Este un cerc vicios: bolile cardiace pot duce la depresie sau anxietate, care la randul lor cresc riscul unei persoane de a dezvolta un nou eveniment cardiac. De aceea, o imbinare creativa intre cardiologie si psihologie poate fi avantajoasa pentru pacientii cardiaci.

Psihologia cardiaca – cunoscuta si drept psihocardiologie sau cardiologie comportamentala – se concentreaza pe a trata sanatatea mintala a pacientilor cardiaci pentru a intrerupe cercul vicios evocat mai sus. Daca sunt oamenii cu probleme cardiace sunt ajutati pe plan psihologic, sansele de a dezvolta un nou eveniment cardiac scad.

Majoritatea expertilor din domeniu recomanda pregatirea simultana a medicilor in discipline traditionale, alaturi de o ramura corespunzatoare sanatatii mintale, pentru a putea oferi o perspectiva holistica asupra pacientilor cardiaci. Alta optiune este formarea unor echipe interdisciplinare care sa trateze pacientii cardiaci care prezinta si dificultati pe planul sanatatii mintale.

Societatea Americana de Cardiologie sprijina ideea adresarii impreunate a sanatatii mintale si cardiace. De fapt, in 2008, a fost recomandat ca fiecare pacient cardiac sa fie investigat si pentru depresie, pe baza faptului ca pacientii cardiaci sunt de 3 ori mai predispusi la depresie fata de populatia generala. In plus, pacientii cardiaci cu depresie sunt supusi unui risc dublu de a dezvolta un nou eveniment cardiac intr-un interval de cativa ani fata de pacientii care nu au depresie.

Anxietatea este de asemenea un factor de risc important pentru viitoare evenimente cardiace – pacientii cardiaci cu anxietate sunt de doua ori mai predispusi sa decedeze intr-un interval de trei ani de la un eveniment cardiac fata de cei fara anxietate.

Un alt motiv pentru a adresa sanatatea cardiaca si cea mintala impreuna este ca legatura dintre ele pare sa fie bidirectionala. Stim deja ca ca problemele privind sanatatea mintala sunt asociate cu probleme cardiace si vice versa. Dar si o sanatate mintala buna este asociata cu sanatate cardiaca imbunatatita si ca o inima sanatoasa este asociata cu sanatate mintala.

Pentru a va evalua sanatatea cardiaca in mod holistic la medici cardiologi cu experienta de peste 15 ani in cele mai mari spitale din Bucuresti, va asteptam la CardioClinic! Pentru a va programa, va rugam sa completati formularul din partea stanga a acestei pagini sau sa apelati la unul din numerele de telefon de la urmatoarea adresa: Contact CardioClinic.

Va uram multa sanatate!

 

 

No Fields Found.
Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

  De multe ori auzim ca a facut cineva infarct, cu consecinte severe, “om sanatos, zdravan, inca tanar”, subintelegandu-se ca aparitia acestei boli
Citeste continuarea
  Nu demult, am avut un pacient in clinica ce suferise un infarct miocardic, caruia, din fericire, i-a supravietuit (o sa-l numim dl. M). Era la serviciu,
Citeste continuarea
  In fiecare an, cu prilejul marilor Sarbatori, care se “petrec la masa, in familie si cu prietenii” vedem cam aceleasi stiri la televizor. Cati
Citeste continuarea
Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea