Electrocardiograma (ECG) de Repaus cu Interpretarea Medicului Cardiolog

Electrocardiograma / EKG de Repaus

Ce este o electrocardiograma?

Inima produce mici curenti electrici care se distribuie in tot muschiul cardiac facand-o sa bata, adica sa se contracte. Electrocardiograma (ECG/EKG) are menirea de a inregistra activitatea electrica a inimii, afisand modul in care circula curentii electrici prin muschi.

In acest fel, ECG-ul da medicului foarte usor indicii asupra modului in care se contracta inima, asupra ritmicitatii, frecventei si normalitatii batailor inimii.

 

Cum se face și în ce constă o electrocardiograma de repaus?

Niste electrozi mici (in numar de 12) se aplica pe mainile, picioarele si pe pieptul pacientului (dar exista si aparate unde electrozii se aplica numai pe piept). Intre fiecare electrod si piele se aplica un gel pe baza de apa, pentru a asigura o captare cat mai buna a curentilor electrici produsi de inima.

Electrozii sunt conectati de aparatul de ECG, care inregistreaza in timp real impulsurile electrice ce apar la fiecare bataie a inimii, afisandu-le pe o hartie speciala, sau in calculator.

Pozitionarea electrozilor se realizeaza astfel incat acestia sa poata inregistra impulsurile electrice ale inimii, care circula in directii diferite prin muschiul inimii (sau miocardul).

Exista aspecte normale pentru inregistrarea ce provine de la fiecare electrod, aceasta numindu-se pe EKG o derivatie (exista 12 derivatii corespunzatoare celor 12 electrozi, numindu-se diferit in functie de directia curentilor pe care ii inregistreaza). 

In timpul testului pacientul trebuie sa stea intins pe pat si cat mai nemiscat pe perioada in care aparatul inregistreaza activitatea electrica a inimii. Pacientul trebuie sa respire normal si sa nu vorbeasca in cele cateva secunde cat dureaza inregistrarea.

 

Când este recomandat un ECG de repaus?

Electrocardiograma de repaus trebuie efectuata cat mai rapid in momentul in care apar oricare dintre urmatoarele simptome de alarma:

  1. Durerea in piept sau discomfortul toracic

  2. Senzatie de gheara in piept

  3. Respiratie dificila

  4. Palpitatii

  5. Senzatie brusca de slabiciune accentuata, insotita de senzatie de lesin iminent

In cazul pacientilor care sunt purtatori de stimulator cardiac, monitorizarea prin efectuarea unei electrocardiograme ajuta la verificarea functionarii corecte a dispozitivului medical, prin evaluarea activitatii inimii stimulate.

 

Ce diagnostice pot fi puse în urma rezultatelor electrocardiogramei?

Majoritatea bolilor de inima modifica aspectul ECG. Prin urmare, electrocardiograma este o metoda de diagnosticare a unor afectiuni precum:

  1. Aritmiile cardiace: inima bate prea repede, prea lent sau neregulat;

  2. Infarctul miocardic (atac de cord): EKG-ul arata faptul ca o parte din muschiul inimii a murit sau nu are destul sange pentru a functiona corect;

  3. Hipertrofie (adica o inima marita): in principiu se vede faptul ca toate derivatiile inregistreaza impulsuri electrice mai ample.

  4. Dezechilibre electrolitice: potasiul, calciul si magneziul sunt principalii electroliti care asigura contractia corecta a muschiului inimii. In momentul in care apar modificari in concentratiile sangvine ale acestora, medicul poate observa anumite semne sugestive pe traseul ECG. Aceste observatii trebuie imediat urmate de obtinerea unor rezultate la analize de sange care sa evalueze concentratia acestor ioni in sange.

  5. Efecte secundare ale anumitor medicamente: Uneori, medicamentele care au drept scop imbunatatirea sau controlul ritmului cardiac pot modifica aspectul electrocardiogramei de repaus. Unele dintre aceste medicamente sunt beta blocantele, blocantele canalelor de sodiu sau blocantele canalelor de calciu.

In functie de rezultatele obtinute la aceasta investigatie, echipa medicala care urmareste un pacient poate solicita o serie de teste suplimentare, precum monitorizarea ambulatorie a ritmului cardiac (prin montarea unui Holter ECG), o ecografie cardiaca sau monitorizarea valorilor tensiunii arteriale in cazul in care se suspicioneaza tensiune arteriala cu valori ridicate.

Acestea au menirea de a completa tabloul exact al afectiunilor fiecarei persoane, astfel incat sa se poata gasi cea mai eficienta abordare terapeutica.

 

Care sunt beneficiile si indicatiile investigatiei?

Unul dintre cele mai importante avantaje ale acestei investigatii este reprezentat de faptul ca investigatia dureaza aproximativ un minut, iar medicul interpreteaza traseul imediat dupa ce acesta a fost inregistrat, discutand cu pacientul in timp real.

In urma unei electrocardiograme de repaus, medicul poate:

  1. Determina daca inima bate prea rapid, prea rar sau prea neregulat, in functie de caracteristicile pe care le prezinta frecventa cardiaca.

  2. Determina daca pacientul a suferit un infarct miocardic in trecut, sau daca se afla chiar in timpul producerii unui infarct miocardic. In aceste situatii, rezultatul electrocardiogramei obtinut imediat permite medicului cardiolog sa activeze rapid planul de tratament.

  3. Ridica suspiciunea existentei unor anumite defecte in structura inimii, de tipul dimensiunilor crescute ale camerelor inimii (dilatarea atriilor sau ventriculilor), peretilor prea grosi (ca urmare a unei perioade indelungate in care pacientul a suferit de hipertensiune arteriala), sau anumitor defecte din nastere. In aceste cazuri, medicul cardiolog va solicita investigatii suplimentare precum ecografia cardiaca.

  4. Ridica suspiciunea unor probleme in functionarea valvelor inimii.

  5. Determina afectarea aprovizionarii corecte a inimii cu sange oxigenat prin arterele coronare, afectiune care poarta numele de boala coronariana.

 

Limitarile electrocardiogramei

Electrocardiograma este un test simplu si valoros, fiind uneori capabila de a pune un diagnostic imediat. Cu toate acestea, un ECG normal nu poate exclude o boala grava, cand pacientul prezinta anumite simptome sugestive. In aceste situatii, pot fi recomandate niste inregistrari mai complexe ale electrocardiogramei:

  1. Test EKG de efort cardiac – Electrocardiograma EKG de efort (detalii): aceasta investigatie reprezinta o inregistrare a electrocardiogramei in timpul unui efort fizic standardizat. Exercitiile fizice sunt efectuate pe o banda sau pe o bicicleta.

  2. Monitorizare ambulatorie de ritm ( EKG ) – Holter EKG (detalii)

Intrucat electrocardiograma de repaus inregistreaza activitatea electrica a inimii doar pentru o perioada foarte scurta, este posibil ca prezenta tulburarilor de ritm ce apar doar ocazional sa scape acestui tip de investigatie. In astfel de situatii se recomanda montarea unui Holter ECG, care inregistreaza toate modificarile ce apar in ritmul cardiac pe o perioada de 24, 48 sau 72 de ore, in cursul activitatilor uzuale.

Prin urmare, ajuta la detectarea aritmiilor (frecvente cardiace prea mari, prea mici sau batai neregulate) care apar doar in timpul efortului fizic sau unor activitati fizice specifice, lucru imposibil de detectat de catre electrocardiograma de repaus. 

In functie de rezultatul obtinut la aceste tipuri de EKG, echipa medicala poate recomanda efectuarea unor investigatii ulterioare, printre care se numara metode de imagistica medicala precum ecocardiografia sau rezonanta magnetica.

