Pe masura ce temperaturile scad in timpul lunilor de iarna, aceasta schimbare afecteaza corpul in numeroase feluri. Vanturile te fac sa tremuri, aerul uscat iti crapa buzele si mainile, iar lipsa soarelui poate cauza pana si depresie.

Vremea rece solicita extrem de mult, insa, si inima. Temperaturile mici fac ca vasele de sange sa se ingusteze, scazand fluxul de sange si aportul de oxigen la nivelul inimii. Inima trebuie, deci, sa pompeze mai puternic pentru a face sangele sa circule prin vasele ingustate. Rezultatul este ca tensiunea arteriala si frecventa cardiaca cresc.

O crestere brusca a tensiunii arteriale – mai ales daca este asociata cu activitati solicitante precum deszapezirea trotuarului – poate duce la efecte grave, precum:

  • Dureri toracice
  • Infarct miocardic
  • Accident vascular cerebral.

Un alt pericol al iernii este hipotermia, ceea ce reprezinta scaderea temperaturii corpului la niveluri periculos de mici. Cand acest lucru se intampla, inima, creierul si alte organe nu mai pot functiona corespunzator. Daca nu se trateaza rapid, hipotermia poate duce la insuficienta cardiaca si respiratorie si, eventual, deces. Simptomele hipotermiei moderat-severe sunt:

  • Tremurat intens
  • Lipsa coordonarii
  • Vorbit intrerupt
  • Confuzie
  • Puls slab
  • Respiratie lenta, superficiala
  • Ameteala

Organismul se lupta cu hipotermia prin a mentine organele vitale cat mai calde cu putinta. Acest fenomen duce la scaderea circulatiei la nivelul extremitatilor.

Cum sa eviti problemele cardiace asociate cu vremea rece?

Pentru a evita riscurile cardiace sau circulatorii asociate cu iarna, asigurati-va ca:

  • Va imbracati gros – mai ales sa va acoperiti capul, urechile, degetele si picioarele
  • Evitati efortul fizic intens – luati numeroase pauze in timp ce efectuati activitate fizica in aer liber
  • Nu consumati bauturi alcoolice – alcoolul poate da o senzatie falsa de caldura, facandu-va sa va subestimati temperatura actuala si sa va creasca susceptibilitatea la hipotermie.

Daca dumneavoastra sau o persoana apropiata aveti probleme cardiace, este foarte important sa luati masuri suplimentare pentru a avea o iarna sigura. Un consult la un medic cardiolog este o minima prima metoda recomandata in acest sens.

Pentru a va programa la oricare din medicii CardioClinic, cu peste 15 ani de experienta in cele mai mari spitale din Bucuresti, va rugam sa completati formularul din partea dreapta a acestei pagini sau sa sunati la unul din numerele de telefon de la urmatoarea adresa: Contact CardioClinic.

Va uram multa sanatate!

 

No Fields Found.
Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

  In fiecare an, cu prilejul marilor Sarbatori, care se “petrec la masa, in familie si cu prietenii” vedem cam aceleasi stiri la televizor. Cati
Citeste continuarea
Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea
  Foarte multe persoane din ce în ce mai tinere se luptă cu problema picioarelor umflate, în special în contextul ritmului agitat al vieții actuale.
Citeste continuarea
Cum să eviți infarctul miocardic și alte evenimente cardiovasculare grave Să ne amintim de cazul domnului care „Nu era chiar sănătos” și să
Citeste continuarea