Fibrilația atrială este una dintre cele mai frecvente tulburări ale ritmului cardiac, fibrilația la inimă fiind o afecțiune care contribuie la creșterea mortalității generale. Chiar dacă fibrilația arterială este o boală ignorată în mod constant, ea necesită atenția unui medic primar și a specialiștilor în măsură să recomande tratamente pe termen lung – pe bază de medicamente antiaritmice și pe bază de tratament anticoagulant oral puternic. În funcție de tipul de fibrilație atrială, tratamentul este diferit de la caz la caz, astfel că vindecarea depinde de o diagnosticare exactă și de monitorizare din partea specialiștilor.
Ce înseamnă fibrilații la inimă, cardiace?
În timpul fibrilațiilor la inimă sau a fibrilațiilor cardiace, atriile sunt desincronizate de ventriculi. Dacă în unele cazuri fibrilațiile atriale nu provoacă simptome, unii oameni se confruntă cu palpitații, dificultăți de respirație sau slăbiciune la nivel general.
Cum se manifestă și apar fibrilațiile?
Fibrilațiile atriale nu trebuie să fie constante, ci ele pot să apară și să dispară subit, în timp ce pentru alți pacienți ele pot să fie chiar și persistente. Această afecțiune a inimii afectează calitatea vieții deoarece fibrilațiile atriale se numără printre factorii de risc de accident vascular celebral și aceeași afecțiune crește nivelul de stres general, pe lângă simptomele de natură fizică ce pot să fie prezente.
Ce este fibrilația atrială?
Așa cum sugeram anterior, fibrilația atrială este definită în medicină ca fiind o afecțiune a inimii care se manifestă printr-un ritm cardiac neregulat, de obicei foarte rapid. Cheagurile de sânge în inimă pot să fie o consecință a fibrilațiilor atriale și, de asemenea, această boală este o cauză comună a accidentului vascular cerebral, alături de alte complicații.
Cât de comună este afecțiunea?
Conform statisticilor de la nivel european, fibrilația atrială este cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac, fiind una dintre cheltuielile majore din sistemul de sănătate. Estimativ, 7,6 milioane de persoane cu vârsta peste 65 de ani, din Uniunea Europeană, au prezentat fibrilații la inimă în anul 2016, iar viitorul sună chiar mai rău, cu o estimare de creștere cu 89% până în anul 2060, adică aproape 14,5 milioane de oameni ar putea să fie afectați de această boală a inimii. Din păcate, accidentele vasculare cerebrale care au drept principală cauză fibrilația atrială sunt deseori o cauză a decesului, spre deosebire de alte afecțiuni din același spectru, cardiovasculare.
De ce apare?
O cauză exactă a apariției fibrilației atriale nu a fost identificată până în prezent, dar această afecțiune a inimii este asociată în principal cu înaintarea în vârstă și cu anumite categorii de oameni, însă ea apare uneori și la sportivii tineri.
De asemenea, persoanele care prezintă anumite afecțiuni cardiace sunt mai predispuse la fibrilație atrială, câteva exemple fiind:
- hipertensiune arterială
- ateroscleroza
- boala valvulară a inimii
- boli cardiace congenitale
- cardiomiopatie
- pericardită
De asemenea, persoanele care au și alte afecțiuni medicale pot să dezvolte și fibrilații la inimă:
- o glandă tiroidă hiperactivă
- pneumonie
- astm
- boală pulmonară obstructivă cronică
- cancer de plămâni
- diabet de tip 2
- embolie pulmonară
- intoxicare cu monoxid de carbon
Atunci când nu există alte afecțiuni care pot să fie asociate cu fibrilația atrială, această boală este denumită fibrilație atrială singură.
Ce persoane sunt predispuse la apariția afecțiunii?
Studiile în domeniu arată că adulții sunt mai predispuși la apariția fibrilației atriale, cu precădere persoanele cu vârsta peste 55 de ani. De asemenea, oamenii care consumă alcool în mod excesiv sunt și ei predispuși la această boală, alături de oamenii supraponderali și de cei care consumă cafea, ceai, băuturi energizante, droguri sau nicotină.
De ce este periculoasă?
