Flutter Atrial

Ce este flutterul atrial?

Flutterul atrial este catalogat de către specialiști drept o tulburare de ritm importantă a cordului. În această afecțiune, ritmul  cardiac este mult mai rapid decât cel normal, ritmicitatea normală fiind, însă, păstrată. Toate disfuncționalitățile care apar în această afectare a stării normale de funcționare a cordului, pornesc de la următorul lucru: activitatea anormală a circuitelor electrice care există la nivelul atriului drept.

Deoarece activitatea circuitelor electrice este anormală, atriile vor bate mult mai repede decât în condiții normale. Numărul bătăilor inimii poate să ajungă în anumite situații chiar la pragul de 250-300 bătăi/minut.

În condiții normale, inima noastră înregistrează între 60-100 de bătăi/ minut. Deci, este evident faptul că, la persoanele care suferă de această boală, ritmul cardiac este de 3 ori mai rapid.

În plus față de acest lucru, la persoanele diagnosticate cu o tulburare de ritm de acest gen se constată și prezența unui bloc de transmitere a impulsurilor de contracție de la nivelul atriilor la nivelul ventriculelor de 2:1 sau 3-4:1.

 

Cât de comună este această afecțiune?

Aceasta boală este cunoscută încă din anul 1920. Din punct de vedere statistic, specialiștii o consideră a doua cea mai frecventă aritmie cardiacă de tip supraventricular. Pe locul întâi situându-se fibrilația atrială. Boala apare mai ales la persoanele vârstnice, incidența bolii crescând odată cu înaintarea în vârstă.

De asemenea, datele statistice indică faptul că, flutterul atrial apare mult mai frecvent la persoanele de sex masculin. Incidența globală în anul 2017 era de 0,09%. Este util să punctăm și faptul că, 58% dintre pacienții care sufereau de flutter cardiac prezentaseră în antecedente episoade de fibrilație atrială. În anul 2017, în SUA această boală a reprezentat 1% din motivele de internare într-o unitate de tip spitalicesc.

 

De ce este periculos flutterul atrial?

În condiții normale, tulburarea aceasta de ritm cardiac nu presupune punerea în pericol a vieții. Dacă boala este descoperită la timp și dacă se instituie tratamentul corect medicamentos, pacienții pot avea o viață relativ normală. Cu toate acestea, pot apare și complicații ale bolii.

În cazul în care numărul bătăilor inimii crește foarte mult se întâmplă următorul lucru: inima nu mai pompează în mod eficient sânge. Într-o astfel de situație, creierul sau mușchiul inimii vor fi mai prost vascularizate și nu vor mai funcționa în mod optim, bineînțeles.

În anumite cazuri, consecințele flutterului atrial pot fi insuficiența cardiacă de tip congestiv,  accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic.

 

De ce apare insuficiența cardiacă?

Atunci când inima bate foarte repede timp îndelungat, mușchiul inimii va obosi și nu va mai putea să facă față nevoilor obișnuite

 

De ce poate să apară un accident vascular cerebral?

Modul ineficient de contracție a mușchiului inimii determină stagnarea sângelui la nivelul cordului. În felul acesta se pot forma trombi care vor părăsi inima și vor ajunge prin vasele de sânge fie la nivelul creierului determinând apariția accidentelor vasculare cerebrale, fie la nivelul cordului determinând apariția infarctului miocardic.

 

Ce persoane sunt predispuse la apariția afecțiunii?

O astfel de tulburare de ritm apare în mod mult mai frecvent la persoanele care suferă de boli precum: insuficiența cardiacă, infarctul miocardic, hipertensiune arterială, valvulopatii cardiace, diabet zaharat, afecțiuni ale glandei tiroide, consum frecvent de alcool, boli pulmonare care durează de mult, etc. Nu trebuie să surprindă faptul că în timpul unei consultații de diabet  sau endocrinologi că, se descoperă și o tulburare de ritm de acest gen.

Alte cauze de apariție a unei tulburări de ritm de tip flutter mai sunt și cardiopatia ischemică, miocardita, pericardita, trombembolismul pulmonar, cordul pulmonar cronic, etc.

