Majoritatea bolilor cardiovasculare sunt cauzate de factori de risc, care pot fi controlați, tratați sau modificați. Cu toate acestea, unii factori de risc cardiovascular nu pot fi modificați.

Hipertensiunea arterială este principalul factor responsabil de decesul de cauză cardiovasculară, fiindu-i atribuite 13% din decesurile globale. Este urmată de fumat (9%), hiperglicemie (6%), inactivitate fizică (6%) și supragreutatea și obezitate (5%).

Factorii de risc modificabili sunt:

  • Fumatul
  • Colesterolul sangvin
  • Hipertensiunea arterială
  • Diabetul zaharat
  • Obezitatea
  • Sedentarismul

Factorii de risc nemodificabili sunt:

  • Vârsta
  • Sexul – bărbații au risc mai mare decât femeile (până la intrarea la menopauză)
  • Antecedentele familiale de boală cardiovasculară.

Factorii de risc nemodificabili sunt inevitabili, astfel încât controlul strict al factorilor de risc modificabili scad semnificativ riscul apariției bolilor cardiovasculare și a decesului pe seama lor.

Este recomandat ca toate persoanele sub 40 ani să efectueze măcar o dată un consult cardiologic. Cei peste 40 ani ar trebui să se prezinte la medicul cardiolog pentru un consult de rutină la aproximativ 5 ani, iar peste 55 ani este recomandat un consult anual, în funcție de opinia medicului.

Pentru a vă programa la oricare din medicii CardioClinic, vă invităm să completați formularul din partea dreaptă a acestei pagini sau să sunați la unul din numerele de telefon de la următoarea adresă: Contact CardioClinic.

Vă așteptăm cu drag!

 

No Fields Found.
Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea
  Foarte multe persoane din ce în ce mai tinere se luptă cu problema picioarelor umflate, în special în contextul ritmului agitat al vieții actuale.
Citeste continuarea
Cum să eviți infarctul miocardic și alte evenimente cardiovasculare grave Să ne amintim de cazul domnului care „Nu era chiar sănătos” și să
Citeste continuarea
Recâștigă-ți viața după un infarct miocardic „Să ne amintim de dl. M ce suferise un infarct miocardic, căruia, din fericire, i-a supraviețuit.
Citeste continuarea