„Lantul este tot atat de puternic ca si cea mai slaba veriga a sa”

Dr. Andrea Mitescu de la CardioClinic, medic cu dublă specialitate (medic primar în medicină de urgență și medic specialist cardiolog), ne prezintă un nou articol privind etapele obligatorii ale întregului proces de resuscitare.

„Pentru resuscitare este cruciala initierea manevrelor de suport al functiilor vitale intr-un interval de timp cat mai scurt. S-a demonstrat ca interventiile cu cel mai mare impact asupra succesului resuscitarii sunt defibrilarea precoce si compresiile toracice externe executate corect. Plecand de la aceste constatari (dovedite stiintific in mai multe randuri), a fost definit (in urma cu 25 de ani de catre American Heart Association) lantul supravietuirii – conceptul verigilor esentiale pentru reusita resuscitarii.

Astazi, Ghidul actual al Consiliului European pentru Resuscitare defineste lantul supravietuirii ca fiind format din:

  • Recunoasterea rapida a urgentei si activarea rapida a sistemului de urgenta – pentru prevenirea stopului cardiac
  • Initierea rapida a manevrelor de resuscitare cardiopulmonara (RCP) – pentru a castiga timp
  • Defibrilarea precoce – pentru a reporni inima
  • Ingrijirile post-resuscitare – pentru a restaura calitatea vietii

Recunoasterea urgentei si activarea rapida a sistemului de urgenta permite ca o persoana care sufera un accident coronarian acut, manifestat dupa cum stim in primul rand prin durere toracica, sa poata primi la timp ajutor, inainte de instalarea unui stop cardiac, iar daca acesta survine totusi, este esential sa fie recunoscut ca atare, pentru a putea fi anuntat la timp sistemul de urgenta in vederea obtinerii ajutorului medical in timp util. Educarea persoanelor care nu fac parte din sistemul medical, in vederea recunoasterii semnificatiei unor simptome ca durerea toracica, respiratia dificila etc sau a stopului cardiac, are un rol crucial in intarirea acestei verigi a lantului supravietuirii. De asemenea oricine trebuie sa stie sa activeze sistemul de urgenta prin apelarea numarului unic de urgenta – in Romania ca si in restul Europei acesta este 112. Apelul trebuie initiat cat mai rapid odata ce a fost identificata (sau suspectata) o situatie de urgenta. Dispecerul care preia apelul este de asemenea instruit sa poata identifica in urma relatarii martorului situatiile critice si poate furniza acestuia instructiuni pentru efectuarea manevrelor de resuscitare!

Initierea rapida a manevrelor de resuscitare de catre martorul/martorii evenimentului in situatia in care dupa cum am mentionat in postarea anterioara, victima este inconstienta si nu respira normal este atat de importanta, deoarece timpul mediu de raspuns de la initierea apelului pana la sosirea unui echipaj sau posibilitatea de a administra primul soc electric este intre 5-11min (posibil si mai mare), astfel ca supravietuirea victimei depinde de martorii care efectueaza RCP – compresii toracice – (asigurand astfel posibilitatea unui flux sangvin minim dar critic pentru inima si creierul victimei) si eventual utilizeaza un defibrilator automat, astfel de aparate existand in anumite arii aglomerate in orasele mari. Din nou educarea in acest sens prin cursuri de resuscitare (suportul de baza al vietii) are un rol imens.

Defibrilarea precoce, adica aplicarea unui soc electric extern, la nivelul toracelui, cu ajutorul unui aparat numit defibrilator in scopul pasajului unui curent electric de magnitudine suficienta pentru a restaura activitatea electrica a inimii este o veriga esentiala  – factor determinant al supravietuirii dupa stopul cardiac. Atunci cand este disponibil, un defibrilator automat poate fi folosit, urmand indicatiile inregistrate pe care le furnizeaza. De mentionat ca nu orice stop cardiac prezinta o tulburare de ritm care sa necesite soc electric, dar defibrilatoarele automate pot recunoaste diferite situatii indicand administrarea de soc sau nu!

Ultima veriga, ingrijirea post-resuscitare are o mare importanta, deoarece odata cu restabilirea circulatiei spontane, victima unui stop cardiac va necesita o serie de ingrijiri speciale, ca asigurarea ventilatiei artificiale, corectarea  factorilor cauzatori ai stopului, administrarea de medicamente care sustin circulatia eficienta si perfuzia organelor vitale etc in scopul ameliorarii consecintelor opririi temporare a circulatiei (de exemplu deficitele neurologice aparute dupa ce creierul a fost lipsit de oxigenare corecta pe durata opririi inimii).

Rolul personalului medical si paramedical este destul de evident, dar veti intreba: Unde suntem noi, cei din afara „breslei”? Iata ca aveti un rol de o importanta extraordinara, actionand direct in primele trei verigi ale lantului: recunoscand urgenta si alertand rapid sistemul de urgenta, incepand compresiile toracice sau chiar repornind inima victimei cu ajutorul unui defibrilator automat, dar si in veriga finala, sustinand eforturile victimei si ale celor care o ingrijesc, pentru recuperarea cat mai completa dupa stopul cardiac.”

  • Dr. Andrea Mitescu, Medic Primar Medicină de Urgență, Medic Specialist Cardiologie, CardioClinic.

Pentru a vă programa la Dr. Andrea Mitescu la CardioClinic, vă rugăm să completați formularul din partea dreaptă a acestei pagini sau să sunați la unul din numerele de telefon de la următoarea pagină: Contact CardioClinic.

Vă așteptăm cu drag!

 

No Fields Found.
Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea
  Foarte multe persoane din ce în ce mai tinere se luptă cu problema picioarelor umflate, în special în contextul ritmului agitat al vieții actuale.
Citeste continuarea
Cum să eviți infarctul miocardic și alte evenimente cardiovasculare grave Să ne amintim de cazul domnului care „Nu era chiar sănătos” și să
Citeste continuarea
Recâștigă-ți viața după un infarct miocardic „Să ne amintim de dl. M ce suferise un infarct miocardic, căruia, din fericire, i-a supraviețuit.
Citeste continuarea