Fibrilațiile atriale pot să fie o cauză a accidentului vascular cerebral, a infarctului sau a altor afecțiuni grave ale inimii, precum și a decesului, așa că diagnosticarea acestei boli la timp este esențială pentru a evita complicațiile.
Când este recomandat să vizitezi un medic specialist?
Vizita la medicul cardiolog este absolut necesară atunci când observi semnele și simptomele fibrilației atriale sau a altor afecțiuni ale inimii, precum și pentru a evita riscul de sângerare în creier, sistem digestiv sau în tractul urinar:
- Semne de sângerare
- Sânge de culoare roșu aprins în vărsături, scaun sau urină
- Durere severă de cap sau abdomen
- Schimbări drastice ale vederii
- Dificultate în mișcarea picioarelor sau a brațelor
- Pierderea memoriei
Simptomele fibrilației atriale pot să varieze de la caz la caz, astfel că este necesar să efectuezi controale de rutină pentru a depista eventuale probleme precum aritmii, insuficiență cardiacă sau alte boli ale inimii.
Fibrilație atrială simptome
În foarte multe cazuri, pacienții care suferă de fibrilații atriale sunt asimptomatici, însă, în restul situațiilor pot să apară următoarele semne care indică prezența bolii:
- Senzații de bătăi ale inimii rapide, fluturate sau puternice (palpitații)
- Dureri în piept
- Ameţeală
- Oboseală
- Dificultăți de respirație
- Slăbiciune
Cauze fibrilație: factori care determină apariția acestei afecțiuni
- Alcool
- Fumat
- Infarct miocardic
- Cofeină
- Hipertensiune arterială
- Boala de nod sinusal
- Infecții virale
- Apnee în somn
- Boala coronariană cronică
- Boli ale valvelor inimii
- Malformații congenitale cardiace
- Tiroidă hiperactivă
- Dezechilibre metabolice
- Substanțe excitante
Tipuri de fibrilație atrială, clasificare:
- Fibrilație atrială: Paroxistică (Ocazională) – simptomele pot să dispară de la sine și, de obicei, pot să dureze de la câteva minute la câteva ore.
- Fibrilație atrială: Persistentă – restabilirea ritmului cardiac în tratamentul fibrilației atriale persistente se face cu ajutorul medicamentelor recomandate de medicul primar cu competențe în cardiologie.
- Fibrilație atrială: Permanentă – un tratament antiaritmic este absolut necesar pentru a ține boala sub control, precum și efectuarea de analize medicale regulate pentru monitorizare constantă.
Factori de risc ai fibrilației atriale
- Înaintarea în vârstă
- Boli ale inimii
- Tensiunea arterială ridicată, hipertensiune arterială
- Afecțiuni ale glandei tiroide
- Boli cronice: diabet zaharat, boli de plămâni, afecțiuni ale rinichilor, apnee în somn
- Consumul excesiv de alcool
- Fumatul
- Obezitatea
- Istoric familial favorabil acestei boli
- Boala coronariană
Complicații
Formarea cheagurilor de sânge reprezintă o complicație foarte periculoasă a fibrilației atriale, deoarece aceste cheaguri pot să cauzeze accidente vasculare cerebrale și, uneori, decesul. Pe baza tensiunii arteriale crescute, a diabetului, a insuficienței cardiace sau a unor boli valvulare la nivelul inimii, complicațiile pot să apară și să producă simptome și consecințe care afectează grav calitatea vieții.
Fibrilația atrială crește riscul de accident vascular cerebral?
Într-adevăr, fibrilația atrială poate să conducă la accident vascular cerebral, însă nu în toate cazurile. AVC-ul apare atunci când boala prezintă complicații, precum cheaguri de sânge care ajung de la inimă la creier. Pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral este necesară monitorizarea atentă a evoluției bolii.
Diagnosticare:
- Evaluarea paraclinică:
- Consultație
- Electrocardiograma
- Ecocardiografie
- Holter EKG 3 derivații sau 12 derivații /24/48/72h/7 zile
- +- test de efort EKG
- Verificarea pulsului
- Ecografie cardiacă
- Radiografie toracică
- Analize de sânge
- Monitorizare Holter
Tratamentul fibrilației arteriale
Tratamentul fibrilației arteriale vizează în principal simptomele, având ca principale obiective restabilirea ritmului cardiac și controlarea acestuia în permanență, precum și reducerea riscului de infarct sau de accident vascular. În funcție de tipul afecțiunii și de simptome, medicul cardiolog va stabili un tratament personalizat care poate fi tratament medicamentos sau care poate să presupună intervenții chirurgicale.
