Ecografie Aorta Abdominala

Ecografie Doppler de Aorta Abdominala

Ce este aorta?

Aorta este cea mai mare artera (vas de sange) din corp. Ea duce sangele de la inima si coboara prin piept inspre abdomen (burta), avand pe traiect o sumedenie de ramuri ce se desprind si vascularizeaza toate partile corpului.

Bolile aortei pot fi deosebit de grave, avand in vedere importanta acesteia in procesul de distributie al oxigenului si elementelor nutritive intregului organism.

 

Ce este si in ce consta eco Doppler de aorta abdominala?

Ecografia de aorta abdominala (uneori denumita pe scurt “eco Doppler aorta abdominal”) este o evaluare care foloseste ultrasunete, pentru a oferi imagini precise ale principalului vas de sange din corp, cu accent pe analiza structurii si dimensiunilor acestuia. 

Prin intermediul ecografiei Doppler poate fi masurat fluxul de sange (directia, viteza, volumul) din artere sau vene. Acest principiu se aplica atat la ecografia de artere carotide (cunoscuta si ca eco carotide), precum si la ecografiile Doppler ale membrelor inferioare, superioare sau la ecografia Doppler cardiaca.

 

Ce afectiuni (boli) se pot depista pe baza unui Doppler abdominal?

Ecografia Doppler vascular de aorta abdominala este cea mai usoara metoda de a diagnostica bolile acesteia. Situatiile in care devine necesara ecografia sunt reprezentate de existenta suspiciunii de boala ateromatoasa sau pentru evaluarea ateromatozei (depunere de grasimi pe peretii interiori ai arterei, ingustandu-i lumenul), anevrismului (dilatatie importanta a peretilor vasului) ori disectiei (intrepatrunderea fluxului de sange intr-un spatiu care nu exista in mod normal, intre peretii intern si cel extern ai aortei).

Aceasta analiza poate fi efectuata in timpul unui Eco Doppler abdominal, in cadrul caruia sunt investigate mai multe vase.

 

Ce se intampla in timpul acestei investigatii?

Pacientul trebuie sa se dezbrace pana la brau, apoi sa se intinda pe spate. O sonda va fi intrebuintata de medic pe abdomenul (burta) pacientului folosindu-se un gel special care ajuta ca ultrasunetele sa se transmita mai bine prin piele.

Sonda este conectata printr-un fir la un aparat care proceseaza ultrasunetele si afiseaza imagini pe un ecran.

Pulsatii de ultrasunete (unde sonore cu frecvente prea mari pentru a putea fi auzite de urechea umana) sunt trimise cu ajutorul sondei prin piele si pana la structurile din profunzime, apoi se intorc ca niste ecouri si sunt inregistrate de ecograf in timp real, astfel incat imaginile se sumeaza si arata nu doar structura, ci si miscarea vaselor (pulsatiile peretilor si circulatia sangelui).

Undele sunt reflectate ca un ecou de diferitele tesuturi pe care le intalnesc in cale si apoi se intorc inapoi la transductor. Acesta analizeaza undele reflectate, care calatoresc cu viteze diferite in functie de tipul de tesut pe care il intalnesc in cale.

Astfel, ultrasunetele calatoresc cel mai rapid prin tesutul osos si cel mai lent prin aer. Medicul plimba sonda pe abdomenul pacientului, apasand in unele locuri pentru a obtine imagini cat mai clare.

Spre deosebire de ecografia abdominala standard, in cadrul ecografiei Doppler, anumite unde sonore obtinute pot fi auzite si de urechea umana prin intermediul softului de analiza.

Simultan in timpul consultatiei medicale, pe langa evaluarea dimensiunilor si structurii aortei, pot fi analizate si ramurile aortei abdominale, precum arterele iliace comune. Aceasta investigatie poate fi extinsa prin studiul peretelui aortei in segmentul de aorta toracica, dar si prin evaluarea originii arterei aorte, inca de la nivelul valvei aortice, sau prin examinarea venei cave inferioare.

Imediat dupa finalizarea investigatiei imagistice pacientul isi poate relua atat activitatile fizice, cat si dieta in mod normal, fara niciun fel de restrictii.

 

Cat dureaza un examen Doppler de aorta?

Investigatia poate dura intre 15 si 30 de minute, in functie de claritatea imaginii si de numarul de masuratori speciale necesare (daca exista modificari la acest nivel – ingustari, placi de aterom, anevrismele de aorta sau disectie).

In cazul in care sunt detectate orice fel de modificari, este foarte important ca medicul sa evalueze cu atentie toate caracteristicile leziunii descoperite.

In acest fel, raportul ecografic va cuprinde o descriere cat mai exacta si detaliata, pe baza careia se poate forma ulterior un plan terapeutic cat mai eficient din punctul de vedere al nevoilor fiecarui pacient.

 

Cum te pregatesti corespunzator pentru acest tip de ecografie?

Aorta abdominala se gaseste profund in abdomen, deci imaginea sa poate fi obtinuta destul de dificil.

