Ecografie Doppler Artere Carotide

Ecografia Doppler Carotidian si Cervical

Ce este si in ce consta o ecografie Doppler de artere carotide si vertebrale?

Ecografia Doppler (uneori denumita pe scurt “eco Doppler“) este o evaluare care foloseste ultrasunete, cu scopul de a obtine imagini precise ale anumitor vase de sange, cu accent pe analiza structurii si dimensiunilor lor.

Prin intermediul ecografiei Doppler poate fi masurat fluxul de sange (directia, viteza, volumul) atat de la nivelul arterelor, cat si de la nivelul venelor.

Acest principiu se aplica atat la ecografia de carotide (cunoscuta si ca eco carotide), precum si la ecografiile Doppler ale membrelor inferioare, superioare, sau la ecografia Doppler cardiaca.

 

Cand trebuie facut un examen Doppler carotidian?

Examenul Doppler carotidian si vertebral poate fi recomandat de medici din numeroase specialitati, dintre care cele mai frecvent intalnite sunt:

  1. Medicul de familie;

  2. Cardiologul;

  3. Medicul internist;

  4. Neurologul;

  5. Medicul ORL;

  6. Chirurgul vascular.

Cele mai frecvente motive pentru care medicul specialist recomanda efectuarea unei ecografii Doppler de artere carotid sunt:

Atacul ischemic tranzitor recent

Un astfel de eveniment, chiar daca nu a lasat nicio sechela, este un avertisment care sugereaza riscul ridicat de aparitie al unui accident vascular cerebral (AVC) in viitor.

Prin urmare, este foarte important ca toate investigatiile necesare pentru a descoperi cauza atacului ischemic tranzitor sa fie efectuate cat mai rapid, astfel incat sa se poata institui tratamentul corespunzator pentru a preveni un eventual AVC.

Printre cele mai frecvente semne de alarma, care nu trebuie ignorate niciodata, se numara:

  1. Senzatia de slabiciune, amorteala sau furnicaturi pe o parte a corpului, la nivelul mainii sau piciorului;

  2. Incapacitatea de a misca un brat sau un picior;

  3. Incapacitatea de a vorbi clar;

  4. Incapacitatea brusc instalata de a vedea cu un ochi, sau disparitia vederii periferice.

 

Medicul a auzit cu stetoscopul un sunet anormal la nivelul arterelor carotide 

Acest sunet este deseori reprezentat de curgerea turbulenta a sangelui in zona in care vasul este ingustat (stenozat). Cauza ingustarii vasului poate fi detectata rapid si usor la o examinare Doppler.

 

Evaluarea pozitionarii si eficacitatii unui stent montat pentru a trata o stenoza carotidiana deja existenta.

 

Pacientul sufera de afectiuni care cresc riscul de producere al unui AVC, de tipul:

  1. Hipertensiune arteriala;

  2. Diabet zaharat;

  3. Niveluri crescute ale valorilor colesterolului din sange (Hipercolesterolemie);

  4. Istoric familial de AVC sau boli cardiace;

  5. Boala coronariana;

  6. Fumatorii au un risc mai crescut pentru evenimente cardio-vasculare comparativ cu nefumatorii;

  7. Persoanele sedentare si supraponderale sau obeze se incadreaza de asemenea in clasa de risc ridicat pentru evenimente cardio-vasculare. Prin urmare, preventia timpurie este mereu benefica pentru acesti pacienti.

 

De ce este importanta aceasta investigatie?

Altfel spus, de ce recomanda medicul efectuarea unei ecografii Doppler a arterelor cervicale (de la nivelul gatului)? Arterele de la nivelul gatului sunt foarte importante pentru ca prin ele circula sangele de la inima catre creier.

Exista situatii in care aceste vase sunt ingustate sau chiar inchise complet, iar ecografia cervicala este o metoda prin care aceste obstacole pot fi detectate foarte rapid.

