Holter TA (Tensiune Arteriala) 24 Ore cu Interpretarea Medicului Cardiolog

Monitorizarea Holter TA / Tensiune Arteriala

Ce reprezinta monitorizare Holter a tensiunii arteriale si cum functioneaza?

Un Holter pentru tensiune arteriala este un dispozitiv medical care este purtat de pacient timp de 24 de ore, timp in care are loc masurarea valorilor tensionale.

La finalul perioadei de inregistrare medicul poate studia atat valorile instantanee ale fiecarei masuratori, cat si tendinta variatiilor tensiunii pe parcursul zilei.

Acelasi principiu este aplicat si in cazul Holter-ului EKG, acolo unde spre deosebire de electrocardiograma de repaus, ritmul cardiac este inregistrat pe o mai lunga durata.

Monitorizarea Holter EKG poate astfel detecta tulburari de ritm (aritmiile cardiace) care scapa inregistrarii de cateva secunde din timpul unui EKG de repaus.

 

De ce se utilizeaza monitorizarea de tip Holter si cand este recomadata?

Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale (se mai numeste si holter tensional) se foloseste pentru a diagnostica hipertensiunea arteriala, dar si pentru a obiectiva eficienta tratamentului antihipertensiv.

Daca medicul gaseste tensiuni crescute la un control de rutina, acesta nu poate stii daca nivelul ridicat al tensiunii este dat de faptul ca pacientul este in cabinet (tensiunea de halat alb), sau daca valorile sale tensionale sunt in mod frecvent si persistent crescute (chiar si in conditii de relaxare).

Prin urmare, uilizarea unui dispozitiv de tipul Holterului devine esentiala pentru diagnosticul corect al hipertensiunii arteriale. Prin intermediul acestuia pot fi inregistrate valorile tensionale reale ale fiecarei persoane, pe parcursul unei zile normale, desfasurand activitatile uzuale.

Ghidurile internationale de cardiologie recomanda ca in cazul in care se identifica o tensiune arteriala de 140/90 mmHg sau mai mult, pacientul sa-si verifice tensiunea acasa si in timpul activitatilor de zi cu zi.

Cea mai buna metoda de a face acest lucru este cu ajutorul unui aparat de monitorizare a tensiunii (cunoscut uneori ca “Holter de tensiune”) pe care pacientul il poarta timp de 24 de ore.

 

Care sunt etapele investigatiei?

Aparatul pentru monitorizarea tensiunii arteriale consta intr-o manseta (ca cea de la tensiometrele clasice folosite de medici) ce se prinde la nivelul unuia din brate (cel la care tensiunea arteriala este mai mare de obicei, daca exista aceasta diferenta).

Manseta este atasata printr-un furtun subtire de aparatul electronic ce inregistreaza tensiunile. Aparatul are aproximativ dimensiunea unui telefon mobil, si este prins pe o curea pe care pacientul o va purta in jurul taliei.

Persoana care poarta aparatul trebuie sa il mentina uscat si in siguranta. Din timp in timp (o data pe ora in timpul noptii si o data la 30 de minute in timpul zilei) manseta se umfla pentru  masurarea tensiunii arteriale la intervale regulate, 

Aparatul pentru monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale poate fi purtat cu lejeritate cat timp persoana isi desfasoara activitatea de zi cu zi, apoi inregistrarea valorilor de pe aparat va fi analizata de medic, ajutandu-l sa decida cu precizie daca este vorba de hipertensiune arteriala sau daca tratamentul antihipertensiv este eficient.

 

Cum se interpreteaza rezultatele si ce afectiuni pot fi depistate?

Rezultatele vor fi interpretate dupa cele 24 de ore de masuratori, de catre medicul cardiolog, care va urmari atat valorile maxime si minime ale tensiunii arteriale inregistrate de aparat, cat si corelatia acestora cu momentul din zi in care au fost masurate.

Pacientul reprezinta, prin urmare, un element important al acestei interpretari. In timpul consultatiei cardiologice, el raporteaza medicului tipurile de actiuni pe care le desfasura in anumite momente cheie depistate de cardiolog pe inregistrare.

O discutie cat mai sincera si mai detaliata reprezinta temelia stabilirii celui mai eficient tratament, care sa se potriveasca intr-o masura cat mai mare nevoilor si stilului de viata al fiecarei persoane.

 

Care sunt beneficiile asociate monitorizarii ambulatorii a tensiunii arteriale 24 de ore?

Printre cele mai importante avantaje pe care le poate aduce masurarea tensiunii arteriale cu ajutorul Holterului, se numara:

  1. Detectia “tensiunii de halat alb” – aceasta este o situatie relativ frecvent intalnita, in care valorile tensiunii arteriale masurate in cabinetul medical indeplinesc criteriile pentru diagnosticul hipertensiunii arteriale, in timp ce aceeasi persoana are valori masurate normale ale tensiunii in orice alt moment al zilei, indiferent de activitatile desfasurate. Este foarte importanta identificarea unei astfel de situatii, pentru a nu institui un tratament care ar provoca ulterior stari de hipotensiune.

  2. Investigarea rezistentei la tratamentul antihipertensiv.

  3. Explicarea simptomelor provocate de hipotensiunea arteriala.

  4. Identificarea sindromului de sinus carotidian – situatie in care tensiunea arteriala scade excesiv dupa masajul sinusului carotidian.

 

Care sunt intervalele de valori ale tensiunii arteriale in functie de varsta?

In ghidurile de specialitate au fost stabilite o serie de valori in functie de care se poate pune diagnosticul de hipertensiune arteriala, pentru a face posibila recomandarea inceperii tratamentului.

Intrucat s-a descoperit faptul ca valorile masurate in cabinetul medical sunt mereu cu aproximativ 5 – 10 mmHg mai mari decat cele masurate la domiciliu la aceeasi persoana, s-a convenit ca toate pragurile sa fie definite prin 2 valori, in functie de locul masurarii valorii tensiunii.

Astfel, valorile prag, peste care se poate pune diagnosticul de hipertensiune arteriala, sunt:

 

VALORI PRAG

Tensiunea de cabinet

(TAs = Tensiunea arteriala sistolica; Tad = Tensiunea arteriala diastolica)

Tensiunea de la domiciliu

 

(Holter)

Sub 80 de ani > 140 mmHg (TAs) sau > 90 mmHg (TAd) > 135 mmHg (TAs) sau > 85 mmHg (TAd)
Peste 80 de ani > 160 mmHg (TAs) sau > 90 mmHg (TAd) > 150 mmHg (TAs) sau > 85 mmHg (TAd)

 

Valorile tinta, recomandate pentru o viata sanatoasa sunt: TA <140/90 mmHg pentru persoanele sub 80 de ani si TA <150/90 pentru persoanele peste 80 de ani.

Trendul international este insa de a atinge valori ale tensiunii arteriale sub 130/80 mmHg pentru toti pacientii, atat timp cat sunt bine tolerate.

Diagnosticul hipertensiunii arteriale se pune in functie de urmatoarele valori obtinute fie la masuratorile din cabinet, fie la masuratorile realizate in ambulator sau la domiciliu:

 

 

      Tensiunea de cabinet Tensiunea de la domiciliu (Holter)
TA sistolica TA diastolica TA sistolica TA diastolica
TA normala < 130 mmHg < 80 mmHg
TA normal inalta 130-139 mmHg 80-89mmHg
HIpertensiune gradul 1 140-159 mmHg 90-99 mmHg 135-149 mmHg 85-94 mmHg
Hipertensiune gradul 2 160-179 mmHg 100-109 mmHg 150-169 mmHg 95-104 mmHg
Hipertensiune severa > 180 mmHg > 110 mmHg > 170 mmHg > 105 mmHg
Hipertensiune sistolica izolata > 140 mmHg < 90 mmHg > 135 mmHg < 85 mmHg

 

Exista riscuri asociate monitorizarii?

Masurarea la intervale regulate a valorii tensiunii arteriale este o investigatie complet non invaziva si neiradianta, care nu prezinta niciun risc pentru pacient.

Acesta trebuie sa isi efectueze programul zilnic normal, identic cu cel din zilele in care nu poarta Holter, astfel incat rezultatele obtinute sa fie cat mai apropiate de cele reale, dintr-o zi uzuala.

 

Cat timp va fi conectat la dispozitiv pacientul? Este dureroasa purtarea lui?

Pacientul va fi conectat la Holter de tensiune arteriala timp de 24 de ore. Fiecare masuratoare dureaza doar 1-2 minute, si nu este deloc deranjanta pentru majoritatea pacientilor.

Este posibil ca persoanele cu valori mari ale tensiunii arteriale sa resimta o senzatie de presiune mai puternica la nivelul bratului in momentul masuratorii, comparativ cu persoanele care au valori mai mici ale tensiunii arteriale.

