Fibrilația atrială este caracterizată de bătăi neregulate ale inimii. Poate fi extrem de periculoasă, nu atât prin efectele cardiace, cât prin complicațiile sale (mai ales neurologice – accidentul vascular cerebral). Dincolo de asta, în fibrilația atrială, este posibil ca inima să nu poată pompa suficient sânge.

Cu toate acestea, milioane de oameni cu fibrilație atrială trăiesc bine și au șanse bune de a avea o viață normală. Vă invităm, astfel, să citiți mituri și realități despre această frecventă afecțiune.

 

Mit: Pacienții cu fibrilație atrială nu trebuie să conducă o mașină.

Această afirmație nu este adevărată. Activitățile propriu-zise depind de prezența simptomelor. Dacă aveți amețeală sau stări de leșin, atunci nu trebuie să conduceți până simptomele nu sunt controlate. Odată ce afecțiunea este controlată prin medicație sau alte tratamente, nu există niciun motiv să nu conduceți.

Mit: Persoanele cu fibrilație atrială nu trebuie să facă sex.

Această afirmație este, de asemenea, falsă. Nu există niciun motiv medical pentru a renunța la activități intime, iar cei cu fibrilație atrială pot avea o viață sexuală normală.

Mit: Poți dezvoolta fibrilație atrială de la consumul de cafea.

Nu există nicio asociație între consumul moderat de cafea și fibrilația atrială. De fapt, opusul este adevărat. Un consum moderat de cofeină scade riscul.

Mit: Consumul de înghețată duce la apariția fibrilației atriale.

Ritmul cardiac al unor persoane se schimbă după ce consumă băuturi reci sau după ce mănâncă înghețată, dar asta nu înseamnă că nu puteți mânca înghețată sau să vă puneți gheață în pahar. Esofagul are o porțiune care este situată fix în spatele părții superioare a inimii, zonă în care apare fibrilația atrială. Dacă esofagul dumneavoastră este sensibil la rece, este posibil să cauzeze bătăi cardiace neregulate. Cu toate acestea, fenomenul nu apare mereu și nu este o problemă pentru cei cu fibrilație atrială.

 

Mit: Doar persoanele în vârstă dezvoltă fibrilație atrială.

Poate apărea la oricine la orice vârstă, dar riscul crește pe măsură ce avansăm în vârstă. Mulți oameni sunt diagnosticați cu fibrilație atrială între 50-65 ani.

Mit: Vei ști dacă o ai.

Aproximativ 15% din persoanele cu fibrilație atrială nu au simptome înainte de a fi diagnosticați. Pacienții pot veni pentru un control de rutină și doctorul să observe problema. Alte persoane nu realizează că au fibrilație atrială, dar își dau seama că „ceva nu este în regulă”, de exemplu le scade toleranța la efort.

Mit: Cel mai mare pericol al fibrilației atriale este infarctul miocardic.

Cea mai de temut complicație a fibrilației atriale este accidentul vascular cerebral (AVC). Riscul de AVC este de 5 ori mai mare dacă aveți fibrilație atrială. Motivul este că circulația sângelui este afectată, făcându-l să stagneze, ceea ce predispune la apariția cheagurilor. Un cheag se poate bloca într-o arteră a creierului și să cauzeze un AVC. Riscul de AVC scade dacă urmați medicația recomandată.

Pentru evaluarea completa a sanatatii inimii dumneavoastra de catre experti cu peste 15 ani experienta in cele mai mari spitale din Bucuresti, va asteptam la CardioClinic! Pentru a va programa, va rugam sa completati formularul de pe aceasta pagina sau sa apelati la unul din numerele de telefon de la urmatoarea adresa: Contact CardioClinic.

Va uram multa sanatate!

No Fields Found.
Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea
  Foarte multe persoane din ce în ce mai tinere se luptă cu problema picioarelor umflate, în special în contextul ritmului agitat al vieții actuale.
Citeste continuarea
Cum să eviți infarctul miocardic și alte evenimente cardiovasculare grave Să ne amintim de cazul domnului care „Nu era chiar sănătos” și să
Citeste continuarea
Recâștigă-ți viața după un infarct miocardic „Să ne amintim de dl. M ce suferise un infarct miocardic, căruia, din fericire, i-a supraviețuit.
Citeste continuarea