Astfel se poate interveni din timp pentru a preveni complicatii grave de la nivel cerebral, cum ar fi atacul ischemic tranzitor (AIT-ul) sau accidentul vascular cerebral (AVC-ul).

 

Ce afectiuni pot indica rezultatele ecografiei carotide?

Cauza principala care conduce la ingustarea sau chiar obstructia completa la nivelul arterelor carotide este reprezentata de placile de aterom. Acestea se formeaza in urma procesului de ateroscleroza, in special prin depunerile de colesterol si calciu la nivelul peretilor vaselor de sange.

Pe masura ce depozitele cresc in dimensiuni, in interiorul vasului ramane din ce in ce mai putin spatiu pentru curgerea sangelui catre creier, fenomen ce poarta numele de ”stenozarea vasului”.

Cu cat aceste modficiari sunt descoperite mai timpuriu la un Dopppler carotidian, cu atat gama de tratamente aplicabile este mai variata. In functie de caracteristicile leziunilor detectate la fiecare pacient, se poate opta de comun acord atat pentru un tratament medicamentos, de tipul medicamentelor care scad nivelul de grasimi din sange, sau cele care fluidifica sangele, cat si pentru un tratament minim invaziv.

Prin acest tip de tratament se poate elimina placa de aterom din vas, sau se poate monta un dispozitiv denumit stent, care are menirea de a mentine vasul deschis, astfel incat sangele sa poata circula intre inima si creier fara niciun fel de obstacol.

Totodata, se poate apela si la o interventie chirurgicala, sau la combinatii ale acestor variante. 

Nu in ultimul rand, foarte important de mentionat este faptul ca indiferent de modalitatea de tratament aleasa, modificarea stilului de viata este esentiala pentru tratarea si preventia bolii arteriale carotidiene.

O dieta echilibrata, impreuna cu exercitiul fizic si renuntarea la fumat trebuie sa dubleze oricare dintre optiunile terapeutice de mai sus, pentru a obtine rezultate cat mai bune.

Ingustarea arterelor carotide detectata la acest tip de investigatie ridica suspiciunea existentei stenozelor si la nivelul altor artere din corp. Prin urmare, se indica ulterior o serie de alte investigatii, precum:

  • Ecografia abdominala;

  • Masurarea indicelui glezna-brat – acest test compara tensiunea arteriala de la nivelul gleznei, cu cea de la nivelul bratului si poate pune in evidenta eventuale ingustari ale arterelor care hranesc piciorul

  • Testul de efort cardiac – aceasta este modalitatea prin care se verifica modul in care inima functioneaza in timpul activitatii fizice. Medicul poate observa in acest fel daca exista deficiente in aprovizionarea cu oxigen a inimii in perioadele in care creste necesarul.

 

Cum te poti pregati corespunzator pentru ecografie?

Ecografia cervicala face parte din examinarea normala ecografica si nu presupune niciun fel de pregatire suplimentara din partea pacientului. Acesta poate manca, bea si isi poate lua toate medicamentele in mod normal, atat inainte cat si dupa efectuarea acestei investigatii. 

Cu toate acestea, daca pacientul este fumator, este de preferat sa nu fumeze pentru cel putin 2 ore inaintea exmaniarii ecografice, intrucat fumul de tigara poate ingusta vasele de sange pe moment, afectand gradul de acuratete al testului. Nu este necesar sa se respecte nicio restrictie imediat dupa finalizarea ecografiei.

Este util ca pacientul sa nu poarte bijuterii in jurul gatului, sau sa le indeparteze pe perioada efectuarii ecografiei Doppler de carotide, astfel incat medicul sa poata manevra sonda ecografului cu usurinta pe toata suprafata gatului.

 

Ce se intampla in timpul acestei investigatii?

Pacientul fara o pregatire speciala trebuie sa se dezbrace asa incat sa ofere medicului acces la nivelul gatului si decolteului, apoi sa se intinda pe spate.

O sonda va fi intrebuintata de un medic specialist pe pielea pacientului folosindu-se un gel special pe baza de apa, care ajuta ca ultrasunetele sa se transmita mai bine prin piele. Sonda este conectata printr-un fir la un aparat care proceseaza ultrasunetele si afiseaza imagini pe un ecran.

Pulsatii de ultrasunete sunt trimise cu ajutorul sondei prin piele si pana la structurile din profunzime, apoi se intorc ca niste ecouri si sunt inregistrate de ecograf in timp real, astfel incat imaginile se sumeaza si arata nu doar structura, ci si miscarea vaselor (pulsatiile peretilor si circulatia sangelui). 

Aceste pulsatii poti fi auzite si din aparat, semanand cu sunetul pe care il face vantul. Medicul plimba sonda pe ambele parti ale gatului, precum si pe pieptul pacientului pentru a obtine imagini cat mai clare si a vizualiza arterele pe segmente cat mai intinse.

 

Poate fi dureroasa procedura?

Atat ecografia standard, cat si ecografia Doppler sunt un tip de investigatii care nu prezinta niciun risc pentru pacient. O ecografie Doppler este complet non invaziva, nedureroasa si nu presupune niciun fel de iradiere, comparative cu radiografiile sau CT-ul pentru realizarea carora este nevoie de utilizarea razelor X.

 

Care este durata testului de evaluare carotidiana?

Ecografia Doppler de carotide dureaza aproximativ 15 – 30 de minute, in functie de claritatea imaginii si de numarul de masuratori speciale necesare.

In cazul in care exista modificari la acest nivel, de tipul ingustarilor, placi de aterom, sau cheagurilor de sange, este foarte important ca medicul sa evalueze cu atentie toate caracteristicile leziunii descoperite.

In acest fel, raportul ecografic va cuprinde o descriere cat mai exacta si detaliata, pe baza careia se poate forma ulterior un plan terapeutic cat mai eficient din punctul de vedere al nevoilor fiecarui pacient.

 

Pret ECO Doppler Carotidiana

Centrul medical CardioClinic dispune de ecografe performante, prin intermediul carora pot fi achizitionate imagini de calitate inalta. In tabelul de mai jos sunt afisate preturile pentru serviciile noastre, la CardioClinic in Bucuresti.

Ecografii Doppler vasculare

Ecografie Doppler artere si vene un membru
450 Lei
450 Lei
Ecografie Doppler Artere Carotide
370 Lei
370 Lei
Ecografie Doppler Artere sau Vene un Membru
350 Lei
350 Lei
Ecografie Doppler Vasculara Artere sau Vene Doua Membre
450 Lei
450 Lei
Ecografie Doppler Artere si Vene Doua Membre
830 Lei
830 Lei
Ecografie Doppler Artere Renale
420 Lei
420 Lei
Ecografie Aorta Abdominala
350 Lei
350 Lei

Medici - Ecografie Aorta Abdominala

Dr. Cristina Caldararu
Medic primar cardiolog

Competente in ecocardiografie Doppler, ecografie vasculara si ecocardiografie Doppler transesofagiana

Dr. Georgiana Puiu
Medic primar cardiolog

Competente in ecocardiografie Doppler, ecografie vasculara si ecocardiografie Doppler transesofagiana

Dr. Diana Iancu
Medic primar cardiolog

Competente in ecocardiografie Doppler, ecografie vasculară si in ecocardiografie Doppler transesofagiana.

Dr. Magdalena Gurzun
Medic primar Cardiolog

Competente in ecocardiografie Doppler, ecografie vasculară si in ecocardiografie Doppler transesofagiana.

Dr. Roxana Rimbaș
Medic primar cardiolog

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Conferentiar Universitar in cadrul UMF Carol Davila, Doctor in medicina, Competenta in ecocardiografie transtoracica si transesofagiana, Competenta ecografie Doppler.

Dr. Mihaela Mihaila
Medic primar cardiolog

Medic primar in cadrul Institutului National de Boli Cardiovasculare Prof. CC Iliescu – Fundeni
Competenta ecocardiografie generala si Doppler vasculara.

