Cardio-oncologie (Onco-cardiologie)

Ce este cardio-oncologia și cu ce se ocupă?

Cardio-oncologia este o subspecialitate recent apărută în cadrul cardiologiei, care are drept principal scop prevenția și managementul leziunilor cardiace survenite în urma terapiilor anticanceroase.

O parte semnificativ mai mică a acestei tinere subspecialități este dedicată diagnosticării și tratării tumorilor cardiace primare și secundare, care sunt niște afecțiuni mult mai rare comparativ cu celelalte tipuri de cancere.

 

Statistici despre cardio-oncologie

Pe măsură ce terapiile anticanceroase devin din ce în ce mai eficiente, prevalența persoanelor vindecate de cancer continuă să crească. În 2019, din aproape 2 milioane de cazuri de cancer nou diagnosticat, s-au înregistrat numai 600.000 de decese.

În plus, deși incidența cancerelor continuă să crească pentru majoritatea tipurilor, mortalitatea continuă să scadă, ceea ce conduce la milioane de noi supraviețuitori ai cancerului în fiecare an.

Pentru aceste persoane, bolile cardiovasculare rămân principala cauză de mortalitate după vindecarea cancerului.

  

Care este scopul cardio-oncologiei?

Cardiooncologia se axează pe cardiotoxicitatea provocată de radioterapie, chimioterapie sau imunoterapie.

Dacă prevenția este imposibilă în multe cazuri, depistarea precoce a oricărei afectări cardiace și introducerea rapidă a unui tratament corespunzător cresc considerabil șansele de supraviețuire ale pacienților.

 

Ce reprezintă cardio-oncologia la nivel internațional?

În ultimele decenii, tratamentele în cancer s-au dezvoltat într-un ritm extrem de rapid, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Rata de supraviețuire în anumite tipuri de cancer a crescut spectaculos.

Cu toate acestea, tratamentele utilizate în neoplazii, fie ele chimioterapie sau radioterapie, continuă să aibă efecte toxice asupra inimii și sistemului vascular.

S-a ajuns astfel la situația în care a crescut considerabil supraviețuirea pacienților oncologici, cu prețul unor afecțiuni cardiace care pot pune în pericol viața.

Cardio-oncologia s-a născut din necesitatea acceptată la nivel internațional, de a elimina acest paradox, prin atenta supraveghere a pacienților oncologici, de către un cardiolog.

Se poate preveni, în acest mod, apariția complicațiilor cardiovasculare pe termen scurt sau pe termen lung. 

 

Ce este un medic cardio-oncolog? 

În condițiile acestei ramuri medicale nou apărute, medicul cardio-oncolog este cardiologul care tratează efectele secundare care interesează inima, ale terapiei oncologice.

Aceștia văd atât pacienții vindecați de cancer, precum și pacienții la care se dezvoltă efecte adverse chiar în timpul tratamentului anticanceros. 

 

Ce persoane sunt mai predispuse să dezvolte probleme cardiooncologice?

În funcție de tipul terapiei oncologice administrate, orice persoană poate dezvolta cardiotoxicitate, însă acest fenomen a fost observat mai frecvent la pacienții care erau deja cunoscuți cu afecțiuni cardiovasculare înainte de începerea tratamentului anticanceros.

 

Cum știi dacă ai nevoie de îngrijire cardio oncologică?

Toți pacienții care primesc tratament oncologic trebuie să colaboreze cu un cardio-oncolog, însă există o serie de indicații pentru care se recomandă o vizită cât mai rapidă la un astfel de specialist:

  1. Un istoric familial de boli de inimă;

  2. Probleme cardiace cunoscute, cum ar fi masă sau tumoră cardiacă, atac de cord anterior, aritmie, boală coronariană sau insuficiență cardiacă congestivă;

  3. Condiții cronice de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul, colesterolul ridicat sau obezitatea;

  4. Simptome ale problemelor cardiace, cum ar fi dificultăți de respirație, oboseală extremă, picioare umflate, palpitații sau dureri în piept;

  5. Istoricul consumului de tutun;

  6. Supraviețuitor al cancerului infantil;

  7. Tratamente pentru cancer, inclusiv:

  •     –  Medicamente pentru chimioterapie, cum ar fi antracicline și inhibitori de kinază.
  •     –  Inhibitori ai punctelor de control imun (imunoterapie).
  •     –  Radioterapia la piept.

 

Când este necesară vizita la un medicul cardio-oncolog, simptome generale?

Vizita la un medic cardio-oncolog este vitală atât înaintea, cât și în timpul tratamentului oncologic, pentru a se putea atinge eficiența maximă posibilă a terapiei pentru un pacient diagnosticat cu cancer.

Chiar și după finalizarea cu succes a tratamentului și după dispariția tuturor semnelor de neoplazie, este necesară continuarea colaborării cu medicul cardiolog, căci inima va avea tot timpul un risc mai ridicat de a dezvolta anumite afecțiuni.

 

De este importantă sănătatea inimii înainte și în timpul tratamentului anticancer?

Studii desfășurate în Marea Britanie au dovedit că 88% dintre pacienții care dezvoltă complicații cardiovasculare în urma tratamentului oncologic își pot relua și termina terapia cu ajutorul supravegherii și intervenției unui cardiolog.

În lipsa cardio-oncologiei, completarea tratamentului în aceste cazuri ar fi fost imposibilă.

 

De ce se recomandă monitorizarea cardiologică după tratamentul oncologic?

Medicul cardiolog supraspecializat în cardio-oncologie are experiența necesară pentru a evalua și a identifica factorii de risc care predispun la instalarea cardio-toxicității în urma terapiilor anticanceroase.

Este extrem de importantă colaborarea pe termen lung cu același medic, care va urmări atent, la intervale regulate, starea de sănătate a inimii atât în timpul tratamentului, cât și după vindecarea cancerului.

Scopul principal al acestei evaluări extrem de detaliate este reprezentat de identificarea și tratarea cât mai precoce a oricărei modificări apărute, astfel încât consecințele nefaste să fie reduse cât mai mult.

 

Efectele adverse cardiovasculare ale terapiei oncologice

Cele mai importante complicații care pot să apară în timpul sau după finalizarea unui tratament oncologic vizează structura și funcția inimii, vasele sangvine sau foița ce învelește și protejează inima (pericardul).

Astfel, disfuncția mușchiului inimii (miocardul) poate să atingă grade variate de severitate, culminând cu insuficiența cardiacă. Una din cauzele acestei evoluții nefavorabile poate fi afectarea arterelor care hrănesc inima: arterele coronare.

Modificările înregistrate în structura inimii sunt reprezentate cel mai frecvent de alterări ale valvelor cardiace (elemente care despart atriile de ventriculi).

O serie de medicamente acționează secundar pe ritmul inimii, producând aritmii prin modificarea intervalelor normale ale unei bătăi cardiace (în special prin prelungirea intervalului QT).

La nivel vascular, tratamentul oncologic poate provoca hipertensiune arterială, sau hipertensiune pulmonară, dar și boală vasculară periferică. 

Sângele pacienților ce suferă de cancer își modifică o parte din caracteristici și poate forma cheaguri mult mai ușor. Aceste cheaguri pot migra, cauzând trombembolisme sau accidente vasculare cerebrale (AVC).

Nu în ultimul rând, tratamentele oncologice se pot complica cu inflamarea pericardului și apariția pericarditei, precum și cu dezvoltarea pleureziei prin acumularea de lichid între foițele ce învelesc plămânii.

Aceste complicații pot surveni ca urmare a efectului cardiotoxic direct pe care îl au chimioterapia și radioterapia.

Totodată, afectarea cardiovasculară poate fi rezultatul efectelor indirecte ale terapiei anticanceroase. Aceasta crește viteza cu care se dezvoltă o boală cardiacă la un pacient oncologic cu aceiași factori de risc ca ai unui pacient non-oncologic.

 

Cardio-toxicitate

Cardio-toxicitatea se manifestă prin scăderea funcției de pompă a mușchiului inimii, observată prin determinarea fracției de ejecție, dar și prin apariția simptomelor de insuficiență cardiacă (respirație dificilă, umflarea picioarelor, oboseală accentuată).

