Ecografie Doppler Artere Renale

Eco Doppler Renal

Ce este un eco Doppler renal?

Ecografia Doppler renala (uneori denumita pe scurt “eco renala”) este o evaluare care foloseste ultrasunete, pentru a oferi imagini precise ale vaselor de sange, cu accent pe analiza structurii si dimensiunilor lor.

Prin intermediul ecografiei Doppler poate fi masurat fluxul de sange (directia, viteza, volumul) atat de la nivelul arterelor, cat si de la nivelul venelor. Acest principiu se aplica atat la ecografia de artere carotide (cunoscuta si ca eco carotide), precum si la ecografiile Doppler vasculare ale membrelor inferioare, superioare sau la ecografia Doppler cardiaca.

 

Cand este indicat sa faci ecografia Doppler a arterelor renale?

Exista situatii in care arterele renale (vasele ce duc sangele de la artera aorta, artera principala din corp, catre rinichi) sunt ingustate.

Aceasta ingustare (cunoscuta si sub denumirea de stenoza) poate sa fie congenitala (din nastere), sau dobandita, ca urmare a inaintarii in varsta, a diabetului zaharat sau hipercolesterolemiei.

In aceste cazuri, pacientul poate avea hipertensiune arteriala la varste tinere, greu controlabila medicamentos, sau poate dezvolta boli de rinichi.

Acest tip de ecografie poate vedea daca vascularizatia originii aparatului urinal este buna si poate exclude sau confirma daca problemele sunt cauzate de un flux scazut de sange la nivel renal.

Ecografia Doppler a arterelor renale este de asemenea recomandata si in urmatoarele situatii:

  1. Pacientul acuza dureri de spate, pe care medicul le suspecteaza ca fiind atribuibile unei boli renale;

  2. Dezechilibre electrolitice detectate la analizele uzuale – cele mai frecvent intalnite sunt hiperpotasemia (concentratia de potasiu din sange depaseste limita normala), hiperfosfatemia (concentratia ionilor fosfat din sange depaseste limita normala), hipocalcemia, insotite de acidoza metabolica.

 

Ce se intampla in timpul acestei investigatii?

Pacientul trebuie sa se dezbrace pana la brau, apoi sa se intinda pe spate. O sonda va fi intrebuintata de medic pe abdomenul (burta) pacientului folosindu-se un gel special pe baza de apa, care ajuta la eliminarea aerului dintre sonda si piele, astfel incat ultrasunetele sa se transmita cat mai bine prin tegument.

Sonda este conectata printr-un fir la un aparat care proceseaza ultrasunetele si afiseaza imagini pe un ecran.

Pulsatii de ultrasunete (unde sonore cu frecvente prea mari pentru a putea fi auzite de urechea umana) sunt trimise cu ajutorul sondei prin piele si pana la structurile din profunzime, apoi se intorc ca niste ecouri si sunt inregistrate de ecograf in timp real, astfel incat imaginile se sumeaza si arata nu doar structura, ci si miscarea vaselor (pulsatiile peretilor si circulatia sangelui).

Undele sunt reflectate ca un ecou de diferitele tesuturi pe care le intalnesc in cale si apoi se intorc inapoi la transductor. Acesta analizeaza undele reflectate, care calatoresc cu viteze diferite in functie de tipul de tesut pe care il intalnesc in cale.

Astfel, ultrasunetele calatoresc cel mai rapid prin tesutul osos si cel mai lent prin aer. Medicul plimba sonda pe abdomenul pacientului, apasand in unele locuri pentru a obtine imagini cat mai clare.

Spre deosebire de ecografia abdominala standard, in cadrul ecografiei Doppler, anumite unde sonore obtinute pot fi auzite si de urechea umana prin intermediul softului de analiza.

Imediat dupa finalizarea investigatiei imagistice pacientul isi poate relua atat activitatile fizice, cat si dieta in mod normal, fara niciun fel de restrictii.