Pentru a usura trecerea ultrasunetelor pana la nivelul la care se afla aorta, pacientul trebuie sa urmeze niste pasi pentru o perioada de 3 zile inaintea investigatiei:

  1. se recomanda mersul pe jos timp de minimum 1 ora zilnic;

  2. nu se vor folosi laxative, Triferment, carbune medicinal;

  3. se evita alimentele care baloneaza (fructe si legume crude, varza, fasole, prajeli); se evita consumul de apa minerala;

  4. in seara dinaintea examinarii va bea un ceai neindulcit si va manca o felie de paine prajita;

  5. nu va manca sau mesteca guma in ziua examinarii, pana la terminarea ecografiei.

 

Ecografia de aorta abdominala are riscuri sau efecte adverse?

Atat ecografia standard, cat si ecografia Doppler sunt un tip de investigatii care nu prezinta niciun risc pentru pacient. O ecografie Doppler este complet non invaziva, nedureroasa si nu presupune niciun fel de iradiere, comparativ cu radiografiile sau CT-ul pentru realizarea carora este nevoie de utilizarea razelor X.

Ecografia este o metoda extrem de eficienta si rapida, prin intermediul careia poate fi evaluata rapid starea de sanatate a arterei aorte. Este posibil sa apara o senzatie de presiune sau usor discomfort la contactul sondei cu anumite portiuni de tegument, daca zona respectiva este mai sensibila. Senzatia dispare insa curand dupa finalizarea examinarii. 

Important de stiut este faptul ca ecografia arterei aorte nu prezintă niciun risc pentru pacient, si poate fi repetata fara griji de cate ori este nevoie. 

 

Exista contraindicatii privind procedura?

Intrucat ecografia Doppler nu presupune utilizarea razelor X si nici vreun alt tip de risc pentru pacient, nu exista contraindicatii privind aceasta procedura. Din contra, aceasta este preferata in multe cazuri, tocmai datorita faptului ca este extrem de eficienta, rapida si usor de efectuat.

In plus, un alt beneficiu important al ecografiei este reprezentat de faptul ca acest tip de examinare se numara printre analizele medicale care nu implica utilizarea substantei de contrast, spre deosebire de alte modalitati imagistice care evalueaza sistemul arterial, de tipul angiografiei sau angioCT.

Acesta este un avantaj extrem de util pentru pacientii cu alergii la substanta de contrast care au contraindicatii pentru alte tipuri de explorari imagistice.

Interpretarea ecografiei poate fi ingreunata de o serie de factori sau afectiuni, printre care:

  1. Obezitatea severa;

  2. Prezenta alimentelor in stomac;

  3. Prezenta bariului restant la nivelul anselor intestinale, daca ecografia abdominala este efectuata la scurt timp dupa o procedura medicala ce a implicat utilizarea bariului;

  4. Excesul de gaz la nivelul intestinului.

 

Care sunt beneficiile unui Doppler abdominal?

Printre cele mai importante avantaje ale examinarii ecografice a aortei abdominale este reprezentat de faptul ca rezultatul si interpretarea investigatiei pot fi comunicate de catre medicul specialist imediat dupa realizarea evaluarii imagistice, sub forma unui raport scris, insotit si de imagini sugestive.

Evaluarea constanta prin examene succesive a anevrismului aortei abdominale permite mentinerea acestuia sub supraveghere si reprezinta un beneficiu major pentru pacient. In acest mod, cu ajutorul unei investigatii complet non invazive si neiradiante, eventuala crestere in dimensiuni a unui anevrism aortic poate fi tinuta sub stricta supraveghere, astfel incat sa se poata apela la un chirurg vascular cat mai precoce, fara sa fie nevoie ca pacientul sa isi asume vreun risc.

Este de preferat ca aceste urmariri in timp sa fie realizate de catre acelasi medic, la aceeasi clinica medicala, utilizand acelasi ecograf pus la dispozitie de centrul medical. Se asigura, in acest mod, concordanta intre masuratorile seriate realizate la momente de timp diferite, oferind premisele unei comparatii cat mai corecte.

Ecografii Doppler vasculare

Ecografie Doppler artere si vene un membru
450 Lei
450 Lei
Ecografie Doppler Artere Carotide
370 Lei
370 Lei
Ecografie Doppler Artere sau Vene un Membru
350 Lei
350 Lei
Ecografie Doppler Vasculara Artere sau Vene Doua Membre
450 Lei
450 Lei
Ecografie Doppler Artere si Vene Doua Membre
830 Lei
830 Lei
Ecografie Doppler Artere Renale
420 Lei
420 Lei
Ecografie Aorta Abdominala
350 Lei
350 Lei

Medici - Ecografie Aorta Abdominala

Dr. Mihaela Mihaila
Medic primar cardiolog

Medic primar in cadrul Institutului National de Boli Cardiovasculare Prof. CC Iliescu – Fundeni
Competenta ecocardiografie generala si Doppler vasculara.

Îți recomandăm investigațiile de care ai nevoie

Nu știi ce medic să alegi? Ajuta-ne cu cateva detalii despre problema medicală și îți recomandăm medicul potrivit.

Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea
  Foarte multe persoane din ce în ce mai tinere se luptă cu problema picioarelor umflate, în special în contextul ritmului agitat al vieții actuale.
Citeste continuarea
Cum să eviți infarctul miocardic și alte evenimente cardiovasculare grave Să ne amintim de cazul domnului care „Nu era chiar sănătos” și să
Citeste continuarea
Recâștigă-ți viața după un infarct miocardic „Să ne amintim de dl. M ce suferise un infarct miocardic, căruia, din fericire, i-a supraviețuit.
Citeste continuarea