Insuficiența venoasă cronică – află cum o poți trata, înțelegând cauzele și modul de manifestare
Insuficiența venoasă cronică apare atunci când valvele venelor nu funcționează în mod corespunzător, astfel încât nu-și îndeplinesc rolul lor principal. Te întrebi care este acesta? Sângele tău este transportat dinspre inimă, către corp, prin intermediul arterelor, iar venele au rolul de a transporta sângele în mod invers, din corp, către inimă. Există situații când valvele venelor opresc sângele, împiedicând fluxul normal către inimă. Tot acest proces nu face decât să acumuleze sângele în venele picioarelor, de unde apar umflături, și vene varicoase.
Boala venoasă cronică afectează o mare parte a populației, ajungând să provoace chiar tromboza venoasă profundă, sau cheaguri de sânge, în cazul cărora vei vedea că există riscuri mai mari, și tratamente speciale. Cele mai afectate de insuficiența venoasă cronică sunt femeile, care până la vârsta de 50 de ani, ajung să dezvolte într-un procent de aproape 40%. Factorii care duc la apariția acestei boli sunt multipli, incluzând atât stilul de viață, cât și antecedentele familiale, însă există modalități de prevenire, și mai apoi tratare. Pentru a înțelege cum poți face aceste lucruri, este important să cunoști cauzele, modalitățile de manifestare, și stadiile prin care trece insuficiența venoasă cronică, ca mai apoi să te concentrezi pe prevenție, iar acolo unde este cazul, să apelezi la intervenția unui medic specialist, pentru un tratament adecvat.
1. Insuficiența venoasă cronică – cauze și factori de risc
Ai aflat deja ce este boala venoasă cronică, astfel că este momentul să înțelegi care sunt cauzele, și factorii de risc care duc la apariția acesteia, pentru a lua primele măsuri de prevenție. Printre cele mai frecvente cauze ale insuficienței venoase cronice se află istoricul de cheaguri de sânge, și vene varicoase. Pe de o parte, în cazul unui cheag de sânge este obstrucționat fluxul sângelui prin vene, astfel încât se produce o acumulare, de unde rezultă insuficiența venoasă cronică. Pe de altă parte, venele varicoase implică o funcționare incorectă a valvelor, care fie lipsesc, fie sunt afectate, iar sângele nu urmează un flux normal. Absența valvelor venoase poate exista chiar de la naștere, sau pot să fie afectate în urma unui istoric de cheaguri de sânge, sau a unei trombozei venoase profunde. Există și cazuri în care peretele valvei are o slăbiciune, care duce la lărgirea acesteia, împiedicând închiderea normală.
O altă cauză poate să fie slăbiciune mușchilor, care provoacă insuficiența venoasă cronică a membrelor inferioare, însă, în cazul mai multor persoane, s-a demonstrat faptul că această boală este una ereditară, apărând în rândul mai multor membrii ale aceleiași familii. Uneori, poate apărea în urma unor leziuni, sau a unei traume, însă aceste cazuri sunt destul de rare.
Dacă îți dorești să previi insuficiența venoasă cronică a membrelor inferioare, poți lua în considerare următorii factori de risc, încercând să combați, sau să eviți anumite activități. Obezitatea este un prim factor pe care să-l ai în vedere, mai ales dacă te confrunți cu câteva kilograme în plus. Remediile pentru aceasta sunt deja binecunoscute, începând cu o alimentație cât mai sănătoasă, echilibrată în ceea ce privește raportul de proteine și carbohidrați, urmată de un stil de viață mai activ, care se poate obține foarte ușor, prin intermediul unor exerciții fizice, sau a unor sesiuni de alergare, sau cardio. Încearcă să ai în vedere reducerea consumului de zahăr, și calcularea unui raport corect de calorii, astfel încât să te afli în deficit la finalul unei zile, sau a unei săptămâni.
Un alt factor care are mult mai multe repercusiuni asupra stării tale de sănătate, este fumatul. Deși renunțarea nu este un lucru simplu, iar dependența este o realitate cu care majoritate oamenilor se confruntă, trebuie să ai întotdeauna în vedere părțile negative ale acestui obicei. Insuficiența venoasă cronică este doar o mică picătură dintr-un ocean plin cu efecte negative, care pot conduce chiar și către cancer. Acesta din urmă este un alt factor care favorizează apariția bolii, însă aici vorbim despre intervenția medicilor, o supraveghere atentă, și un tratament adecvat, care să ducă spre o vindecare completă.
În timpul sarcinii este foarte probabil să te confrunți cu vene varicoase, sau cheaguri de sânge, care să conducă către boala venoasă cronică, sau chiar către alte boli ale venelor, astfel că poți întreba medicul care îți supraveghează sarcina despre un remediu acceptat în această perioadă. Există foarte multe recomandări, mai ales pentru vene varicoase, pe care le găsești la farmacii, însă este indicat să apelezi la sfatul profesionistului.