Este indicat ca in momentele in care masneta incepe sa se umfle, in limita posibilitatilor, persoana sa tina bratul intins si relaxat.

 

Indicatii si pregatirea prealabila a pacientului

Hipertensiunea arteriala provoaca extrem de rar aparitia simptomelor, si doar in timpul puseelor in care se ating valori foarte mari. Prin urmare, ridicarea suspiciunii de hipertensiune trebuie sa aiba loc din timp, in special la persoanele predispuse catre aceasta afectiune, astfel incat tartamentul sa fie instituit cat mai precoce.

Se evita astfel leziunile de organ (in special creier, ochi, rinichi, nervi si vase de sange). Printre persoanele la risc de a dezvolta hipertensiune arteriala se numara:

  1. Persoanele care sufera de boli metabolice – in cazul pacientilor din acest grup, hipertensiunea arteriala trebuie depistata cat mai precoce, pentru ca netratata, creste foarte mult riscul cardiovascular;

  2. Pacientii cu diabet zaharat;

  3. Pacientii cu apnee in somn.

Nu este necesara nicio pregatire prealabila pentru montarea aparatului de monitorizare a tensiunii pentru 24 de ore, iar toate indicatiile necesare manevrarii dispozitivului vor fi expuse pe larg in timpul montarii aparatului de catre personalul auxiliar.

In cazul in care diagnosticul de hipertensiune arteriala a fost deja stabilit si pacientul ia tratament antihipertensiv, acesta nu trebuie oprit, pentru ca Holter-ul va pune in evidenta profilul tensional sub tratament, fapt ce va permite medicului specialist sa ateste eficienta tratamentului, sau sa il modifice conform rezultatelor obtinute, astfel incat sa obtina un control tensional mai bun.

Monitorizari Holter

 Rezultatele monitorizărilor Holter sunt interpretate de către medicii din cadrul clinicii
Holter TA (Tensiune Arteriala) 24 Ore cu Interpretarea Medicului Cardiolog
290 Lei
290 Lei
Holter ECG 3 derivatii – 24 ore – cu interpretarea medicului cardiolog
320 Lei
320 Lei
Holter ECG 3 derivatii – 48 ore – cu interpretarea medicului cardiolog
530 Lei
530 Lei
Holter ECG 3 derivatii – 72 ore – cu interpretarea medicului cardiolog
750 Lei
750 Lei
Holter ECG 12 derivatii – 24 ore – cu interpretarea medicului cardiolog
380 Lei
380 Lei
Holter ECG 12 derivatii – 48 ore – cu interpretarea medicului cardiolog
620 Lei
620 Lei

Medici - Holter ECG 12 derivatii – 48 ore – cu interpretarea medicului cardiolog

Dr. Cristina Caldararu
Medic primar cardiolog

Competente in ecocardiografie Doppler, ecografie vasculara si ecocardiografie Doppler transesofagiana

Dr. Georgiana Puiu
Medic primar cardiolog

Competente in ecocardiografie Doppler, ecografie vasculara si ecocardiografie Doppler transesofagiana

Dr. Diana Iancu
Medic primar cardiolog

Competente in ecocardiografie Doppler, ecografie vasculară si in ecocardiografie Doppler transesofagiana.

Dr. Magdalena Gurzun
Medic primar Cardiolog

Competente in ecocardiografie Doppler, ecografie vasculară si in ecocardiografie Doppler transesofagiana.

Dr. Memis Hayat
Medic specialist Cardiolog

Competenta in ecocardiografie Doppler.

Dr. Cristina Traistaru
Medic Specialist Cardiolog

Competenta in ecocardiografie Doppler.

Dr. Roxana Rimbaș
Medic primar cardiolog

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Conferentiar Universitar in cadrul UMF Carol Davila, Doctor in medicina, Competenta in ecocardiografie transtoracica si transesofagiana, Competenta ecografie Doppler.

Dr. Mihaela Mihaila
Medic primar cardiolog

Medic primar in cadrul Institutului National de Boli Cardiovasculare Prof. CC Iliescu – Fundeni
Competenta ecocardiografie generala si Doppler vasculara.

