina Tîrziu
Medic primar medicina interna si cardiologie

Medic in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca - Bucuresti
Competenta in ecocardiografie Doppler si ecografie Doppler vascular

Îți recomandăm investigațiile de care ai nevoie

Nu știi ce medic să alegi? Ajuta-ne cu cateva detalii despre problema medicală și îți recomandăm medicul potrivit.

Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

MALFORMAȚIILE  CARDIACE CONGENITALE Malformațiile congenitale cardiace (MCC)  reprezintă acea categorie de boli cardiace care apar încă de la naștere,
Citeste continuarea
Picioarele umflate reprezintă o situație frecvent întâlnită, cu care se confruntă în special femeile, datorită particularităților hormonale. Această
Citeste continuarea
Ne aflăm într-o perioadă în care prevalența bolilor cardiovasculare, preexistente sau dobândite în timpul sarcinii a crescut, facilitată și de vârsta
Citeste continuarea
    Cardiologie pediatrică: Imediat dupa nastere, in lunile care urmeaza se recomanda evaluari screening ale nou-nascutului care mai nou includ si
Citeste continuarea