În luna Sărbătorilor, CardioClinic dorește să vă ofere câteva sfaturi despre cum puteți mânca sănătos de Sărbători!

Dacă țineți Post, este foarte important ca prima masă după sfârșitul Postului să nu fie centrată în jurul cărnii. Excesul brusc de carne după o perioadă în lipsa ei poate duce la formare excesivă de acid uric pe care organismul s-a dezobișnuit să-l metabolizeze. Acesta se va depune în articulații și poate da crize de gută, văzute ca fiind unele din cele mai dureroase experiențe prin care poate trece o ființă umană. În plus, nivelul ridicat de acid uric crește mortalitatea de cauză cardiovasculară. Încercați introducerea treptată a cărnii în dietă după sfârșitul Postului.

Sarea nu trebuie adăugată în mâncare. Acest lucru este deosebit de important pentru cei care se știu cu boli cardiovasculare sau care prezintă simptome precum respirație grea, tuse seacă, picioare umflate. Alimentele conțin în structura lor suficientă sare cât să asigure aportul zilnic necesar. Adăugarea suplimentară a sării sau condimentelor ce conțin sare poate acutiza o insuficiență cardiacă și poate duce la o complicație debutată brusc, amenințătoare de viață, numită edem pulmonar acut. Sunt de asemenea de evitat mâncărurile care au foarte multă sare deja în conținutul lor, precum mezelurile.

Carnea de porc poate fi o alegere sănătoasă, atâta vreme cât este pregătită fără ulei (deci nu prăjită, ci la grătar sau la cuptor) și dacă nu se consumă grăsimea. O porție fără grăsime și fără ulei de friptură de porc este o foarte bună sursă de proteine!

Dulciurile trebuie consumate cu moderație. Încercați ca la o singură masă să nu consumați mai multe tipuri de dulciuri (de exemplu, și cozonac și ciocolată) ci doar un singur fel. Dulciurile cresc valoarea colesterolului, acesta fiind unul din cei mai importanți factori de risc pentru infarctul miocardic. Pacienții diabetici nu au voie să consume dulciuri, acestea crescând rapid valorile glicemiei și putând duce la complicații severe.

Acestea sunt doar câteva recomandări generale, raportate celor mai consumate mâncăruri din preajma Sărbătorilor. Fiecare om este, însă, diferit. Vino să vezi cum stai cu inima, în ce măsură recomandările de mai sus ți se aplică ție sau membrilor familiei tale și află recomandări personalizate venind la o consultație la CardioClinic!

Pentru a face o programare, te rugăm să completezi formular din partea dreaptă a acestei pagini sau să apelezi la unul din numerele de telefon de pe următoarea pagină (unde vei găsi și adresa clinicii): Contact CardioClinic.

Din partea CardioClinic, vă urăm multă sănătate și Sărbători Fericite alături de cei dragi!

No Fields Found.
Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

  De multe ori auzim ca a facut cineva infarct, cu consecinte severe, “om sanatos, zdravan, inca tanar”, subintelegandu-se ca aparitia acestei boli
Citeste continuarea
  Nu demult, am avut un pacient in clinica ce suferise un infarct miocardic, caruia, din fericire, i-a supravietuit (o sa-l numim dl. M). Era la serviciu,
Citeste continuarea
  In fiecare an, cu prilejul marilor Sarbatori, care se “petrec la masa, in familie si cu prietenii” vedem cam aceleasi stiri la televizor. Cati
Citeste continuarea
Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea