În literatură, inima este văzută ca cea mai „romantică” parte a organismului uman. Probabil că nu există zi în care să nu pronunți, măcar o dată, cuvântul „inimă”. Cu toate acestea, câte știi, de fapt, despre inimă?

CardioClinic vă prezintă câteva detalii medicale despre acest fascinant organ.

 1. Inima este motorul organismului. Este un organ cu functie de pompa. Are rolul de a prelua sangele incarcat cu oxigen si substante nutritive venit de la plaman si de a-l pompa spre toate celelalte organe prin aorta si arterele care se desprind din ea.

 2. Inima este cea care primeste sangele incarcat cu dioxid de carbon de la toate organele, prin sistemul venos, si il pompeaza spre plamani pentru oxigenare. Acest circuit se repeta neintrerupt pe tot parcursul vietii.

 3. Peretii inimii sunt formati in principal dintr-un muschi numit miocard, care are rolul de pompa. Alimentarea miocardului cu sange oxigenat, pentru a se putea contracta, este realizata prin 2 artere coronare-artera coronara dreapta si artera coronara stanga. Acestea sunt primele ramuri care se desprind din aorta, dupa ce aceasta porneste de la inima.

 4. Aorta, cu ramurile ei, care leaga inima de celelalte organe si venele, prin care sangele se intoarce de la organe la inima, alcatuiesc marea circulatie (circulatia sistemica). De la inima spre plamani sangele circula prin artera pulmonara si ramurile ei. De la plamani sangele se intoarce la inima prin venele pulmonare. Artera pulmonara si venele pulmonare formeaza mica circulatie (circulatia pulmonara).

 5. Cele doua circulatii functioneaza in serie, fiind conectate prin intermediul inimii. Inima este formata din 4 camere: doua atrii si doi ventriculi. Cele 2 atrii sunt etajul superior al inimii, cel care primeste sangele. Cele 2 atrii sunt separate print-un perete-septul interatrial.

 6. Atriul stang primeste sangele oxigenat de la plamani prin venele pulmonare. Atriul drept primeste sangele uzat de la celelalte organe prin venele cave. Ventriculii sunt cei care pompeaza sangele venit din atrii. Cei doi ventriculi sunt separati printr-un perete: septul interventricular.Atriile comunica cu ventriculii prin doua valve, care au rolul de a permite curgerea sangelui doar intr-un singur sens: dinspre atrii spre ventriculi. Atriul stang este legat de vantriculul stang prin valva mitrala.

 7. Atriul drept este legat de ventriculul drept prin valva tricuspida. Ventriculul stang pompeaza sangele in principala artera a organismului – aorta. Aceasta porneste de la inima, strabate toracele si abdomenul si se bifurca in doua ramuri, care merg la membrele inferioare. Pe acest traseu, din aorta pornesc numeroase ramuri: arterele coronare, arterele carotide, etc. Ventriculul drept pompeza sangele in artera pulmonara.

 8. Si intre ventriculi si cele doua artere exista doua valve care au rolul sa permita circulatia acestuia doar intr-un singur sens. Ventriculul stang este legat de aorta prin valva aortica. Ventriculul drept este legat de artera pulmonara prin valva pulmonara.

 9. Circulatia sangelui in organism se face prin urmatorul circuit:
  • atriu stang
  • valva mitrala
  • ventricul stang
  • valva aortica
  • aorta
  • artere
  • vase mici din organe ( vase capilare)
  • vene
  • atriu drept
  • valva tricuspida
  • ventricul drept
  • valva pulmonara
  • artera pulmonara
  • vase capilare din plaman
  • vene pulmonare
  • atriu stang

 10. Multe boli cardiace pot fi evitate prin eliminarea unor factori de risc cardiovascular; aceștia cuprind fumatul, diabetul, obezitatea, sedentarismul, vârsta și prezența hipertensiunii arteriale.

Ai grijă de inima ta! Pentru programări la oricare dintre medicii CardioClinic pentru consultații sau investigații, te rugăm să completez formularul din partea dreaptă a acestei pagini sau să suni la unul din numerele de telefon de la următoarea pagină: Contact CardioClinic.

Vă urăm multă sănătate și vă așteptăm cu drag la CardioClinic!

 

No Fields Found.
Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

  De multe ori auzim ca a facut cineva infarct, cu consecinte severe, “om sanatos, zdravan, inca tanar”, subintelegandu-se ca aparitia acestei boli
Citeste continuarea
  Nu demult, am avut un pacient in clinica ce suferise un infarct miocardic, caruia, din fericire, i-a supravietuit (o sa-l numim dl. M). Era la serviciu,
Citeste continuarea
  In fiecare an, cu prilejul marilor Sarbatori, care se “petrec la masa, in familie si cu prietenii” vedem cam aceleasi stiri la televizor. Cati
Citeste continuarea
Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea