Ecografie Abodmen Total: Inferior si Superior

Ecografie Abdominala Totala

Ce este o ecografie abdominala?

O ecografie abdominala (uneori denumita pe scurt “eco abdominal“) este o evaluare care foloseste ultrasunete, pentru a oferi imagini precise ale structurilor analizate, aratand dimensiunea, forma si consistenta organelor din cavitatea abdominala. 

Pentru efectuarea unei ecografii se utilizeaza un transductor care este pozitionat pe piele si care trimite ultrasunete (unde sonore cu frecvente prea mari pentru a putea fi auzite de urechea umana) catre organele si structurile din interiorul cavitatii abdominale.

Undele sunt reflectate ca un ecou de diferitele tesuturi pe care le intalnesc in cale si apoi se intorc inapoi la transductor. Acesta analizeaza undele reflectate, care calatoresc cu viteze diferite in functie de tipul de tesut pe care il intalnesc in cale.

Astfel, ultrasunetele calatoresc cel mai rapid prin tesutul osos si cel mai lent prin aer.

Ecografia Doppler masoara fluxul de sange (directia, viteza, volumul) din artere sau vene. Spre deosebire de ecografia abdominala standard, in cadrul ecografiei Doppler, anumite unde sonore obtinute pot fi auzite si de urechea umana prin intermediul softului de analiza.

 

Ce organe se vad la ecografia abdominala generala?

Ecografia abdominala este o investigatie de rutina, care este foarte usor de efectuat si care ofera multe informatii despre organele situate in aceasta regiune.

Printre cele mai importante organe evaluate la examinarea ecografica se numara ficatul, vezicula biliara, splina, pancreasul, stomacul, rinichiul, prostataovaruluterul, si vezica urinara.

 

Cand este necesara o ecografie abdominala?

Ecografia de abdomen se poate efectua pentru a monitoriza o sarcina sau pentru a gasi sursa unor simptome precum icterul, anemia, greata sau varsaturile si pentru a diagnostica unele boli in caz de durere abdominala.

Acest tip de imagistica medicala poate fi recomandat de catre medicul specialist atunci cand acesta ridica suspiciunea uneia dintre urmatoarele afectiuni, astfel incat sa poata pune un diagnostic de certitudine cat mai rapid:

  1. Cheag de sange (tromb);

  2. Organ cu dimensiuni mai mari decat normal (ficat, splina sau rinichi);

  3. Lichid prezent in cavitatea abdominala;

  4. Litiaza biliara (calculi in vezica biliara);

  5. Hernie;

  6. Pancreatita;

  7. Cancer renal sau obstructie renala;

  8. Litiaza renala (calculi la nivelul rinichiului);

  9. Cancer hepatic;

  10. Apendicita;

  11. Alte tumori care intereseaza organe abdominale.

 

Ce se intampla in timpul unei ecografii abdominale?

Pacientul trebuie sa se dezbrace pana la brau, apoi sa se intinda pe spate. O sonda va fi intrebuintata de medic pe abdomenul (burta) pacientului, folosindu-se un gel special pe baza de apa, care ajuta la eliminarea aerului dintre sonda si piele, astfel incat ultrasunetele sa se transmita cat mai bine prin tegument.

Sonda este conectata printr-un fir la un aparat care proceseaza ultrasunetele si afiseaza imagini pe un ecran.

Pulsatii de ultrasunete sunt trimise cu ajutorul sondei prin piele si pana la structurile din profunzime, apoi se intorc ca niste ecouri si sunt inregistrate de ecograf in timp real, astfel incat imaginile se sumeaza si arata nu doar structura organelor, ci si miscarea vaselor (pulsatiile peretilor si circulatia sangelui).

Medicul plimba sonda pe abdomenul pacientului, apasand in unele locuri pentru a obtine imagini cat mai clare.

Imediat dupa finalizarea investigatiei imagistice pacientul isi poate relua atat activitatile fizice, cat si dieta in mod normal, fara niciun fel de restrictii.

 

Ce se poate vizualiza prin aceasta investigatie?

Comparativ cu o radiografie abdominala, ecografia generala ofera o vizualizare mult mai detaliata a organelor abdominale.

Mai mult, prin aceasta investigatie imagistica pot fi vizualizate si organele din pelvis (cunoscut si ca bazin), dar si cele mai importante vase de sange, precum segmentul abdominal al arterei aorte, sau arterele renale. 

Ecografia abdominala este de asemenea utilizata:

  1. Pentru a ghida biopsiile din diverse tesuturi, astfel incat medicul sa poata vedea cu exactitate locul de unde preleveaza proba;

  2. Pentru a ghida drenajul unui chist sau abces;

  3. Pentru a examina fluxul de sange din arterele cele mai importante din abdomen.

 

Ce afectiuni (boli) se pot depista prin intermediul acestei proceduri?

Principalele afectiuni care pot fi depistate prin intermediul ecografiei de abdomen sunt:

  1. Calculii biliari (litiaza la nivelul vezicii biliare), precum si inflamatia peretelui vezicii biliare (colecistita), dilatatii, tumori sau abcese ale sistemului biliar.

  2. Ciroza hepatica, steatoza hepatica, chisturile, abcesele si tumorile hepatice, precum si metastazele hepatice provenite din tumori primare localizate la nivelul altor organe din corp.

  3. Suspiciunea de ruptura de splina necesita investigare cat mai rapida cu ajutorul unui ecograf abdominal.

  4. Calculi renali (litiaza renala), dilatatii ureterale sau pelvice, tumori, atrofii renale, malpozitii renale, chisturi, malformatii renale, sau alte afectiuni ale vezicii urinare.

  5. Se recomanda efectuarea unei astfel de ecografii persoanelor de sex masculin cu varsta cuprinsa intre 65 si 75 de ani, care fumeaza sau au fumat in trecut, pentru a stabili diagnosticul unui eventual anevrism de artera aorta abdominala cat mai precoce. Aceasta este o modalitate extrem de facila de a masura dimensiunea aortei abdominale, iar masuratorile seriate pot fi foarte utile pentru urmarirea evolutiei anevrismelor aortice (dilatatii anormale in peretele vasului de sange).

 

Care sunt beneficiile si riscurile unei astfel de ecografii?

Ecografia abdominala este o metoda complet non-invaziva si nedureroasa, prin intermediul careia poate fi evaluata rapid starea de sanatate a organelor abdominale.

Este posibil sa apara o senzatie de presiune sau usor discomfort la contactul sondei cu zonele mai sensibile. Senzatia dispare insa curand dupa finalizarea examinarii. 

Important de stiut este faptul ca ecografia abdominală nu prezintă niciun risc pentru pacient, si poate fi repetata fara griji de cate ori este nevoie (spre deosebire de radiografie sau CT, nu implica radiatii).

Acesta este si motivul pentru care ecografia abdominala este metoda imagistica utilizata de medici pentru urmarirea evolutiei sarcinilor.

Un alt beneficiu important al ecografiei este reprezentat de faptul ca acest tip de examinare nu implica utilizarea substantei de contrast. Acesta este un avantaj extrem de util pentru pacientii cu alergii la substanta de contact.

 

Interpretare ecografie abdominala

Rezultatul ecografiei si interpretarea acestuia va vor fi comunicate de catre medicul specialist imediat dupa realizarea investigatiei. In plus, veti primi si raportul scris al serviciilor medicale de care ati beneficiat.

Interpretarea ecografiei poate fi ingreunata de o serie de factori sau afectiuni, printre care:

  1. Obezitatea severa;

  2. Prezenta alimentelor in stomac;

  3. Prezenta bariului restant la nivelul anselor intestinale, daca ecografia abdominala este efectuata la scurt timp dupa o procedura medicala ce a implicat utilizarea bariului;

  4. Excesul de gaz la nivelul intestinului.

 

Care este durata ecografiei?

Investigatia poate dura intre 15 si 30 de minute, in functie de claritatea imaginii si de numarul de masuratori speciale necesare (daca exista modificari la acest nivel).

Durata investigatiei depinde si de zona evaluate. Astfel, ecografia abdominala superioara, respectiv ecografia abdominala inferioara dureaza mai putin decat pachetul de ecografie abdominala, care include ambele investigatii.

 

Cum te pregatesti corespunzator pentru o ecografie abdominala? Ce este recomandat sa faci inainte de o ecografie abdominala?

Organele din abdomen pot fi vazute mai dificil daca intestinele sunt pline cu aer.

Pentru a usura trecerea ultrasunetelor si pentru a permite vizualizarea precisa a tuturor detaliilor, pacientul trebuie sa urmeze niste pasi inaintea investigatiei:

  1. se recomanda administrarea a 2 pastile de Espumisan in seara de dinaintea ecografiei si 2 in dimineata zilei cand pacientul se prezinta pentru investigatie;

  2. vezica urinara trebuie sa fie plina in timpul ecografiei abdominale, deci este indicat ca pacientul sa bea apa plata si sa nu urineze cu aproximativ 30 de minute inaintea investigatiei;

  3. pacientul nu va manca in ziua examinarii, inainte de efectuarea ecografiei si pana la terminarea acesteia.

     

Ecografii generale

Ecografie Abdomen Inferior
300 Lei
300 Lei
Ecografie Abdomen Superior
330 Lei
330 Lei
Ecografie Abodmen Total: Inferior si Superior
420 Lei
420 Lei
Ecografie Tiroida
300 Lei
300 Lei

Medici - Ecografie Tiroida

Dr. Cristina Tîrziu
Medic primar medicina interna si cardiologie

Medic in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca - Bucuresti
Competenta in ecocardiografie Doppler si ecografie Doppler vascular

Îți recomandăm investigațiile de care ai nevoie

Nu știi ce medic să alegi? Ajuta-ne cu cateva detalii despre problema medicală și îți recomandăm medicul potrivit.

Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea
  Foarte multe persoane din ce în ce mai tinere se luptă cu problema picioarelor umflate, în special în contextul ritmului agitat al vieții actuale.
Citeste continuarea
Cum să eviți infarctul miocardic și alte evenimente cardiovasculare grave Să ne amintim de cazul domnului care „Nu era chiar sănătos” și să
Citeste continuarea
Recâștigă-ți viața după un infarct miocardic „Să ne amintim de dl. M ce suferise un infarct miocardic, căruia, din fericire, i-a supraviețuit.
Citeste continuarea