 

Cum se poate pregăti corespunzător pacientul?

Efectuarea unei electrocardiograme de repaus nu presupune niciun fel de pregatire suplimentara din partea pacientului. De asemenea, nu exista niciun fel de restrictii alimentare care trebuie respectate pe perioada inregistrarii, iar pacientul nu trebuie sa intrerupa niciun fel de medicatie nici inainte, dar nici dupa efectuarea EKG.

De cele mai multe ori electrocardiograma se efectueaza in contextul consultului cardiologic, in cadrul cauria pacientul aduce la cunostinta medicului alte afectiuni cardiace de care sufera, boli metabolice, precum si rezultatele analizelor medicale recente.

In acest context vor fi pusi in discutie cei mai importanti factori de risc cardio-vasculari, astfel incat pacientul sa poata adopta cele mai bune masuri de preventie. Toate acestea vor fi completate cu informatii obtinute de cardiolog in timpul efectuarii examenului clinic.

 

Există riscuri asociate procedurii?

Electrocardiograma este complet nedureroasa si neinvaziva, intrucat aparatul doar inregistreaza curentii electrici ce vin din corpul pacientului si nu produce niciun fel de electricitate inapoi catre corpul acestuia.

Inregistrarea activitatii electrice a inimii este o procedura complet neiradianta, ceea ce permite reluarea acestei investigatii fara nicio grija, de ori cate ori este nevoie, astfel incat sa se poata obtine o imagine clara a circutelor electrice care fac muschiul inimii sa se contracte.

ECG de repaus / efort

Electrocardiograma (ECG) de Repaus cu Interpretarea Medicului Cardiolog
100 Lei
100 Lei
Electrocardiograma ECG de Efort, Test de Efort
400 Lei
400 Lei

Medici - Electrocardiograma ECG de Efort, Test de Efort

Dr. Cosmin Grigore
Medic specialist cardiologie pediatrica

Competente in ecocardiografie,
Fondator al blogului medical "cardioped.ro" si editor al articolelor medicale publicate.

Dr. Memis Hayat
Medic specialist Cardiolog

Competenta in ecocardiografie Doppler.

Dr. Cristina Traistaru
Medic Specialist Cardiolog

Competenta in ecocardiografie Doppler.

Dr. Roxana Rimbaș
Medic primar cardiolog

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Conferentiar Universitar in cadrul UMF Carol Davila, Doctor in medicina, Competenta in ecocardiografie transtoracica si transesofagiana, Competenta ecografie Doppler.

Dr. Mihaela Mihaila
Medic primar cardiolog

Medic primar in cadrul Institutului National de Boli Cardiovasculare Prof. CC Iliescu – Fundeni
Competenta ecocardiografie generala si Doppler vasculara.

Dr. Diana Zamfir
Medic Primar Cardiolog

Medic in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca
Competenta in ecocardiografie, ecocardiografie transesofagiana si Doppler Vascular
Acreditare Europeana in ecocardiografia transtoracica

Dr. Monica Rotareasa
Medic primar cardiolog

Medic in cadrul Institutului National de Boli Cardiovasculare Prof. CC Iliescu – Fundeni
Asistent universitar – UMF Carol Davila – Bucuresti
Competenta ecocardiografie generala, transesofagiana si Doppler vascular

Dr. Irina Serban
Medic primar cardiolog

Medic in cadrul Institutului National de Boli Cardiovasculare Prof. CC Iliescu – Fundeni
Competenta ecocardiografie generala

Dr. Alexandra Ioana Vasile
Medic primar cardiolog

Cercetator Stiintific
Competenta ecocardiografie generala, transesofagiana si ecografie vasculara
Medic in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca - Bucuresti.