Bărbații sunt mult mai predispuși la această boală, în comparație cu femeile, este bine să reținem acest lucru.

Alți factori de risc importanți în apariția acestei boli mai sunt și vârsta, fumatul și operația chirurgicală recentă.

 

Fibrilația atrială și flutterul atrial, diferențe

Atât fibrilația atrială cât și flutterul atrial se caracterizează prin anomalii ale ritmului cardiac. În cazul fibrilației atriale, camerele superioare ale cordului (atriile) se contractă în mod neregulat. În al doilea caz, contracțiile inimii sunt regulate, însă mult prea numeroase.

Diagnosticul nu este greu de stabilit, chiar dacă multe simptome sunt comune: palpitații, senzația de oboseală cronică, senzația de amețeală, leșin, respirație dificilă, etc.

Nu trebuie neglijat faptul că, boala se poate manifesta în mod silențios, fără semne evidente, la multe persoane. De altfel, în literatura de specialitate apare subliniat faptul că, aproximativ 1/3 din persoanele care suferă de flutter atrial suferă și de tulburări de fibrilație atrială.

 

Flutter vs fibrilație atrială, ce este mai grav?

Medicii consideră flutterul inimii drept cea mai periculoasă aritmie cardiacă. O astfel de tulburare de ritm și de conducere importantă poate conduce foarte repede la apariția unui infarct miocardic. Este motivul principal pentru care orice persoană care prezintă semnele unei astfel de boli, trebuie să se prezinte de urgență la camera de gardă a unui spital sau să se programeze la un consult medical de specialitate.

În mod preventiv, puteți cumpăra din magazinele specializate sau chiar și din farmacii, un tensiometru care are capacitatea de a detecta și bătăile neregulate ale inimii, precum și pulsul.

 

Flutter atrial simptome, cum se manifestă?

Există două categorii de pacienți în cazul acestei boli: cei care prezintă simptome de boală și pacienți asimptomatici.

Cele mai importante semne de boală sunt palpitațiile, bineînțeles. Pot să mai apară și senzația accentuată de oboseală, stare de anxietate accentuată, respirație dificilă, stare de confuzie, leșin, deplasare anevoioasă sau efort fizic realizat cu dificultate, cardiopatie ischemică, etc.

 

Cum poți opri o criză de flutter atrial?

În cazul în care medicamentele prescrise de medic nu mai sunt eficiente, există și alte modalități de a stopa această boală.

Se poate recurge, spre exemplu, la procedeul numit conversie electrică. Acesta constă în aplicarea unui mic șoc electric cu ajutorul unor instrumente speciale numite padele. Procedeul se realizează sub anestezie ușoară, bineînțeles. Scopul procedeului în sine este de readuce cordul la ritmul sinusal normal. Procedura nu este deloc foarte complicată, durata ei fiind de doar câteva minute.

Chiar dacă este o procedură simplă, de notat este faptul că rata de revenire la ritmul anormal cardiac este foarte ridicată, în cazul flutterului atrial.

Ablația prin cateter este considerată de specialiști drept prima linie de tratament pentru această tulburare gravă de ritm cardiac.

Este considerat a fi singurul tratament eficient, mult mai bun decât cel de tip cardioconversie sau decât cel medicamentos. Procedeul de ablație de flutter este invaziv și constă în introducerea unui cateter printr-o venă până la nivelul inimii. La capătul acestui cateter există niște electrozi speciali care vor măsura semnalele electrice care apar la nivel cordului. Tot cu ajutorul acestui cateter sunt identificate zonele cardiace cu probleme.

Dispozitivul acesta are capacitatea de a transmite unde speciale cu ajutorul cărora vor fi distruse zonele cu probleme. Undele emise de cateter nu vor afecta activitatea generală a inimii ci vor avea doar rolul de a opri transmiterea acelor impulsuri electrice anormale care dereglează în mod complex activitatea cordului. Procedeul în sine se poate face atât sub anestezie locală și sedare sau se mai poate face și sub anestezie generală, mai ales la pacienții fricoși.

Datele statistice susțin faptul că rata de succes este foarte ridicată, respectiv de 90%. Nu există riscuri mari ale intervenției, de asemenea. Majoritatea pacienților revin acasă în 1-2 zile după realizarea procedurii.

 

Când este recomandat să vizitezi un medic specialist?

Fiind o tulburare de ritm importantă care poate avea consecințe grave, este recomandat să vă adresați medicului specialist dacă observați oricare dintre semnele caracteristice ale acestei afecțiuni. Instituirea la timp a tratamentului va preveni cu succes oboseala inimii și apariția complicațiilor grave de tip accident vascular cerebral sau infarct miocardic. Trebuie să insistăm asupra faptului că, afectarea funcției cordului generează consecințe la nivelul multor organe. Deci, nu trebuie neglijată prezentarea la camera de gardă sau programarea unei consultații la un medic cardiolog.

În situația în care ați fost deja diagnosticat cu această tulburare de ritm importantă și dacă după administrarea tratamentului prezentați aceleași semne de boală descrise mai sus, este recomandat să nu amânați și să mergeți la medic pentru un consult.

Nu amânați acest lucru nici în cazul în care ați leșinat sau simțiți o stare de oboseală cronică sau în cazul în care au apărut dureri în piept.

  

Tipuri de flutter atrial, clasificare

 Există două forme de flutter atrial:

  1.     Flutter atrial paroxistic care durează doar câteva ore sau zile
  2.     Flutter atrial persistent care poate dura continuu.

 

Diagnosticare

Pentru a pune un diagnostic cert, este nevoie de anumite investigații specifice. În primul rând va fi nevoie de o electrocardiogramă de repaus. Cu ajutorul acesteia se va identifica în mod foarte precis felul în care funcționează inima. De asemenea, o electrocardiogramă va identifica tipul aritmiei, locul unde aceasta se produce și intensitatea ei. Astfel se mai pot identifica și alte boli cardiace care nu au fost descoperite până în momentul consultului, precum și eventuale semne generate de tulburări electrolitice survenite la nivelul organismului.

Chiar dacă pare greu de crezut, sunt situații în care electrocardiograma poate fi perfect normală, deși pacientul suferă de o tulburare de ritm de tip flutter atrial. Acest lucru se datorează faptului că, flutterul nu apare în mod continuu.

Pentru a detecta prezența sa, se va recurge la un alt tip de investigație medicală, respectiv la monitorizarea de tip Holter.

Este recomandată și ecocardiografia simplă, precum și ecocardiografia de tip Doppler. Aceasta va ajuta la diagnosticarea eventualelor anomalii ale cordului.

Testul de efort pe covor rulant poate declanșa aritmia. În cazul în care aritmia apare în timpul acestui test și are și un corespondent pe electrocardiogramă, atunci indicația de instituire a tratamentului este certă.

 

Tratamentul flutterului atrial

Există 3 metode terapeutice principale: tratamentul medicamentos, conversia electrică și ablația de flutter. Din punctul de vedere al tratamentului medicamentos, este esențial să se stabilească dacă este oportun introducerea medicației anticoagulante. Este elementară într-o astfel de afecțiune.

Apoi, este foarte important să se instituie și tratamentul afecțiunilor care au generat, eventual, boala și tratamentul bolilor asociate. Există medicație specifică pentru o astfel de tulburare de ritm: betablocante și blocante de calciu. Aceasta are rolul de a normaliza ritmul bătăilor inimii. Se înregistrează rezistență la medicamente în foarte multe cazuri, este bine de reținut.

No Fields Found.
Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

  In fiecare an, cu prilejul marilor Sarbatori, care se “petrec la masa, in familie si cu prietenii” vedem cam aceleasi stiri la televizor. Cati
Citeste continuarea
Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea
  Foarte multe persoane din ce în ce mai tinere se luptă cu problema picioarelor umflate, în special în contextul ritmului agitat al vieții actuale.
Citeste continuarea
Cum să eviți infarctul miocardic și alte evenimente cardiovasculare grave Să ne amintim de cazul domnului care „Nu era chiar sănătos” și să
Citeste continuarea