 

Cum se face pregatirea pacientului pentru evaluare?

Arterele renale se gasesc profund in abdomen, deci imaginea lor poate fi obtinuta destul de dificil.

Pentru a usura trecerea ultrasunetelor pana la nivelul la care se afla arterele renale, pacientul trebuie sa urmeze o pregatire speciala pentru o perioada de 3 zile inaintea investigatiei:

  1. se recomanda mers pe jos minim 1 ora zilnic;

  2. nu se vor folosi laxative, Triferment sau carbune medicinal;

  3. se evita alimentele care baloneaza (fructe si legume crude, varza, fasole, prajeli), evita consumul de apa minerala;

  4. in seara de dinaintea examinarii, va bea un ceai neindulcit si va manca o felie de paine prajita.

  5. nu va manca sau mesteca guma in ziua examinarii, pana la terminarea ecografiei.

 

Cat timp dureaza o examinare?

Ecografia Doppler de artere renale poate dura intre 30 si 45 de minute, in functie de claritatea imaginii si de numarul de masuratori speciale necesare.

In cazul in care exista modificari la acest nivel, de tipul ingustarilor, placi de aterom, sau cheagurilor de sange, este foarte important ca medicul sa evalueze cu atentie toate caracteristicile leziunii descoperite.

In acest fel, raportul ecografic va cuprinde o descriere cat mai exacta si detaliata, pe baza careia se poate forma ulterior un plan terapeutic cat mai eficient din punctul de vedere al nevoilor fiecarui pacient.

 

Pot aparea riscuri ulterioare acestei proceduri?

Atat ecografia standard, cat si ecografia Doppler sunt un tip de investigatii care nu prezinta niciun risc pentru pacient.

O ecografie Doppler este complet non invaziva, nedureroasa si nu presupune niciun fel de iradiere, comparativ cu radiografiile sau CT-ul pentru realizarea carora este nevoie de utilizarea razelor X.

Ecografia este o metoda extrem de eficienta si rapida, prin intermediul careia poate fi evaluata rapid starea de sanatate a arterelor renale.

Este posibil sa apara o senzatie de presiune sau usor discomfort la contactul sondei cu zonele mai sensibile. Senzatia dispare insa curand dupa finalizarea examinarii. 

Important de stiut este faptul ca ecografia arterelor renale nu prezintă niciun risc pentru pacient si poate fi repetata fara griji de cate ori este nevoie. 

Un alt beneficiu important al ecografiei este reprezentat de faptul ca acest tip de examinare nu implica utilizarea substantei de contrast, spre deosebire de alte modalitati imagistice care evalueaza sistemul arterial renal, de tipul angiografiei sau angioCT.

Acesta este un avantaj extrem de util pentru pacientii cu alergii la substanta de contact.

 

Ce diagnostice se pot pune pe baza investigatiei?

Cu ajutorul examenului ecograf la rinichi se poate pune diagnosticul de stenoza de artera renala, ceea ce semnifica ingustarea arterei ce asigura vascularizatia rinichiului.

Cele mai importante doua mecanisme de aparitie a stenozei arterei renale sunt:

  1. Procesul de ateroscleroza (depunerea placilor de aterom) care intereseaza in special segmentul proximal al arterei renale, acolo unde aceasta se desprinde din artera aorta in drumul sau spre rinichi. Ateroscleroza la nivelul arterelor renale reprezinta un semn care ridica suspiciunea afectarii concomitente a arterelor periferice cu alte localizari. Prin urmare, o astfel de descoperire trebuie urmata de o serie de alte investigatii care sa evalueze si  starea de sanatate a altor artere periferice sau centrale importante din corp.

  2. Displazia fibromusculara, afectiune care implica fie portiunea distala a arterei renale, fie chiar segmentele sale intrarenale.

 

Tratamentul afectiunilor care sunt identificate prin ecografia de artera renala

Tratamentul bolilor care sunt identificate prin ecografia de artera renala are in vedere in principal urmatoarele afectiuni:

  1. Ateroscleroza arterei renale si stenoza consecutive, care produc hipoperfuzie renala (reducerea fluxului arterial determina un aport insuficient de sange comparativ cu nevoile rinichiului), reducerea excretiei sodiului si cresterea valorilor tensiunii arteriale;

  2. Infarctul renal produs ca urmare a unul embol atherosclerotic arterial;

  3. Hipertensiunea de cauza renala.

Indiferent de cauza care a condus la instalarea stenozei de artera renala, sunt acceptate 3 variante de tratament:

  1. Tratamentul medical: poate fi utilizat singur sau in combinatie cu unul dintre tipurile de tratamente invazive. Se recomanda administrarea unui inhibitor de enzima de conversie a angiotensinei (IECA) sau un blocant de receptor al angiotensinei II impreuna cu un diuretic. Acest regim terapeutic reduce riscul de AVC si infarct miocardic.

  2. Angioplastia renala: presupune introducerea unui dispozitiv medical metalic (stent) la nivelul arterei renale, printr-o mica incizie la nivelul tegumentului (percutanat). Stentul are menirea de a mentine vasul deschis, astfel incat sangele sa poata circula intre artera aorta si rinichi fara sa intampine niciun fel de obstacol.

  3. Revascularizarea chirurgicala: aceasta metoda terapeutica are aproximativ aceeasi eficienta ca si stentarea percutanata in ceea ce priveste eficienta in combaterea hipertensiunii arteriale. Cu toate acestea, revascularizarea chirurgicala este rezervata pacientilor care necesita si o reconstructie aortica concomitent, sau care ar avea un beneficiu semnificativ in cazul unui by-pass de artera renala.

Decizia privind diagnosticul unei afectiuni a arterelor renale (care se bazeaza atat pe ecografie Doppler arteriala, cat si pe o serie de analize medicale), impreuna cu alegerea si efectuarea diferitelor tipuri de tratamente ulterior, necesita o stransa colaborare intre mai multe specialitati medicale deseori distribuite in mai multe centre medicale, insa abordarea pluridisciplinara este esentiala pentru obtinerea unor rezultate cat mai bune.

 

Ecografii Doppler vasculare

Ecografie Doppler artere si vene un membru
450 Lei
450 Lei
Ecografie Doppler Artere Carotide
370 Lei
370 Lei
Ecografie Doppler Artere sau Vene un Membru
350 Lei
350 Lei
Ecografie Doppler Vasculara Artere sau Vene Doua Membre
450 Lei
450 Lei
Ecografie Doppler Artere si Vene Doua Membre
830 Lei
830 Lei
Ecografie Doppler Artere Renale
420 Lei
420 Lei
Ecografie Aorta Abdominala
350 Lei
350 Lei

Medici - Ecografie Aorta Abdominala

Dr. Mihaela Mihaila
Medic primar cardiolog

Medic primar in cadrul Institutului National de Boli Cardiovasculare Prof. CC Iliescu – Fundeni
Competenta ecocardiografie generala si Doppler vasculara.

Îți recomandăm investigațiile de care ai nevoie

Nu știi ce medic să alegi? Ajuta-ne cu cateva detalii despre problema medicală și îți recomandăm medicul potrivit.

Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea
  Foarte multe persoane din ce în ce mai tinere se luptă cu problema picioarelor umflate, în special în contextul ritmului agitat al vieții actuale.
Citeste continuarea
Cum să eviți infarctul miocardic și alte evenimente cardiovasculare grave Să ne amintim de cazul domnului care „Nu era chiar sănătos” și să
Citeste continuarea
Recâștigă-ți viața după un infarct miocardic „Să ne amintim de dl. M ce suferise un infarct miocardic, căruia, din fericire, i-a supraviețuit.
Citeste continuarea