Alte manifestări ale cardio-toxicității sunt reprezentate de fibroza mușchiului inimii, aritmii, precum și de alterarea răspunsului inimii la diverse leziuni și la stres.

 

Tratarea cardiotoxicitatii

Există o serie de medicamente care pot fi recomandate de medicul cardio-oncolog pentru a ameliora simptomelor cardiace provocate de complicațiile tratamentului oncologic.

Acestea vor fi prescrise țintit pentru subtipul exact de afectare cardiacă a fiecărui pacient, iar recomandările medicului trebuie urmate cu maximă atenție. 

Printre cele mai utilizate medicamente în cazurile de cardiotoxicitate sunt beta-blocantele, inhibitorii enzimei de conversie, inhibitorii receptorilor de angiotensină, sau anumite diuretice.

 

Cardiotoxicitate sau disfuncție miocardică

S-a demonstrat că substanțe precum antraciclinele, inhibitorii de tirozin kinază sau anticorpii monoclonali cresc semnificativ riscul de instalare a insuficienței ventriculare stângi (disfuncție miocardică).

În mod special antraciclinele utilizate în tratament de lungă durată produc distrugerea unui număr important de celule cardiace (miocite).

Acest fenomen conduce la apariția insuficienței cardiace globale, care capătă în numeroase cazuri caracter permanent. Aceste efecte pot să apară imediat după începerea tratamentului, sau în orice moment al desfășurării schemei terapeutice.

Manifestări provocate de cardiotoxicitatea substanțelor anticanceroase pot surveni inclusiv după finalizarea terapiei, chiar și la distanță de câțiva ani. 

 

Diagnosticul complicațiilor cardiovasculare induse de terapia oncologică

Complicațiile cardiovasculare survenite în urma terapiei oncologice pot fi detectate prin analizele și testele uzuale cardiologice, care trebuie însă interpretate în context de un cardiolog cu expertiză pentru bolile cardiovasculare, dar și pentru afecțiunile oncologice.

 

Ce analize și teste fac medicii specialiști în onco cardiologie?

Cele mai utilizate metode prin care medicul cardio-oncolog evaluează în detaliu starea de sănătate a sistemului cardiac sunt:

  1. Analiza stării generale de sănătate a fiecărui pacient, precum și evaluarea stilului său de viață și a istoricului familial de boli cardiovasculare;

  2. Electrocardiograma;

  3. Ecocardiografia;

  4. Testul EKG de efort;

  5. IRM cardiac (Imagistica prin rezonanță magnetică);

  6. Evaluare CT a vaselor coronare.

 

Specializări și servicii cardio-oncologice

Medicii cu experiență în domeniul cardio-oncologiei din cadrul CardioClinic își urmăresc pacienții cu ajutorul următoarelor proceduri și investigații:

  1. Consultație cardiologie cu ECG de repaus;

  2. Consultație cardiologie Dr. Lucian Calmac;

  3. Control cardiologie;

  4. Ecocardiografie Doppler Uzuală;

  5. Ecocardiografie Doppler Avansată;

  6. Ecocardiografie Doppler Cardiacă de Resincronizare;

  7. Monitorizări Holter.

 

Factori de risc cardio-oncologici

Există o serie de factori comuni de risc atât pentru cancer, cât și pentru bolile cardiovasculare, care trebuie luați în considerare în evaluarea riscului de afectare cardiacă în urma unui tratament anticanceros.

Printre aceștia se numără consumul de tutun, dieta bogată în grăsimi, supragreutatea, dar și boli precum hipertensiunea arterială, dislipidemia sau diabetul zaharat.

 

Cum se desfășoară o examinare și în ce constă o consultație cardio-oncologică?

Consultul cardio-oncologic începe printr-o discuție în care se evaluează diferențele resimțite de pacient în perioada de timp de la ultimul consult: capacitatea de efort, calitatea vieții, factori de risc nou apăruți în stilul de viață sau factori de risc ce au fost eliminați.

Medicul analizează apoi structura și funcția inimii prin intermediul ecografiei cardiace și electrocardiogramei, iar în funcție de rezultatele obținute, poate recomanda investigații ulterioare pentru evaluări mai amănunțite.