Dr. Diana Zamfir
Medic Primar Cardiolog

Medic in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca
Competenta in ecocardiografie, ecocardiografie transesofagiana si Doppler Vascular
Acreditare Europeana in ecocardiografia transtoracica

Dr. Monica Rotareasa
Medic primar cardiolog

Medic in cadrul Institutului National de Boli Cardiovasculare Prof. CC Iliescu – Fundeni
Asistent universitar – UMF Carol Davila – Bucuresti
Competenta ecocardiografie generala, transesofagiana si Doppler vascular

Dr. Irina Serban
Medic primar cardiolog

Medic in cadrul Institutului National de Boli Cardiovasculare Prof. CC Iliescu – Fundeni
Competenta ecocardiografie generala

Dr. Alexandra Ioana Vasile
Medic primar cardiolog

Cercetator Stiintific
Competenta ecocardiografie generala, transesofagiana si ecografie vasculara
Medic in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca - Bucuresti.

Dr. Roxana Onuț
Medic primar cardiolog

Medic in cadrul Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca - Bucuresti,
Cercetator stiintific,
Competenta ecocardiografie transtoracica, transesofagiana si ecografie vasculara Doppler,
Acreditare Europeana in ecocardiografia transtoracica.

Dr. Ștefania Magda
Medic primar cardiolog

Medic in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta - Bucuresti
Cercetator stiintific
Competenta de ecocardiografie transtoracica si transesofagiana
Competenta ecografie vasculara Doppler

Dr. Andrea Mitescu
Medic Primar Medicina de Urgenta | Medic specialist Cardiolog

Medic in cadrul Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca - Bucuresti
Competenta in ecocardiografia transtoracica

Dr. Andreea Sandulescu
Medic primar cardiolog

Medic primar cardiolog in cadrul Institutului National de Boli Cardiovasculare Prof. CC Iliescu – Fundeni
Competenta in ecocardiografie si ecografie Doppler vasculara.

Dr. Andreea Cuculici
Medic primar cardiolog

Medic in cadrul Institutului National de Boli Cardiovasculare Prof. CC Iliescu – Fundeni
Competenta in ecocardiografie, ecografie Doppler vasculara si ecocardiografie treansesofagiana

Dr. Oana Andrei
Medic primar cardiolog

Medic primar in cadrul Institutului National de boli cardiovasculare Prof. CC Iliescu – Fundeni
Doctorand in cardiologie
Competenta in ecocardiografie, ecografie Doppler vasculara si ecocardiografie transesofagiana

Dr. Ioana Petre
Medic Primar Cardiolog

Medic in cadrul Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca - Bucuresti
Competenta in ecocardiografie transtoracica, ecografie doppler vascular

Dr. Simona Visoiu
Medic specialist cardiolog

Medic in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta - Bucuresti
Competenta de ecocardiografie transtoracica
Competenta ecografie Doppler

Dr. Natalia Patrascu
Medic primar cardiolog si medicina interna

Medic in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta - Bucuresti,
Doctor in medicina
Sef de lucrari UMF Carol Davila
Competenta de ecocardiografie transtoracica si transesofagiana,
Competenta ecografie Doppler

Dr. Ruxandra Negoi
Medic primar cardiolog

Asistent universitar – Universitatea de medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti
Competenta ecocardiografie si doppler

Dr. Cristina Tîrziu
Medic primar medicina interna si cardiologie

Medic in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca - Bucuresti
Competenta in ecocardiografie Doppler si ecografie Doppler vascular

Dr. Mihaela Ruxandra Anciu
Medic primar cardiolog

Medic in cadrul CMDTAMP Washington
Competenta in ecocardiografie Doppler

Dr. Maria Florescu
Medic primar cardiolog

Medic primar cardiolog – Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Sef de lucrari UMF Carol Davila, Doctor in medicina, Competenta de ecocardiografie transtoracica si transesofagiana, Comapetenta ecografie vasculara Doppler.

Îți recomandăm investigațiile de care ai nevoie

Nu știi ce medic să alegi? Ajuta-ne cu cateva detalii despre problema medicală și îți recomandăm medicul potrivit.

Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea
  Foarte multe persoane din ce în ce mai tinere se luptă cu problema picioarelor umflate, în special în contextul ritmului agitat al vieții actuale.
Citeste continuarea
Cum să eviți infarctul miocardic și alte evenimente cardiovasculare grave Să ne amintim de cazul domnului care „Nu era chiar sănătos” și să
Citeste continuarea
Recâștigă-ți viața după un infarct miocardic „Să ne amintim de dl. M ce suferise un infarct miocardic, căruia, din fericire, i-a supraviețuit.
Citeste continuarea