Doamna Dr. Lăcrămioara Dumitrache de la CardioClinic, medic primar endocrinolog, răspunde câtorva întrebări comune în rândul pacienților despre legătura dintre bolile endocrine (ale glandelor) și cele cardiovasculare.

De ce poate fi necesar un consult endocrinologic in randul pacientilor cardiaci?

Principalele patologii endocrine cu rasunet cardiac sunt

  • hipertiroidia(excesul de hormoni tiroidieni )
  • hipotiroidia (insuficienta de hormone tiroidieni )
  • disfunctiile produse de tratamentul cu Amiodarona (Cordarone )
  • unele forme de HTA (HTA secundara )
  • diabetul zaharat

Care este rolul glandei tiroide in patologia cardiaca?

Excesul de hormoni tiroidieni se asociaza cu fibrilație atrială cu ritm rapid, în special la varstnici, rezistenta la tratamentul digitalic si insuficienta cardiaca cu debit crescut in repaus si care scade la efort. In plus, poate sa apara nervozitate, agitatie, tremor, palpitatii (tahicardie de repaus si in somn), scadere ponderala, cresterea tensiunii arteriale.

Hipotiroidia (insuficienta de hormoni tiroidieni) se asociaza cu bradicardie (scaderea ritmului cardiac pana la bloc AV), pericardita cu infiltrarea miocardului – cordul este marit si zgomotele cardiace sunt asurzite – , edeme si infiltrare tegumentara. De asemenea apare cresterea valorilor colesterolului si trigliceridelor care nu se corecteaza decat dupa initierea tratamentului specific hormonal.

Ce investigatii endocrinologice de rutina trebuie facute in randul populatiei generale?

Screeningul bolilor tiroidiene se face prin masurarea TSH si efectuarea unei ecografii de tiroida – de multe ori glanda tiroida prezinta modificari sau noduli care nu se vad sau nu se palpeaza.

La pacientii in tratament cu Amiodarona (Cordarone) – un antiaritmic foarte frecvent utilizat – este obligatorie evaluarea functiei tiroidiene inainte de inceperea tratamentului prin masurarea TSH, T3, T4, iar pe perioada tratamentului urmarirea la 3 luni prin TSH si freeT3.

Ce alte patologii endocrine pot avea consecinte cardiovasculare?

Pacientii cu valori ale presiunii arteriale crescute, rezistente la tratament, in special cu varste intre 40-50 de ani trebuie investigati din punct de vedere endocrinologic.

Sunt boli mai rare si care de multe ori se diagnosticheaza tardiv, cand deja au aparut complicatii cardiace sau renale – tumori ale glandelor suprarenale, care se asociaza cu cresteri ale tensiunii arteriale sau scaderea potasiului. Diagnosticul se face pe baza dozarilor hormonale si a explorarilor imagistice prin CT sau rezonanță magnetică abdominale. Este foarte important un diagnostic corect deoarece de cele mai multe ori tensiunea arterială se normalizeaza numai dupa tratamentul chirurgical al tumorii.

Cum trebuie abordata corect problema obezitatii?

Obezitatea si diabetul zaharat sunt patologii frecvente cu care ne intalnim atat la adulti cat si la copii. Tratamentul obezitatii este complex si trebuie condus de un specialist pentru a evita erorile severe ce pot decurge din dietele promovate pe internet sau din media, care duc la deficiente nutritionale sau minerale si la recidive frecvente. Exista unele patologii endocrine care trebuie excluse inainte de a incepe o terapie medicala nutritionala – hipotiroidismul, hipercorticismul, hipogonadismul .

Ce investigatii ar fi indicate pentru diagnosticul de osteoporoza ?

Un domeniu de interes este osteoporoza de dupa menopauza. Orice femeie la 1 an de la instalarea menopauzei trebuie sa efectueze un examen DEXA pe 2 segmente – coloana vertebrala si sold – care masoara densitatea osoasa si stabileste cu exactitate dagnosticul de osteoporoza. El este cu atat mai indicat cu cat exista factori de risc familiali sau pesonali – menopauza la varsta tanara, sub 40 de ani, dereglari de ciclu menstrual cu perioade lungi de amenoree, fracturi in antecedente, subponderalitate, sedentarism.

 

Pentru o programare la Doamna Dr. Lăcrămioara Dumitrache pentru o evaluare endocrinologică, sau pentru o evaluare cardiologică de la oricare dintre medicii CardioClinic vă rugăm să completați formular de contact din partea dreaptă a acestei pagini sau să sunați la unul din numerele de telefon de la pagina accesată dând un click aici: Contact CardioClinic.

 

 

No Fields Found.
Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea
  Foarte multe persoane din ce în ce mai tinere se luptă cu problema picioarelor umflate, în special în contextul ritmului agitat al vieții actuale.
Citeste continuarea
Cum să eviți infarctul miocardic și alte evenimente cardiovasculare grave Să ne amintim de cazul domnului care „Nu era chiar sănătos” și să
Citeste continuarea
Recâștigă-ți viața după un infarct miocardic „Să ne amintim de dl. M ce suferise un infarct miocardic, căruia, din fericire, i-a supraviețuit.
Citeste continuarea