În funcție de diagnosticul fibrilației atriale, pot fi administrate:
- medicamente de control pentru a preveni palpitațiile
- medicamente pentru a ajuta inima să bată într-un ritm sinusal normal
- diluanți ai sângelui (medicamente anticoagulante) pentru a reduce riscul de cheaguri de sânge și accident vascular cerebral
Proceduri sau intervenții chirurgicale invazive sau minim invazive:
- impulsul electric
- ablația venelor pulmonare
- stimulator cardiac permanent
- închiderea apendicelui atrial stâng
- procedura MAZE
Ce medicamente se pot administra?
- digoxină, metoprolol, verapamil sau diltiazem
- procainamidă, disopiramidă, acetat de flecainidă, propafenonă, sotalol, dofetilidă sau amiodarona
- warfarina, alternativele de warfarină sau aspirina
Scad medicamentele riscul de accident vascular cerebral?
Medicamentele au rolul de a ține sub control bolile inimii și de a ameliora simptomele, având un rol important în prevenirea complicațiilor, inclusiv în reducerea riscului de accident vascular cerebral.
Care este evoluția și prognosticul afecțiunii?
În foarte multe cazuri, fibrilația atrială trece de la sine însă, unii pacienți prezintă complicații sau alte boli ale inimii care, alături de simptomele fibrilației atriale, pot să afecteze semnificativ calitatea vieții. Așadar, evoluția bolii depinde de tipul acesteia, de rapiditatea diagnosticării exacte, precum și de respectarea unui tratament personalizat.
Fibrilația atrială se vindecă?
Practic, fibrilația atrială se poate vindeca rapid atunci când este diagnosticată la timp și când tratamentul este respectat întocmai, precum și prin abordarea unui stil de viață sănătos.
Cum afectează fibrilația atrială copiii și adolescenții?
Chiar dacă este mai rară în cazul copiilor și a adolescenților, fibrilația atrială poate să afecteze și persoanele care se încadrează în aceste categorii de vârstă, cu precădere în cazul celor care prezintă și alte afecțiuni ale inimii. Frecvența și severitarea episoadelor de fibrilație atrială diferă de la caz la caz și necesită un tratament personalizat.
Ce poți face pentru a încetini evoluția bolii?
Fibrilația atrială este o boală ce necesită supraveghere atentă și, de asemenea, evoluția acesteia poate să fie încetinită prin integrarea unui stil de viață sănătos și prin respectarea tratamentului indicat de medicul cardiolog.
Cât durează fibrilația atrială?
Fibrilația atrială poate să dureze de la câteva minute la câteva ore, cu episoade recurente de frecvență diferită. De asemenea, fibrilația atrială cronică este persistentă și nu dispare.
Fibrilație atrială și Flutterul
Atât fibrilația atrială, cât și Flutterul atrial sunt două afecțiuni ale inimii care pot să degenereze atunci când nu sunt tratate cu seriozitate. Cu toate acestea, Flutterul este considerată o boală mai puțin gravă deoarece simptomele nu sunt la fel de severe și riscul de formare de cheaguri de sânge este mult mai scăzut decât în cazul fibrilației atriale.
Cum se pot preveni afecțiunea?
- Alimentație sănătoasă
- Renunțarea la fumat
- Evitarea consumului de alcool și cofeină
- Scăderea nivelului de stres
- Scăderea în greutate dacă este cazul
- Exerciții regulate
Concluzii și recomandări medicale
Bolile inimii pot să aibă un impact extrem de negativ asupra calității vieții, așa că este recomandat să efectuezi analize medicale regulate pentru a deține controlul asupra stării tale de sănătate și pentru a beneficia de monitorizare atentă în cazul în care prezinți deja anumite afecțiuni. La Cardioclinic ai parte de sfaturi și tratamente personalizate, precum și de aparatură modernă pentru depistarea la timp a bolilor inimii.