Tamponada cardiacă

 

Ce este tamponada cardiacă?

Inima este înconjurată de un strat fibros care se numește pericard. Acest strat este format din două straturi foarte subțiri între care, în anumite situații, se acumulează lichid. În felul acesta se formează tamponada cardiacă. Datorită lichidului acumulat între foițele pericardului, inima ajunge în imposibilitatea de a se mai contracta. Consecința directă este împiedicarea sângelui de a mai ajunge la organe și de a le mai oxigena.

Lichidul care se acumulează între foițele pericardului poate fi sânge sau un alt tip de lichid.

În interiorul sacului pericardic există deja o cantitate de lichid, 15-40 ml. Rolul sau este de a facilita alunecarea celor două foițe care intră în componența pericardului.

În cazul în care cantitatea de lichid din sacul pericardic se acumulează lent, tamponada cardiacă se va dezvolta după ce se vor acumula peste 1000 ml de lichid. Acest lucru este posibil deoarece intervine fenomenul de destindere al pericardului care are capacitatea de a se adapta noile condiții de lucru.

Nu același lucru se întâmplă dacă acumularea de lichid în sacul pericardic se face mult mai rapid. În aceste condiții, tamponada cardiacă apare chiar și după o cantitate de doar 200-300 ml de lichid. Explicația constă în faptul că, nu există suficient timp pentru ca pericardul să se destindă și să se adapteze la noile condiții.

 

Cât de comună este afecțiunea?

Această afecțiune poate să apară la toate categoriile de oameni. Vârsta nu contează prea mult. Se pare că 2 din 10.000 de persoane dezvoltă tamponadă cardiacă ce a fost cauzată de alte boli.

 

Este periculoasă?

Tamponada cardiacă reprezintă o urgență medicală. Este foarte riscant ca organele corpului să nu mai primească oxigenul de care au nevoie pentru a funcționa în condiții optime. Orice persoană care se confruntă cu o astfel de boală trebuie să ceară urgent ajutorul medicilor deoarece starea de sănătate este pusă în pericol în această situație.

 

Cauzele apariției tamponadei cardiace

Tamponada cardiacă poate să apară în multe situații. În primul rând, se poate forma după anumite categorii de răni care pot apare la nivelul cordului, consecință a unei înjunghieri sau a unei împușcături. Mai poate apare în contextul unui accident de mașină sau al unui accident care implică traumatisme toracice și leziuni la nivelul cordului. Astfel de traumatisme generatoare de tamponadă cardiacă mai pot apare după intervenții chirurgicale de tip cateterism cardiac, inserarea de stimulator cardiac sau chiar și după o angiografie realizată la nivelul cordului.

În cazul pacienților care suferă de boli precum de cancer de sân sau cancer pulmonar, acesta se poate extinde și la nivelul inimii, conducând în timp la apariția de tumori cardiace care pot genera apariția acestei complicații. În literatura de specialitate mai sunt citate și următoarele cauze ce pot genera o astfel de boală: anevrism de aortă rupt și/sau complicat, bolile pericardului (pericardita), lupus sistemic, dereglări ale glandei tiroide (hipotiroidism), infarct miocardic, infecții care apar la nivelul inimii sau la nivelul rinichilor.

Tamponada cardiacă simptome, cum se manifestă?

Boala debutează în condiții obișnuite rapid și se înregistrează următoarele simptome: respirație dificilă, leșin, stare de amețeală, pielea are o altfel de culoare, palpitații, durere în piept care poate iradia în alte părți ale corpului și care este o durere de tip ascuțit, agitație, stare de confuzie, etc. În anumite situații mai pot apare oboseală foarte accentuată, umflarea picioarelor și a abdomenului, respirație anevoioasă, etc. Ele sunt consecința prezenței de lichid pericardic la nivelul inimii care va îngreuna foarte mult activitatea acesteia.

Pacienții cu tamponadă cardiacă prezintă un semn caracteristic, numit triada Beck. Aceasta constă în tensiune arterială scăzută, zgomote înfundate ale inimii și se mai poate remarca și distensia venelor jugulare, de asemenea. Acestea sunt considerate semnele clasice ale acestei boli și sunt esențiale pentru diagnostic.

 

Când este recomandat să vizitezi un medic specialist?

