Electrocardiograma (cunoscuta pe scurt ca EKG) este o investigatie esentiala in cardiologie, care verifica activitatea electrica a inimii. O EKG arata aceasta activitate ca pe niste linii pe hartie. Variatiile acestor linii se numesc unde.

Inima este o pompa musculara alcatuita din 4 camere: 2 superioare numite atrii, 2 inferioare numite ventriculi. Un „sistem electric” natural este prezent in inima si este responsabil de contractia sa. Drept urmare, sangele este pompat catre plamani si in tot restul organismului.

De ce este necesara efectuarea unei EKG?

EKG se efectueaza pentru:

  • A investiga cauza inca neexplicate de dureri in piept. Acestea pot fi cauzate de un infarct miocardic, inflamatia sacului care inconjoara inima (pericardita), sau angina pectorala.
  • A investiga simptomele bolii cardiace. Aceste simptome pot fi: respiratia grea, ameteala, lesinul, palpitatiile.
  • A vedea daca peretii inimii sunt prea grosi.
  • A verifica efectul anumitor medicamente.
  • A verifica functionare corecta a anumitor dispozitive implantate in inima, precum stimulatoarele cardiace.
  • A verifica „sanatatea inimii” in prezenta unor factori de risc sau altor afectiuni, precum hipertensiunea arteriala, colesterolul ridicat, fumatul, diabetul, sau istoricul familial de boala cardiaca.

Cum sa ma pregatesc pentru o EKG?

Este foarte important sa informati medicul dumneavoastra privind toate simptomele pe care le prezentati si toate medicamentele pe care le luati. Multe medicamente pot schimba rezultatul unei EKG.

Trebuie sa va scoateti toate bijuteriile sau accesoriile de pe gat, brate si incheieturi. Barbatii sunt nevoiti, de obicei, sa isi dea jos camasa sau tricoul. Femeile pot purta, de obicei, sutien sau o rochie.

Cum se desfasoara investigatia?

In timpul unei EKG:

  • Va veti intinde pe un pat.
  • Cativa electrozi (asemenea unor ventuze) for fi atasati de piele, la nivelul pieptului si pe fiecare incheietura a bratelor si picioarelor. Pentru a creste acuratetea investigatiei, se va aplica niste gel la nivelul electrozilor
  • Veti fi rugat sa nu va miscati si sa respirati normal. Ocazional, este posibil sa fie nevoie sa va tineti respiratia cateva secunda.
  • La finalul investigatiei, vi se va oferi niste hartie pentru a va curata de gel.
  • Totul dureaza aproximativ intre 3-7 minute.
  • Investigatia nu este deloc invaziva sau dureroasa.

Pentru a efectua EKG, sau orice alta investigatie cardiaca, alaturi de consulturi de la medici cu peste 15 ani experienta in cele mai mari spitale din Bucuresti, va asteptam la CardioClinicPentru a va programa, va rugam sa completati formularul de pe aceasta pagina sau sa apelati la unul din numerele de telefon de la urmatoarea adresa: Contact CardioClinic.

Va uram multa sanatate si va asteptam cu drag!

 

No Fields Found.
Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

  De multe ori auzim ca a facut cineva infarct, cu consecinte severe, “om sanatos, zdravan, inca tanar”, subintelegandu-se ca aparitia acestei boli
Citeste continuarea
  Nu demult, am avut un pacient in clinica ce suferise un infarct miocardic, caruia, din fericire, i-a supravietuit (o sa-l numim dl. M). Era la serviciu,
Citeste continuarea
  In fiecare an, cu prilejul marilor Sarbatori, care se “petrec la masa, in familie si cu prietenii” vedem cam aceleasi stiri la televizor. Cati
Citeste continuarea
Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea