Electrofiziologia este o ramura a cardiologiei, manifestata din punct de vedere practic ca o supraspecializare pe care cardiologii pot alege sa o faca, care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul disfunctiilor ritmului inimii. Cardiologii trebuie sa completeze unul sau 2 ani suplimentari de specializare pentru a dobandi aceasta expertiza.

Electrofiziologii se ocupa, in principal, cu 3 activitati:

  1. Proceduri de ablatie: ablatia este o procedura in care un mic cateter este plasat in interiorul inimii prin intermediul unei vene. Cateterul are un varf metalic prin care energie sub forma de radiofrecvente (sau criotermala) este livrata in parti selecte ale inimii, responsabile de declansarea unor tulburari de ritm cardiac.
  2. Implantul si verificarea dispozitivelor cardiace: stimulatoarele si defibrilatoarele implantable sunt plasate sub piele in dreptul toracelui si sunt conectate cu fire care trec prin vene. Firele sunt plasate in interiorul inimii pentru a detecta tulburari de ritm, a stimula, sau a aplica un soc. In urma implantului, aceste dispozitive trebuie verificate ocazional pentru asigurarea bunei functionari si detectarea istoricului bolii din momentul implantului.
  3. Consulturi directe cu pacientii: electrofiziologii nu se ocupa doar de proceduri, sunt si „doctori medicali”, in masura sa evalueze sanatatea globala a pacientilor si sa recomande terapie medicamentoasa.

Tulburarile de ritm cardiac pot fi congenitale sau dobandite. Nu toti pacientii cu palpitatii sau tulburari de ritm trebuie sa fie vazuti de un medic electrofiziolog, in multe situatii problema putand fi evaluata de un medic cardiolog. Pentru tratarea anumitor afectiuni, insa, medicul electrofiziolog nu poate fi evitat.

Pacientii care au deja un dispozitiv implantat trebuie sa fie consultati la o perioada recomandata de medicul electrofiziolog. Prin intermediul unor aparate speciale, medicul electrofiziolog poate evalua istoricul tulburarilor de ritm aparute dupa implant, poate verifica buna functionare a dispozitivului si nivelul de baterie ramasa.

Primul pas in diagnosticul unei tulburari de ritm este efectuarea unei electrocardiograme (EKG), care poate fi interpretata de orice medic cardiolog. In functie de rezultat, pot fi recomandate modificari ale stilului de viata, terapii medicamentoase, sau investigatii suplimentare precum testul EKG de efort, monitorizarea Holter, ecocardiografie, sau, in anumite situatii selecte, studiul electrofiziologic (investigatie invaziva). Pacientii cu palpitatii, respiratie grea, oboseala, intoleranta la efort, dureri in piept trebuie neaparat evaluati.

Electrofiziologia este o ramura speciala, care imbina sensul clasic al termenului „doctor” cu farmacologia si cu proceduri moderne, fiind singura solutie de leac a anumitor afectiuni cardiace grave, altfel fara solutie.

Pentru a evalua functionarea „metronomului” inimii dumneavoastra, sau pentru orice alta evaluare a sanatatii inimii dumneavoastra, va asteptam la CardioClinic! Va puteti programa completand formularul de pe aceasta pagina, sau apeland la unul din numerele de telefon de la urmatoarea adresa: Contact CardioClinic.

Va uram multa sanatate!

 

No Fields Found.
Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea
  Foarte multe persoane din ce în ce mai tinere se luptă cu problema picioarelor umflate, în special în contextul ritmului agitat al vieții actuale.
Citeste continuarea
Cum să eviți infarctul miocardic și alte evenimente cardiovasculare grave Să ne amintim de cazul domnului care „Nu era chiar sănătos” și să
Citeste continuarea
Recâștigă-ți viața după un infarct miocardic „Să ne amintim de dl. M ce suferise un infarct miocardic, căruia, din fericire, i-a supraviețuit.
Citeste continuarea