Odată cu liniștea și bucuria sufletească aduse de Sărbătorile Pascale, vine și tradiția ciocnitului de ouă colorate de Paște.

Câte ouă poți mânca, însă, pentru a nu duce la afectarea stării de sănătate?

Cele 2 părți principale ale unui ou, albușul și gălbenușul, au proprietăți nutritive complet diferite. Albușurile sunt compuse practic doar din proteine și în principiu pot fi consumate independent în abundență. Dilema privind influențarea stării de sănătate vine cu consumul de gălbenușuri, care sunt foarte bogate în colesterol.

De-a lungul anilor, s-a propagat în rândul populației ideea de a mânca maxim 2 ouă pe săptămână pentru a nu duce la creșterea valorilor sangvine de colesterol. Cu toate acestea, în ultimii ani s-a dovedit că alimentele care conțin în structura lor colesterol, nu duc la creșterea valorilor colesterolului în sânge (acest lucru întâmplându-se mai ales în urma consumului de grăsimi saturate – mâncăruri prăjite).

Riscul crescut de boli cardiovasculare este mai strâns legat de mâncărurile care acompaniază de obicei ouăle: șunca, cârnații și uleiul folosit pentru prăjit. Consumul propriu-zis de ouă fără ulei (de exemplu, fierte) nu crește riscul cardiovascular. Mai mult, unele studii sugerează că consumul de până la 7 ouă pe săptămână poate chiar oferi protecție cardiovasculară.

Problema este diferită, însă, pentru persoanele cu diabet zaharat, la care consumul a 7 ouă pe săptămână poate crește riscul cardiovascular.

Cu alte cuvinte, dacă nu vă știți cu diabet zaharat, puteți mânca oricâte albușuri și până la 7 gălbenușuri pe săptămână. Dacă vă știți cu diabet, încercați să limitați consumul zilnic de colesterol la maxim 200 mg/zi.

Din partea CardioClinic, vă urăm Sărbători Fericite și sănătoase alături de cei dragi!

Hristos A Înviat!

 

No Fields Found.
Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

Ecografia este una din cele mai ieftine și disponibile investigații din orice unitate medicală. Este atrăgătoare atât pentru pacienți (pentru că nu
Citeste continuarea
Auzim frecvent despre tensiunea arterială și de ce este important să o menținem în limite normale. De ce este, însă, tensiunea arterială atât de
Citeste continuarea
În pofida valului de descoperiri medicale din ultimul secol, avansul în medicină nu dă semne de încetinire. Iată că în 2018, o nouă specialitate
Citeste continuarea
Unul din cele mai frecvente simptome ale populației moderne, senzația de oboseală poate avea surse extrem de diverse. Daca esti mereu obosit, dar simti ca
Citeste continuarea