Dr. Silvia Deaconu (Iancovici)
Medic primar cardiolog

Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca – Bucuresti.
Competente in ecocardiografie Boli Congenitale Copii si Adulti, ecografie transesofagiana.
Acreditare Europeana in ecocardiografia transtoracica
Acreditare Europeana in ecocardiografia transtoracica in bolile cardiace congenitale

Dr. Roxana Onuț
Medic primar cardiolog

Medic in cadrul Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca - Bucuresti,
Cercetator stiintific,
Competenta ecocardiografie transtoracica, transesofagiana si ecografie vasculara Doppler,
Acreditare Europeana in ecocardiografia transtoracica.

Dr. Ștefania Magda
Medic primar cardiolog

Medic in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta - Bucuresti
Cercetator stiintific
Competenta de ecocardiografie transtoracica si transesofagiana
Competenta ecografie vasculara Doppler

Dr. Andrea Mitescu
Medic Primar Medicina de Urgenta | Medic specialist Cardiolog

Medic in cadrul Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca - Bucuresti
Competenta in ecocardiografia transtoracica

Dr. Andreea Sandulescu
Medic primar cardiolog

Medic primar cardiolog in cadrul Institutului National de Boli Cardiovasculare Prof. CC Iliescu – Fundeni
Competenta in ecocardiografie si ecografie Doppler vasculara.

Dr. Andreea Cuculici
Medic primar cardiolog

Medic in cadrul Institutului National de Boli Cardiovasculare Prof. CC Iliescu – Fundeni
Competenta in ecocardiografie, ecografie Doppler vasculara si ecocardiografie treansesofagiana

Dr. Oana Andrei
Medic primar cardiolog

Medic primar in cadrul Institutului National de boli cardiovasculare Prof. CC Iliescu – Fundeni
Doctorand in cardiologie
Competenta in ecocardiografie, ecografie Doppler vasculara si ecocardiografie transesofagiana

Dr. Ioana Petre
Medic Primar Cardiolog

Medic in cadrul Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca - Bucuresti
Competenta in ecocardiografie transtoracica, ecografie doppler vascular

Dr. Simona Visoiu
Medic specialist cardiolog

Medic in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta - Bucuresti
Competenta de ecocardiografie transtoracica
Competenta ecografie Doppler

Dr. Natalia Patrascu
Medic primar cardiolog si medicina interna

Medic in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta - Bucuresti,
Doctor in medicina
Sef de lucrari UMF Carol Davila
Competenta de ecocardiografie transtoracica si transesofagiana,
Competenta ecografie Doppler

Dr. Ruxandra Negoi
Medic primar cardiolog

Asistent universitar – Universitatea de medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti
Competenta ecocardiografie si doppler

Dr. Cristina Tîrziu
Medic primar medicina interna si cardiologie

Medic in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca - Bucuresti
Competenta in ecocardiografie Doppler si ecografie Doppler vascular

Dr. Mihaela Ruxandra Anciu
Medic primar cardiolog

Medic in cadrul CMDTAMP Washington
Competenta in ecocardiografie Doppler

Dr. Maria Florescu
Medic primar cardiolog

Medic primar cardiolog – Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Sef de lucrari UMF Carol Davila, Doctor in medicina, Competenta de ecocardiografie transtoracica si transesofagiana, Comapetenta ecografie vasculara Doppler.

Îți recomandăm investigațiile de care ai nevoie

Nu știi ce medic să alegi? Ajuta-ne cu cateva detalii despre problema medicală și îți recomandăm medicul potrivit.

Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea
  Foarte multe persoane din ce în ce mai tinere se luptă cu problema picioarelor umflate, în special în contextul ritmului agitat al vieții actuale.
Citeste continuarea
Cum să eviți infarctul miocardic și alte evenimente cardiovasculare grave Să ne amintim de cazul domnului care „Nu era chiar sănătos” și să
Citeste continuarea
Recâștigă-ți viața după un infarct miocardic „Să ne amintim de dl. M ce suferise un infarct miocardic, căruia, din fericire, i-a supraviețuit.
Citeste continuarea