Dr. Diana Zamfir
Medic Primar Cardiolog

Medic in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca
Competenta in ecocardiografie, ecocardiografie transesofagiana si Doppler Vascular
Acreditare Europeana in ecocardiografia transtoracica

Dr. Monica Rotareasa
Medic primar cardiolog

Medic in cadrul Institutului National de Boli Cardiovasculare Prof. CC Iliescu – Fundeni
Asistent universitar – UMF Carol Davila – Bucuresti
Competenta ecocardiografie generala, transesofagiana si Doppler vascular

Dr. Alexandra Ioana Vasile
Medic primar cardiolog

Cercetator Stiintific
Competenta ecocardiografie generala, transesofagiana si ecografie vasculara
Medic in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca - Bucuresti.

Dr. Roxana Onuț
Medic primar cardiolog

Medic in cadrul Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca - Bucuresti,
Cercetator stiintific,
Competenta ecocardiografie transtoracica, transesofagiana si ecografie vasculara Doppler,
Acreditare Europeana in ecocardiografia transtoracica.

Dr. Ștefania Magda
Medic primar cardiolog

Medic in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta - Bucuresti
Cercetator stiintific
Competenta de ecocardiografie transtoracica si transesofagiana
Competenta ecografie vasculara Doppler

Dr. Andreea Sandulescu
Medic primar cardiolog

Medic primar cardiolog in cadrul Institutului National de Boli Cardiovasculare Prof. CC Iliescu – Fundeni
Competenta in ecocardiografie si ecografie Doppler vasculara.

Dr. Oana Andrei
Medic primar cardiolog

Medic primar in cadrul Institutului National de boli cardiovasculare Prof. CC Iliescu – Fundeni
Doctorand in cardiologie
Competenta in ecocardiografie, ecografie Doppler vasculara si ecocardiografie transesofagiana

Dr. Ioana Petre
Medic Primar Cardiolog

Medic in cadrul Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca - Bucuresti
Competenta in ecocardiografie transtoracica, ecografie doppler vascular

Dr. Simona Visoiu
Medic specialist cardiolog

Medic in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta - Bucuresti
Competenta de ecocardiografie transtoracica
Competenta ecografie Doppler

Dr. Natalia Patrascu
Medic primar cardiolog si medicina interna

Medic in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta - Bucuresti,
Doctor in medicina
Sef de lucrari UMF Carol Davila
Competenta de ecocardiografie transtoracica si transesofagiana,
Competenta ecografie Doppler

Dr. Cristina Tîrziu
Medic primar medicina interna si cardiologie

Medic in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca - Bucuresti
Competenta in ecocardiografie Doppler si ecografie Doppler vascular

Dr. Rafael Halpern
Medic primar chirurgie vasculara

Medic primar chirurgie vasculara, Competenta in ecografie doppler vasculara

Dr. Maria Florescu
Medic primar cardiolog

Medic primar cardiolog – Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Sef de lucrari UMF Carol Davila, Doctor in medicina, Competenta de ecocardiografie transtoracica si transesofagiana, Comapetenta ecografie vasculara Doppler.

Îți recomandăm investigațiile de care ai nevoie

Nu știi ce medic să alegi? Ajuta-ne cu cateva detalii despre problema medicală și îți recomandăm medicul potrivit.

Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea
  Foarte multe persoane din ce în ce mai tinere se luptă cu problema picioarelor umflate, în special în contextul ritmului agitat al vieții actuale.
Citeste continuarea
Cum să eviți infarctul miocardic și alte evenimente cardiovasculare grave Să ne amintim de cazul domnului care „Nu era chiar sănătos” și să
Citeste continuarea
Recâștigă-ți viața după un infarct miocardic „Să ne amintim de dl. M ce suferise un infarct miocardic, căruia, din fericire, i-a supraviețuit.
Citeste continuarea