Cardiomiopatie

Cardiomiopatiile sunt boli ale muschiului cardiac (boli ale miocardului). In aceste boli este modificata structura miocardului si din acest motiv este afectata functionarea sa. Poate fi alterata atat functia de contractie si ejectia sangelui, cat si relaxarea miocardului si umplerea inimii. In final acest lucru determina insuficienta cardiaca.

Exista 3 tipuri de cardiomiopatii:

  • Dilatativa
  • Hipertrofica
  • Restrictiva

Cardiomiopatia dilatativa

Poate avea cauze multiple: virala, etanolica (la consumatorii de alcool), ischemica, uneori la femei dupa nastere (postpartum) etc.

In structura miocardului, tesutul muscular este inlocuit cu tesut fibros, care nu se poate contracta pentru a pompa sangele. Din acest motiv cavitatile inimii se dilata, sangele stagneaza si se instaleaza insuficienta cardiaca stanga si apoi insuficienta cardiaca globala.

Simptome

Tabloul clinic este dominat de dispnee, oboseala, congestia ficatului si edeme.

Complicatii

Aceasta boala poate produce o serie de complicatii: embolii arteriale, embolie pulmonara, tulburari de ritm atriale si ventriculare etc.

Tratament

  • Tratamentul clasic al insuficientei cardiace
  • Regim hiposodat, reducerea efortului
  • Tratament medicamentos cu asocierea mai multor clase terapeutice, in functie de severitate si toleranta: tonicardiace, diuretice, inhibitori ai enzimei de conversie, sartani, beta blocante, antiaritmice, anticoagulante – Proceduri speciale in anumite situatii
  • Resincronizare: la pacientii care au si bloc de ramura stanga cei doi ventriculi nu se mai contracta simultan si scade si mai mult debitul cardiac; se poate implanta un stimulator cardiac care sa determine contractia simultana a celor doi ventriculi ( resincronizare)
  • Defibrilator implantabil la pacientii cu tahicardii ventriculare si risc de moarte subita
  • Transplant cardiac

Cardiomiopatia hipertrofica

Este o boala determinata genetic, deci poate fi transmisa de la parinti la copii. Consta in hipertrofia (ingrosarea) miocardului si modificarea structurii lui. Acesta isi pierde in primul rand distensibilitatea impiedicand umplerea adecvata a inimii, dar si functia contractila normala.

Hipertrofia poate fi limitata la o anumita portiune a miocardului sau poate cuprinde intregul miocard. O forma aparte o reprezinta cardiomiopatia hipertrofica obstructiva. In cardiomiopatia hipertrofica obstructiva se produce hipertrofia miocardului in calea de iesire a ventriculului stang spre aorta (in tractul de ejectie). Din acest motiv este impiedicata ejectia sangelui din inima, pentru ca in sistola miocardul hipertrofiat se contracta si ingusteaza tractul de ejectie.

N.B. Din cauza modificarii structurii miocardului, cardiomiopatia hipertrofica este o boala cu risc mare de aritmii ventriculare si moarte subita. Simptome: palpitatii, ameteli, sincopa, dispnee, angina, etc.

Tratament:

  • Medicamente pentru scaderea obstructiei si profilaxia aritmiilor: beta blocanteblocanti de calciuamiodarona pentru tratarea insuficientei cardiace
  • Cardiostimulare permanenta: aceasta procedura este indicata pentru scaderea obstructiei; prin cardiostimulare se schimba secventa contractiei miocardului ventricular si scade ingustarea tractului de ejectie in sistola.
  • Defibrilator implantabil la cei cu risc mare de moarte subita prin aritmii ventriculare maligne ( tahicardie sau fibrilatie ventriculara
  • Ablatia septala – este o procedura de cardiologie interventionala pentru diminuarea obstructiei; in laboratorul de cateterism este inchisa o ramura din artera coronara stanga, care iriga portiunea de miocard hipertrofiat; in acest mod se produce un mic infarct controlat care duce la scadera hipertrofiei si, implicit, a obstructiei
  • Interventie chirurgicala de miomectomie – se rezeca o portiune din miocardul hipertrofiat pentru a scadea obstructia
  • Transplant cardiac, in formele severe, la care celelate optiuni terapeutice sunt depasite

N.B. In cazul in care un pacient este diagnosticat cu cardiomiopatie hipertrofica se recomanda si examinarea rudelor sale, avand in vedere riscul agregarii familiale a acestei boli.

Cardiomiopatia restrictiva

Este produsa de infiltrarea miocardului cu diferite substante in boli care afecteaza prin acelasi mecanism si alte organe (rinichi,ficat, etc). Astfel de boli sunt amiloidoza si hemocromatoza. La fel ca si cardiomiopatia hipertrofica aceasta modificare de structura a miocardului ii afecteaza atat relaxarea cat si functia contractila.

Simptome

Simptomele sunt de insuficienta cardiaca globala: dispnee,oboseala, congestie hepatica, edeme gambiere.

Diagnostic

Diagnosticul tuturor cardiomiopatiilor se bazeza pe:

  • Examen clinic, anamneza ( simptomele istorisite de pacient) consultatie
  • Electrocardiograma de repaus
  • Ecocardiografia

Tratament

Tratamentul este cel al bolii de baza si tratamentul insuficientei cardiace.

No Fields Found.
Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea
  Foarte multe persoane din ce în ce mai tinere se luptă cu problema picioarelor umflate, în special în contextul ritmului agitat al vieții actuale.
Citeste continuarea
Cum să eviți infarctul miocardic și alte evenimente cardiovasculare grave Să ne amintim de cazul domnului care „Nu era chiar sănătos” și să
Citeste continuarea
Recâștigă-ți viața după un infarct miocardic „Să ne amintim de dl. M ce suferise un infarct miocardic, căruia, din fericire, i-a supraviețuit.
Citeste continuarea