Fibrilația ventriculară

Ce este fibrilația ventriculară?

Fibrilația ventriculară este o tulburare de ritm cardiac care este foarte periculoasă pentru organism. Aceasta reprezintă cea mai frecventă cauză de moarte subită cardiacă. Din acest motiv, fibrilația ventriculară reprezintă o urgență medicală și trebuie abordată ca atare.

 

Cât de comună este afecțiunea?

Din punctul de vedere al incidenței bolii, fibrilația ventriculară este frecvent întâlnită în țările din Europa. Apare în procent mult mai ridicat la persoanele de sex masculin care au o vârstă cuprinsă între 55 și 75 de ani.

 

Fibrilațiile ventriculare sunt periculoase?

Cordul este prevăzut cu un țesut responsabil de generarea și transmiterea impulsurilor electrice în toata masa musculară a acestuia. În condiții normale, la persoanele complet sănătoase cordul se contractă în mod regulat și mai ales, ritmic.

Atunci când se instalează fibrilația ventriculară apar următoarele lucruri neobișnuite: ventriculii cordului se vor contracta în mod anormal și haotic, numărul bătăilor/minut ajunge chiar și la o frecvență de 350 bătăi pe minut. În felul acesta se va diminua foarte mult activitatea de pompare a sângelui, deoarece cordul nu va mai avea puterea de a pompa întreaga cantitate necesară pentru funcționarea normală a organismului. Dacă nu vor fi acordate serviciile medicale de îngrijire în momentul oportun, cordul nu va putea să furnizeze toată cantitatea de oxigen necesară organismului.

Fibrilația ventriculară este o afecțiune gravă și necesită tratament medical de urgență.

 

Ce persoane sunt dispuse la apariția afecțiunii acesteia?

Ca și în cazul altor categorii de boli de inimă, nu se cunosc foarte bine cauzele fibrilației ventriculare. Observațiile clinice realizate până în acest moment susțin faptul că în următoarele situații exista un risc mai ridicat de apariție a unei astfel de tulburări de ritm:

 

  1.     Anumite medicamente prescrise pentru alte categorii boli.
  2.     Existența dezechilibrelor electrolitice ridicate din organism, mai ales un nivel scăzut de potasiu.
  3.     Prezența acidozei.
  4.     Cardiomiopatia
  5.     Viața sedentară și consumul excesiv, timp îndelungat, de alcool.
  6.     Alte cazuri de fibrilație ventriculară în familie.
  7.     Persoane cu infarct miocardic în antecedente sau persoane care suferă de insuficiență cardiacă sau cardiopatii congenitale și atacul de cord.

 

Diferența dintre Fibrilație Ventriculară și Fibrilație Atrială

Există mai multe diferențe între cele două tipuri de afecțiuni ale cordului care afectează ritmul cardiac normal. În cazul fibrilației ventriculare, viața pacientului este pusă în pericol dacă tratamentul medical nu se instituie repede. În cazul fibrilației atriale, nu se poate spune că viața pacienților este în pericol, însă, problemele care pot apare dacă nu se cere ajutorul unui medic de specialitate, pot fi foarte serioase și periculoase.

De asemenea, fibrilația atrială apare la nivelul camerelor superioare ale inimii (atrii), în timp ce fibrilația ventriculară se produce la nivelul camerelor inferioare (ventriculi).

 

Cauzele apariției fibrilației ventriculare

Mult mai frecvent, o astfel de tulburare de ritm apare mai ales la persoanele care suferă de afecțiuni precum cardiomiopatie, valvulopatii, malformații congenitale cardiace, hipertensiune arterială, ateroscleroză, sindromul Wolff Parkinson White, etc.

O altă cauză frecventă este atacul de cord. Fibrilația ventriculară se poate instala în timpul acestuia sau la scurt timp după ce acesta a debutat.

Anumite medicamente pot sa genereze tulburări de ritm precum fibrilația ventriculară: fenotiazine, antibiotice administrate intravenos, chimioterapice, antagoniști ai serotoninei, antidepresive, etc.

 

Fibrilație ventriculară simptome, cum se manifestă?

         Un episod de fibrilație ventriculară debutează brusc. Într-o astfel de situație, se pierde starea de conștiență în primul rând. Lucrul acesta este rezultatul direct al lipsei de oxigenare a creierului. Celelalte două semne sunt lipsa pulsului la nivelul arterei carotide și lipsa respirației. Pot apare și palpitații, tahicardie, durere în dreptul inimii, amețeală, etc.

Un episod de fibrilație ventriculară întotdeauna debutează brusc și de multe ori nu este precedat de nici un fel de semn.

 

Când este recomandat să vizitezi un medic specialist?

Dacă sunteți o persoană care suferiți de boli cardiace grave sau dacă ați fost avertizat că suferiți de o tulburare de ritm care poate genera un episod de fibrilație ventriculară, este foarte recomandat să mergeți în mod regulat la controalele periodice.

Dacă sunteți în situația de a nu suferi de nici un fel de boală cardiacă, însă, ați avut palpitații, stări de leșin și moleșeală, v-ați pierdut starea de conștiență ați avut alte semne importante care sunt asemănătoare cu cele descrise anterior, nu amânați prea mult și mergeți la un consult de specialitate. Este foarte important să descoperiți la timp fibrilația ventriculară și să începeți tratamentul adecvat.

 

Factorii de risc

Există multipli factori de risc care pot precipita apariția fibrilației ventriculare. Spre exemplu, tensiunea arterială foarte scăzută, boli genetice, un infarct miocardic anterior, anumite tratamente medicale, dezechilibre de electroliți la nivelul inimii, înec, etc.

La acestea mai putem adăuga și consumul de cocaină, hipotermia, acidoza, consumul de alcool, rude cu istoric de moarte subită cardiacă, etc.

 

Diagnosticul fibrilației ventriculară

Pentru a diagnostica o astfel de afecțiune cardiacă este nevoie de multe categorii de investigații. Este destul de dificil de pus diagnosticul, deoarece boala aceasta se poate confunda cu următoarele afecțiuni cardiace: torsada vârfurilor, flutterul ventricular, tahicardia ventriculară polimorfă, disecția de aortă, etc.

 

1.     Evaluarea paraclinică

Este folositoare și obligatorie. Cu ajutorul ei se poate afla dacă există și alte tulburări la nivelul organismului, dezechilibre importante electrolitice, infarct miocardic silențios, etc.

 

A.    Consultație

Este la fel de valoroasă ca și evaluarea paraclinică. În timpul acesteia este nevoie de obținerea tuturor informațiilor valoroase legate de factorii care au determinat apariția bolii, celelalte afecțiuni asociate, istoricul familial, existența altor episoade de tulburări de ritm apărute de-a lungul timpului, etc. Este momentul oportun și pentru a informa pacientul despre ce schimbări trebuie să facă în viața lui în viitor.

 

B.    Electrocardiograma

Există semne caracteristice care apar în electrocardiograma ECG de repaus realizată în timpul consultației medicale.

 

C.    Ecocardiografia

 Este o altă metodă utilă de a afla care este starea cordului, cum au evoluat celelalte categorii de boli de la nivelul acestuia, dacă acestea există, bineînțeles. Sunt foarte utile și semnele unor afecțiuni noi care nu au mai fost descoperite până în momentul de față. În clinica noastră se pot realiza diferite tipuri de ecocardiografii precum ecocardiografie Doppler uzuală, avansată sau de resincronizare. O astfel de investigație va evalua în mod optim mărimea structura și anumite funcții ale inimii.

 Se mai pot recomanda și investigații de tip tomografie computerizată cardiacă, RMN cardiac, coronarografie dacă este cazul, etc.

 Pentru afecțiuni complexe medicale de acest gen, clinica noastră vă pune la dispoziție pachete de investigații foarte moderne.

 

Tratamentul fibrilației ventriculare

 În această afectare a stării de sănătate, scopul principal este de a restabili cât mai repede circulația sângelui. Este foarte mare nevoie pentru ca organele să funcționeze în mod optim. Dacă este cazul, se va recurge la resuscitare cardio-pulmonară. Este o manevră care crește mult șansele de supraviețuire după atacurile foarte puternice de fibrilație ventriculară.

 Există medicamente anti aritmice care au rolul să restabilească ritmul normal al cordului. Se pot recurge la metode de tip angioplastie coronariană, montare de stent cardiac, chirurgie by-pass aorto-coronarian sau ablația prin radiofrecvență. Acestea reușesc de multe ori să restabilească ritmul haotic al cordului.

 

Profilaxie

         Deoarece este o boală foarte gravă, toate recomandările făcute de medici care au drept scop profilaxia acesteia sunt foarte valoroase. În primul rând este vorba despre eliminarea alimentelor nesănătoase. Sedentarismul nu este deloc recomandat. Fumatul și consumul de alcool sau de produse cu un conținut ridicat în cofeină, în mod cert trebuie eliminat, mai ales dacă aveți o vârstă înaintată. Dacă există multe kilograme în plus, ele trebuie eliminate, colesterolul trebuie menținut în limite normale și nivelul tensiunii arteriale, de asemenea.

 

Ce se poate întâmpla dacă nu este tratată?

Fibrilația ventriculară nu este deloc o afecțiune care sa nu fie tratată cu atenție maximă. Mai ales dacă există mulți factori de risc și alte boli importante asociate.

 

Stil de viață

Fiind o afecțiune foarte importantă care poate avea consecințe dramatice, anumite lucruri nocive trebuie imediat eliminate din viața noastră. Este foarte important ca stresul cronic să fie diminuat cât mai repede. Dacă acesta se asociază cu tulburări de ritm cardiace sau cu alte dereglări importante ale stării de sănătate, ne putem aștepta la apariția unui episod sever de fibrilație ventriculară.

Efortul fizic accentuat nu este deloc recomandat. Nu trebuie să începem o viață sedentară, însă, va trebui să ținem sub control excesele. Nu încape nici un fel de discuție ca fumatul, alimentația nesănătoasă, consumul de băuturi alcoolice sau consumul de droguri și cafea, trebuie complet eliminate. Controalele medicale trebuie cu rigurozitate respectate, recomandările medicale, la fel.

Dacă ați avut în antecedente semne care pot ridica suspiciunea de prezență a unei astfel de boli, în clinica noastră veți găsi medici cardiologi cu foarte multă experiență profesională. De asemenea, deținem aparatură medicală de ultimă generație, foarte modernă și oferim pachete de servicii la prețuri foarte bune.

 

Sunați acum la numărul de telefon postat pe site și faceți o programare pentru o consultație sau pentru orice tip de investigație inclusă în oferta noastră!

No Fields Found.
Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

  In fiecare an, cu prilejul marilor Sarbatori, care se “petrec la masa, in familie si cu prietenii” vedem cam aceleasi stiri la televizor. Cati
Citeste continuarea
Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea
  Foarte multe persoane din ce în ce mai tinere se luptă cu problema picioarelor umflate, în special în contextul ritmului agitat al vieții actuale.
Citeste continuarea
Cum să eviți infarctul miocardic și alte evenimente cardiovasculare grave Să ne amintim de cazul domnului care „Nu era chiar sănătos” și să
Citeste continuarea