Alți factori de risc sunt umflarea unei vene superficiale, numită și flebită, care poate să apară în urma unei infecții, sau a administrării anumitor medicamente care crează un răspuns iritant la nivelul venelor, și statul în picioare pentru o perioadă lungă de timp, fără să existe mișcări dese. La acest ultim factor sunt expuse, în principal, persoanele care trebuie să stea în picioare la locul de muncă, fără să se poate relaxa la un anumit interval de timp. Indicat este să iei câteva pauze în care să faci exerciții de stretching, să-ți distribui în mod egal greutate corporală, pe ambele picioare, și să porți o pereche de încălțăminte adecvată, a cărei talpe să atenueze șocul.
Tot în categoria factorilor de risc intră și vârsta înaintată, dar și sexul, întrucât femeile sunt mult mai predispuse la dezvoltarea insuficienței venoase cronice, dar și statura, deoarece în cazul persoanelor înalte, care înregistrează o creștere bruscă, există șanse mai mari de apariție.
2. Insuficiența venoasă cronică stadii și manifestări
Insuficiența venoasă cronică are mai multe stadii, de-a lungul cărora se dezvoltă, și agravează, începând din punctul zero, în care pielea ta are un aspect perfect normal. Deși insuficiența venoasă cronică tinde să aibă manifestări particulare, în funcție de fiecare caz în parte, există un anumit parcurs pe care îl putem identifica în mod general.
Un prim stadiu este apariția venelor de tip pânză de păianjen, reprezentate de firicele micuțe, de culoare violet, apărute la suprafața pielii, sub această înfățișare de pânză. Cel mai frecvent își fac apariția în zona membrelor inferioare, de la zona genunchiului în jos, în partea din spate, însă nu este exclusă nici apariția acestora în alte zone ale corpului. Acest stadiu este primul factor care ne indică dezvoltarea acestei boli, deși poate părea doar o problemă estetică. În acest caz, insuficiența venoase cronică are simptome precum: furnicături, amorțeală, picioare umflate, mâncărime, roșeață, și o sensibilitate crescută a zonei afectate.
Cel de-al doilea stadiu se manifestă prin apariția varicei sau a venelor varicoase. Practic, este o accentuare a etapei anterioare, care putea trece neobservată. De această dată este vorba despre vene mărite, răsucite, care ies la suprafața pielii. Problemele estetice sunt accentuate în acest stadiu, dar vorbim și despre simptome accentuate, care se manifestă prin durere, și disconfort crescut. Umflarea picioarelor, mâncărimile sau arsurile resimțite pot apărea încă de la primele semne, sau se pot dezvolta în timp.
Al treilea stadiu vine însoțit de către un simptom deja descris, încă din prima etapă, însă acum este puternic accentuat, și anume umflarea picioarelor. Aceasta se agravează dacă insuficiența venoasă cronică nu este tratată încă de la primele semne, fiind un rezultat al circulației deficitare a corpului tău. Umflarea picioarelor are un impact negativ asupra stilului tău de viață, devenind incomodă purtarea unei pereche de încălțăminte, ieșirea la o simplă plimbare, sau mersul la cumpărături.
Următorul stadiu este decolorarea pielii, care se manifestă o dată cu avansarea varicei, și a umflăturilor. Pe măsură ce se dezvoltă, în jurul acestora pielea prezintă anumite modificări, precum subțiere, uscare excesivă, și o decolorare în maro, sau mov închis. O dată cu aceste semne, este posibil să apară și dermatita de stază, care are ca simptome erupția cutanată, și mâncărimea. În acest stadiu, remediile naturiste, sau cele de tipul cremelor, nu mai au un efect vizibil, astfel că este necesar să apelezi la un medic specialist.
Ultima etapă în care poate evolua insuficiența venoasă cronică este ulcerul venos. Acesta capătă forma unor răni, dezvoltându-se în zona varicelor, fără să se vindece ulterior. Ulcerele venoase pot apărea inițial pe o suprafață mică, însă se pot extinde rapid, ajungând să ia forma unor răni deschise, care te fac vulnerabil în fața anumitor infecții. Apariția unui puroi în zona afectată este necesar să te trimită direct la medic, pentru administrarea unui tratament pentru boala venoasă cronică, în cel mai scurt timp posibil.
Indiferent de stadiul în care descoperi această boală, este important să acționezi rapid, astfel încât să împiedici dezvoltarea acesteia, și agravarea stării tale de sănătate, sau chiar a încrederii în tine.
3. Tratament insuficiența venoasă și complicații
Insuficiența venoasă cronică are tratament diferențiat în funcție de stadiul în care se află, implicând atât o schimbare a stilului de viață, prin micile activități zilnice care pot duce la agravare, cât și intervenția de natură medicală. În primele etape, boala venoasă cronică are ca tratament măsuri de prevenție, pentru evitarea umflării, și a ulcerului venos. O dietă sănătoasă, însoțită de un stil de viață echilibrat, evitarea statului în picioare pentru un timp îndelungat, utilizarea ciorapilor compresivi, și ridicare picioarelor deasupra corpului, pentru o circulație normală, contribuie la stagnarea venelor de tip pânză de păianjen, sau a varicei.
Medicul tău îți poate recomanda în funcție de stadiul în care se află boala, și de istoricul tău medical, anumite medicamente, precum sunt diureticele, care ajută la eliminare lichidului suplimentar din organism, a anticoagulantelor, care contribuie la evitarea formării cheagurilor de sânge, sau a câtorva medicamente care ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin. Cazurile mai grave necesită intervenția chirurgicală, care este de mai multe tipuri, de la repararea venelor și a valvelor, până la intervenții prin care se îndepărtează venea afectată, sau transplantul unei vene dintr-o parte a corpului, în partea afectată.
Se poate utiliza și tratamentul cu laser, prin care este redus aspectul inestetic al pielii. Unul dintre cele mai noi tratamente cu laser care este folosit în acest caz, se numește ablație prin radiofrecvență. Este o procedură minim invazivă, prin care un cateter de mici dimensiuni, se introduce în vena afectată. Astfel, se închide vena afectată, iar fluxul sanguin este îmbunătățit. După această procedură, se poartă un ciorap compresiv, evitându-se efortul fizic intens.
O altă procedură minim invazivă este scleroterapia, prin care se introduce o substanță chimică în venele afectate, de preferat în primele stadii ale insuficienței venoase cronice. Substanța injectată provoacă mici cicatrici în vene, până când acestea ajung să se închidă, oferind rezultate imediat, atât de la nivelul circulației, cât și la nivel estetic. Pe lângă aceste intervenții, există anumite analize, și investigații, cu ajutorul cărora poți monitoriza starea venelor tale, și fluxul de sânge. Ecografie Doppler pentru artere și vene este una dintre acestea, investigație pentru care este nevoie doar de o programare la o cardiologie.
Dacă insuficiența venoasă cronică nu este tratată corespunzător, pot apărea complicații grave, care să se extindă și la alte organe, provocând astfel alte tipuri de boli. Una dintre complicațiile care pot apărea este tromboza venoasă profundă, fiind momentul când se formează unul sau mai multe cheaguri de sânge, la nivelul unei vene profunde. Aceasta este periculoasă pentru organism, deoarece aceste cheaguri de sânge se pot desprinde, și pot să călătorească către alte organe, ajungând, de exemplu, la plămâni, acolo unde o să blocheze fluxul de sânge.
Astfel, pe lângă tromboza venoasă profundă, corpul tău se va confrunta și cu embolia pulmonară, cauzând ceea ce poartă denumirea de tromboembolism venos. Aproximativ 15% dintre pacienții diagnosticați cu această boală anual, ajung la deces. De aceea este extrem de important să acționezi cât mai rapid, și să apelezi încă de la primele semne la un medic specialist.
Sângerarea este o altă complicație care apare în cazul insuficienței venoasă cronice, atunci când semnele sunt lezate, iar probleme de circulația ajung în stadiul în care provoacă sângerări abundente. Boala venoasă cronică poate provoca sângerări spontane, care îți pot pune viața în pericol. În aceste cazuri, prezentarea de urgență la medic este necesară, fără nici o ezitare. Este important să iei în calcul toate metodele de prevenție prezentate anterior, pentru a evita ajungerea în aceste etape dificile, extrem de periculoase, și greu de combătut.
Așadar, insuficiența venoasă cronică este o boală care apare la o mare parte a populației, și care poate să fie tratată, sau păstrată în parametrii normali, dacă sunt luate măsurile necesare, încă de la faza incipientă. Respectarea câtorva reguli simple care țin de stilul tău de viață, te vor ajuta să eviți apariția acesteia, sau agravarea ulterioară.
Sursă foto: unsplash.com
Referințe medicale:
https://www.healthline.com/health/venous-insufficiency
https://www.healthline.com/health/chronic-venous-insufficiency-stages
https://www.veinandvascularaz.com/blog/chronic-venous-insufficiency-symptoms-and-complications/
https://www.usaveinclinics.com/blog/chronic-venous-insufficiency-stages/
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16872-chronic-venous-insufficiency-cvi
https://www.cvmus.com/vascular-conditions/chronic-venous-insufficiency