 

Cum se monitorizează pacienții onco-cardiologici?

Cea mai accesibilă și mai frecvent utilizată metodă pentru analiza funcției cardiace este ecografia cardiacă, prin intermediul căreia se poate determina valoarea fracției de ejecție.

Fracția de ejecție este un indicator important al eficienței cu care inima se contractă și își îndeplinește funcția de pompă.

Electrocardiograma (EKG) poate pune în evidență eventuale aritmii produse de medicamente cardiotoxice, precum și semne indirecte ale toxicității cardiace.

Aceste indicii nu sunt însă specifice pentru efectele terapiei oncologice și nici nu pot prezice sau exclude o afectare cardiacă cronică.

 

Subspecialități cardio-oncologice

Din echipele multidisciplinare care se ocupă de cardio-oncologie nu trebuie să lipsească medicul oncolog și medicul cardiolog, însă anumite evaluări pot fi realizate și în colaborare cu un medic specialist în medicină internă.

 

Ce poți face pentru a preveni problemele cu inima?

Și în cazul cardio-oncologiei, pilonii de bază ai unui stil de viață sănătos pentru sistemul cardiovascular rămân cei ce se aplică pentru orice altă persoană:

  1. Evită fumatul: atât fumatul activ, cât și cel pasiv au consecințe dintre cele mai grave asupra stării de sănătate a vaselor de sânge. După un an de la oprirea completă a fumatului, riscul bolilor cardiace scade la jumătate comparativ cu riscul avut de un fumător.

  2. Practică exerciții fizice zilnice de intensitate moderată.

  3. Mănâncă sănătos: Adoptarea unei diete sănătoase, care să cuprindă legume, fructe, carne slabă, lactate cu conținut redus de grăsimi și cereale integrale. În plus, o dietă sănătoasă pentru inimă presupune un aport redus de sare, zahăr, carbohidrați procesați, alcool, respectiv grăsimi saturate și trans.

  4. Controlează permanent nivelul glicemiei, tensiunii arteriale și al colesterolului.

 

De ce să apelați la Cardioclinic?

CardioClinic este primul laborator privat acreditat de Societatea Europeană de Cardiologie.

Clinica dispune de o echipă medicală multidisciplinară și de aparatură performantă, care înlesnește stabilirea unor diagnostice exacte si recomandarea unor tratamente cât mai eficiente.

 

Dotări tehnologice

Toate ecografele sunt General Electric, ecografe performante, care permit realizarea unor ecografii generale și cardiace de înaltă calitate.

În plus, clinica dispune și de bandă pentru efectuarea testului de efort EKG, precum și de aparatură pentru realizarea ecocardiogramelor de repaus.

Centrul medical CardioClinic pune la dispoziție aparate Holter ECG în 3 sau 12 derivații și Holter TA (tensiune arterială) care permit înregistrarea activității electrice a inimii, respectiv a valorilor tensiunii arteriale pe perioade mai lungi de timp, astfel încât interpretările au o acuratețe mai mare comparativ cu măsurătorile de moment realizate în timpul unui singur consult cardiologic. 

 

Consultații interdisciplinare

În cadrul echipei CardioClinic, medicii cardiologi lucrează împreună cu medici cardiologi supraspecializați în cardiologie intervențională, medici primari neurologi, interniști, endocrinologi, precum și diabetologi.

Acest cadru permite rafinarea celor mai complexe diagnostice prin intermediul consulturilor interdisciplinare care aduc împreună experiența și cunoștințele din numeroase domenii medicale.  

 

Medici cardio-oncologi Cardio Clinic

Echipa medicală CardioClinic este formată din medici primari cardiologi cu peste 15 ani de experiență în spitale renumite din București, membri ai Societății Române de Cardiologie, care oferă servicii medicale de înaltă calitate, având o vastă experiență în managementul afecțiunilor cardiace provocate de tratamentele oncologice.

Medici - Cardio-oncologie (Onco-cardiologie)

Îți recomandăm investigațiile de care ai nevoie

Nu știi ce medic să alegi? Ajuta-ne cu cateva detalii despre problema medicală și îți recomandăm medicul potrivit.

Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati