Colesterolul este un parametru al analizelor de sânge pe care toată populația trebuie să și-l cunoască. Popular vorbind, este cunoscut ca un reper al sănătății cardiovasculare și valorile sale crescute sunt corelate cu boala.

Este, într-adevăr, colesterolul, atât de periculos pentru sănătate?

Răspunsul nu poate fi oferit cu un simplu „da” sau „nu”. În primul rând, există 2 forme sub care colesterolul este transportat în organism:

LDL colesterolul este catalog ca fiind „colesterolul rău” – niveluri crescute ale lui în sânge duc la apariția bolilor cardiovasculare. LDL colesterolul este unul din principalii factori implicați în înfundarea arterelor și duce la apariția unor plăci grăsoase în artere numite plăci de aterom.

HDL colesterolul, sau „colesterolul bun”, în contradicție cu LDL colesterolul, poate preveni apariția plăcilor de aterom și a bolilor cardiovasculare.

În încercarea de a simplifica răspunsul întrebării de mai sus: da, LDL colesterolul este foarte periculos pentru sănătatea cardiovasculară și valorile sale ridicate cresc semnificativ șansele de a face un infarct miocardic sau alte boli cardiovasculare. Valorile crescute ale HDL colesterol, însă, pot avea efect protector și nu este considerat ca predispunând vreunei boli, ci, dimpotrivă, protejând.

În momentul în care vă faceți analize de sânge, este important să măsurați mai mulți parametri privind grăsimile din sânge: colesterolul total, LDL colesterolul, HDL colesterolul și trigliceridele. Acestea sunt analizele de prezentat medicului cardiolog la consultația dumneavoastră programată sau de rutină.

Pentru a vă programa la oricare din medicii CardioClinic, vă rugăm să completați formularul de contact din partea dreaptă a acestei pagini SAU să sunați la unul din numerele de telefon de la următoarea pagină: Contact CardioClinic.

Vă urăm multă sănătate și vă așteptăm cu drag!

 

No Fields Found.
Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

Ecografia este una din cele mai ieftine și disponibile investigații din orice unitate medicală. Este atrăgătoare atât pentru pacienți (pentru că nu
Citeste continuarea
Auzim frecvent despre tensiunea arterială și de ce este important să o menținem în limite normale. De ce este, însă, tensiunea arterială atât de
Citeste continuarea
În pofida valului de descoperiri medicale din ultimul secol, avansul în medicină nu dă semne de încetinire. Iată că în 2018, o nouă specialitate
Citeste continuarea
Unul din cele mai frecvente simptome ale populației moderne, senzația de oboseală poate avea surse extrem de diverse. Daca esti mereu obosit, dar simti ca
Citeste continuarea