Cordul are un rol vital în funcționarea organismului nostru. De aceea este foarte bine să nu se aștepte foarte mult timp și să se realizeze o programare pentru un consult de specialitate atunci când există modificări importante ale activității acestuia. Complicațiile vor fi mult mai greu de tratat, mai ales cele grave.

În situația în care sesizați că aveți o respirație dificilă, picioarele sunt umflate și dacă aveți și dureri toracice însoțite de senzația că pieptul este greu, atunci este bine să solicitați ajutorul medicilor de la camera de gardă. Un semnal de alarmă îl reprezintă și prezența unei oboseli accentuate, precum și starea de leșin.

 

Clasificare, tipuri de tamponadă cardiacă

Există mai multe forme de boală. Principalele forme de tamponadă cardiacă sunt următoarele:

Tamponada cardiacă cu presiune scăzută se formează atunci când presiunea diastolică este cuprinsă între 6-12 mmHg. Aceasta apare la pacienții care suferă de hipovolemie, consecință a unei hemoragii puternice sau a unor boli foarte severe sistemice.

Tamponada cardiacă hipertensivă se formează invers decât cea care apare la presiuni ale sângelui scăzute. Aceasta apare atunci când presiunea sistolică  ajunge la valori ridicate de 200 mmHg. În această situație, pacienții care dezvoltă această boală sunt diagnosticați cu hipertensiune arterială.

Tamponada cardiacă regională apare atunci când sunt prezente compresii de diferite cauze la nivele variate ale cordului. Este o formă de boală care se dezvoltă în special după apariția unor compresiuni în diferite regiuni ale cordului.

Tamponadă cardiacă locală apare după debutul unui atac de cord produs in partea dreaptă a acestuia. Consecința infarctului miocardic produs în partea dreaptă a cordului este apariția unei diferențe între presiunea din atriul drept și cea din atriul stâng.

 

Diagnostic și protocol tamponadă cardiacă

 

1.Consultație

 

Este necesară pentru realizarea examenului clinic, pentru evaluarea cardiologică la persoanele care suferă deja de una sau mai multe afecțiuni  cardiace asociate, pentru a afla istoricul familial, pentru a afla evenimentele care au determinat apariția unei astfel de complicații, detalii despre stilul de viață, natura locului de muncă, etc. În timpul consultației se stabilesc și complicațiile care au apărut deja, precum și tratamentul necesar pentru revenirea la starea de normalitate.

 

2.Electrocardiograma

 

Este necesară pentru a determina activitatea electrică a inimii. În felul acesta se descoperă ce modificări sunt prezente la nivelul cordului din acest punct de vedere și gravitatea acestora.

  

3.Ecocardiografia

 

Este ușor de realizat. Cu ajutorul undelor ultrasunete se vizualizează interiorul cordului și al toracelui. Se va identifica mărimea acestuia și volumul de lichid care se găsește în sacul pericardic. În clinica noastră aveți posibilitatea de a realiza investigații complexe de tip ecocardiografie Doppler avansată, ecocardiografie Doppler uzuală și ecocardiografie Doppler de resincronizare. Sunt utile nu doar pentru diagnosticul tamponadei cardiace ci și pentru diagnosticarea altor boli cardiace importante.

 

4.Radiografia toracică

 

Este investigația medicală cu ajutorul căreia se identifică lichidul din interiorul pericardului. Se mai poate solicita examen CT sau chiar și cateterism cardiac, în anumite situații. Vă recomandăm să analizați toate tipurile de investigații incluse în oferta clinicii noastre, inclusiv pachetele se servicii Cardio Check Basic, Cadrio Check Standard și Cardio Check Complet. 

 

Tratamentul tamponadei cardiace

Pentru a elimina modificările cardiace acute grave care survin, este nevoie de un tratament medical urgent al tamponadei cardiace care să îndepărteze lichidul acumulat la nivelul pericardului. Ele este generator de pericol pentru activitatea cordului, în primul rând.

În afară de acest lucru, tratamentul medical va mai viza recuperarea activității inimii și îndepărtarea pe cât posibil a complicațiilor bolii.

Pericardiocenteza este procedura prin care se va îndepărta lichidul din pericard. Un ac special va fi introdus în piept până la nivelul sacului pericardic. Procedeul se realizează sub ghidaj imagistic atunci când starea pacientului permite. În situații de urgență, procedeul se poate realiza și fără ghidaj.

Lichidul de la nivelul pericardului se va extrage cu ajutorul unui cateter care va drena lichidul respectiv un anumit interval de timp.

Este posibil să fie nevoie chiar și de o intervenție chirurgicală mult mai complexă, atunci când pericardiocenteza nu rezolvă probleme în mod complet sau când nu se poate realiza în condiții de siguranță.

În funcție de procedurile la care se va recurge, se va prescrie și un tratament medicamentos care va avea drept scop prevenirea complicațiilor, precum durere, infecții, trombi, etc.

Se mai poate administra oxigen pe mască, sânge, plasmă, ser fiziologic intravenos. Scopul perfuziilor este de a menține volumul intravascular adecvat și prevenirea complicațiilor generate de scăderea acestuia peste nivelul critic. Întoarcerea venoasă se poate îmbunătăți prin poziția cea mai indicată: culcat cu picioarele ridicate la 45 grade. Mai pot fi administrate medicamente inotrope pentru a se asigura contracția optimă a inimii care poate fi afectată de tamponadă.

 

Complicații

Tamponada cardiacă este o boală gravă care poate genera complicații foarte periculoase de genul șoc cardiogen, insuficiență cardiacă sau deces. Ea trebuie tratată cu seriozitate maximă și în timp foarte scurt.

Organismul nu poate rezolva singur problemele și este nevoie de intervenție din partea medicilor de specialitate sau a celor de la camera de gardă. Chiar și atunci când sunt realizate manevrele salvatoare pot apare complicații importante. Spre exemplu, după pericardiocenteză sau după intervențiile chirurgicale specifice, pot apare sângerări abundente, leziuni ale camerelor inimii, pneumotorax, pneumopericard, infecții, aritmii nou apărute, infarct miocardic acut datorat lipsei de oxigenare, etc.

 

Când trebuie să ne prezentăm la camera de gardă sau la medicul specialist?

Fiind vorba despre o boală cardiacă gravă care poate provoca chiar și deces, este recomandat să se creară imediat sprijinul medicilor. Dacă a survenit un traumatism toracic important sau dacă există o plagă în jurul inimii realizată prin înjunghiere sau accidentală, creată de un obiect ascuțit, este obligatorie prezentarea la camera de gardă și solicitarea unui control medical de specialitate.

De asemenea, în situația în care au fost realizate intervenții pentru o tamponadă cardiacă și simptomele revin, de asemenea, se recomandă revenirea la serviciul de urgență pentru identificarea problemelor apărute.

Nu este un semn bun dacă la locul intervenției apar roșeață, dureri, umflături și nici dacă starea generală se deteriorează și apar febră, frisoane sau alte complicații.

 

Profilaxie

Pentru persoanele care prezinta risc de tamponadă cardiacă se va prescrie un tratament medical bazat pe antiinflamatorii nesteroidiene. Rolul acestui tratament medical este de a preveni formarea de lichid în interiorul pericardului și agravarea bolii. De asemenea, în astfel de situații pacienții sunt sfătuiți să se prezinte de urgență la medic dacă vor apare semne  de agravare a bolii. Toate sfaturile medicului în acest caz trebuie urmate cu strictețe și atenție. Boala se poate complica mult și repede și pot apare edem pulmonar, șoc cardiovascular sau deces.

Dacă suferiți de tamponadă cardiacă sau de orice alt tip de boală cardiacă, puteți face o programare în clinica noastră chiar acum. Sunați acum sau completați datele din formularul de contact! Colaborăm cu medici specialiști care au foarte multă experiență și avem în dotare aparatură foarte modernă pentru realizarea multor tipuri de investigații complexe și utile.

 

 

 

No Fields Found.
Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

  In fiecare an, cu prilejul marilor Sarbatori, care se “petrec la masa, in familie si cu prietenii” vedem cam aceleasi stiri la televizor. Cati
Citeste continuarea
Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea
  Foarte multe persoane din ce în ce mai tinere se luptă cu problema picioarelor umflate, în special în contextul ritmului agitat al vieții actuale.
Citeste continuarea
Cum să eviți infarctul miocardic și alte evenimente cardiovasculare grave Să ne amintim de cazul domnului care „Nu era chiar sănătos” și să
Citeste continuarea