Curele de slăbit sunt oricând la modă. Care sunt, însă, consecințele lor asupra sănătății inimii?

În primul rând, lipsa curei de slăbit la persoanele supraponderale sau obeze reprezintă un factor major de risc cardiovascular. Cu alte cuvinte, persoanele obeze au șanse mult mai mari față de populația normală de a face evenimente cu potențial fatal precum un infarct miocardic acut. Scăderea în greutate în această situație este foarte importantă pentru a crește durata și calitatea vieții.

Cât de eficiente sunt așa-zisele cure slăbit?

În primul rând, nu există o anumită dietă „minune” sau vreun aliment „miraculos” care să vă ajute să slăbiți. Teoria slăbitului este foarte simplă: trebuie doar să consumați mai puține calorii decât necesarul zilnic raportat activității voastre. În medie, un bărbat adult are un necesar de aproximativ 2000 kcal/zi. Pentru a slăbi, este nevoie să mănânce mai puține calorii, în medie cu 500 kcal/zi mai puțin (deci 1500 kcal/zi). Cifrele pentru femei sunt cu aproximativ 300 kcal mai mici. Teoretic nu contează dacă dobândiți aceste calorii din alimente precum, de exemplu, prăjituri, dar o singură prăjitură poate depăși din start necesarul caloric zilnic. În plus, zahărul rafinat din dulciuri are un indice glicemic ridicat care promovează depunerea caloriilor sub formă de țesut adipos. Astfel, aceste calorii trebuie să vină din mâncăruri cât mai puțin rafinate.

Slăbitul în această formă, sănătoasă, și nu cu vreo „cură” anume la care se poate renunța, trebuie transformat într-un nou stil de viață, alături de minim 30 minute de exercițiu fizic moderat-intens/zi. Odată adoptat pe termen lung, veți avea următoarele beneficii:

  • veți scădea riscul de diabet zaharat tip 2;
  • veți scădea riscul de ateroscleroză, infarct miocardic, accident vascular cerebral și alte evenimente cu potențial fatal;
  • veți normaliza tensiunea arterială;
  • veți scădea riscul dezvoltării unor boli metabolice.

În concluzie, curele de slăbit nu sunt eficiente și nu își au rostul. Pentru a slăbi în mod sănătos, este nevoie să faceți schimbări definitive în stilul de viață, respectând principiile generale de mai sus. Este recomandat să aflați felul în care vi se aplică în mod individual, mergând la un consult diabetologic/endocrinologic și cardiologic.

Pentru a vă programa la oricare din medicii CardioClinic, vă rugăm completați formularul din partea dreaptă a acestei pagini sau sunați la unul din numerele de telefon de la următoarea adresă: CONTACT CARDIOCLINIC.

Vă urăm multă sănătate și vă așteptăm cu drag!

No Fields Found.
Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea
  Foarte multe persoane din ce în ce mai tinere se luptă cu problema picioarelor umflate, în special în contextul ritmului agitat al vieții actuale.
Citeste continuarea
Cum să eviți infarctul miocardic și alte evenimente cardiovasculare grave Să ne amintim de cazul domnului care „Nu era chiar sănătos” și să
Citeste continuarea
Recâștigă-ți viața după un infarct miocardic „Să ne amintim de dl. M ce suferise un infarct miocardic, căruia, din fericire, i-a supraviețuit.
Citeste continuarea