Cardiologie pediatrică

 

 

Cardiologie pediatrică – ce inseamna, de ce este necesara si ce presupune aceasta?

Specializarea de cardiologie pediatrică este o ramură medicală cu rol în prevenirea, diagnosticarea și tratarea malformațiilor cardiace ale copiilor. Afecțiunile tratate includ atât anomalii ale inimii sau ale vaselor de sânge dezvoltate în timpul sarcinii, cât și boli cardiace dobândite, cum ar fi boala Kawasaki sau boli de inima reumatismale. În cazul micuților pacienți cu malformații cardiace, cu cat diagnosticul este efectuat mai devreme, cu atat tratamentul va fi mai eficace si va permite dezvoltarea normala a copilului. De aceea, o evaluare cardiologica într-o clinică de specialitate se recomanda în primele luni de viața, alături de alte evaluări de screening, dacă este necesar.

1. Ce este cardiologia pediatrică

Cardiologia pediatrică este o specializare medicală care diagnostichează și tratează copiii cu afecțiuni cardiace care apar la naștere sau mai târziu. Unii copii suferă de diferențe cardiovasculare structurale cu care se nasc. Alții pot avea probleme cu sistemul electric care controlează bătăile inimii. În afara malformațiilor congenitale, există și alte boli de inima care se pot manifesta la copii după infecții virale și diverse boli metabolice.

Cardiologii pediatri sunt medici special instruiți pentru a evalua, diagnostica și gestiona toate aceste probleme. În cazul bolilor care necesită intervenții chirurgicale, cardiologii pediatri lucrează împreună cu chirurgi pediatri pentru a recomanda cele mai bune tratamente și intervenții.

 

2. Statistici cardiovasculare la copii

Numărul de adulți care trăiesc cu boli de inima a fost raportat pe scară largă, dar puțini realizează și că foarte mulți sugari și copii suferă de afecțiuni cardiace grave.

Bolile de inima care apar în copilărie pot fi împărțite în două grupe de baza, congenitale și dobândite. Însă, majoritatea copiilor care suferă de boli de inimă au o malformație congenitală cardiacă. Acestea sunt defecte structurale cu care se naște un copil. Malformațiile cardiace congenitale sunt observate la 8-10 din 1000 de născuți vii și sunt cele mai frecvente defecte congenitale observate la nivel internațional. În România, conform statisticilor INS, în anul 2020, malformațiile congenitale ocupau locul 4 în structura deceselor.

Boală cardiacă congenitală este un termen general pentru o serie de malformații congenitale care afectează modul normal de funcționare a inimii. În cele mai multe cazuri, nu este identificată o cauza exactă a acestei afecțiuni. Cu toate acestea, există câteva potențiale riscuri:

  • Sindromul Down – o tulburare genetică care afectează dezvoltarea fizică normală a copilului și provoacă dificultăți de învățare.
  • Anumite infecții din timpul sarcinii, cum ar fi rubeolă.
  • Anumite tipuri de medicamente.
  • Mama fumătoare sau care consumă alcool.
  • Alte defecte cromozomiale, în care genele pot fi modificate față de normal și pot fi moștenite.

 

3. Ce este un medic pediatru cardiolog?

Cardiologul pediatru este un medic specializat în diagnosticarea și tratarea problemelor cardiace la copii. Acesta îngrijește pacienții cu anomalii cardiace și cardiovasculare congenitale sau dobândite. Printre afecțiunile de care se ocupă cardiologii pediatri se numără:

  • Defecte cardiace congenitale
  • Tulburări ale mușchiului inimii
  • Tulburări de ritm
  • Hipertensiune arterială
  • Alte tulburări sistemice sau genetice care afectează sistemul cardiovascular

 

3.1. Când este necesar să apelezi la un cardiolog pediatru și cum te pregătești pentru investigații

Malformațiile cardiace congenitale reprezintă o problemă de sănătate serioasă și o cauză  semnificativă de deces la copii, deși etiologia rămâne necunoscută. De aceea, consultarea unui medic cardiolog pediatru este obligatorie în primul an de viață, adesea chiar în prima lună. Semnele care indică faptul că trebuie să mergi la un consult de cardiologie pediatrică cu cel mic sunt următoarele:

  • Murmur cardiac
  • Durere toracică
  • Amețeală sau leșin
  • Bătaie rapidă de inima
  • Umflarea picioarelor, abdomenului sau în jurul ochilor
  • Oboseală extremă
  • O nuanță albastră pe piele sau pe buze (cianoza)
  • Palpitații sau frecvența cardiacă anormală

Aceste semne sunt uneori vizibile la scurt timp după naștere, iar unele malformații cardiace simple precum defectul septal atrial, ventricular și persistența de canal arterial sunt asimptomatice.

Deși poate fi copleșitor să afli că micuțul tău are o afecțiune cardiacă, este important să discuți cu un pediatru cardiolog și să pregătești dinainte întrebările pe care le ai: cum va afecta acest diagnostic copilul și capacitatea lui de a alerga și de a se juca, ce tratament se recomanda, posibile reacții adverse ale tratamentului, sfaturi pentru încetinirea progresului boli, stil de viata.

 

3.2. Ce reprezintă o consultație de cardiologie pediatrică de specialitate? (proceduri și teste)

Evaluarea cardiologică nu este dureroasă pentru copii și se efectuează la orice vârstă, fără riscuri sau efecte adverse. O evaluare inițială a medicului cardiolog începe, de regulă, cu o consultație fizică după care pot fi sugerate și alte investigații, în funcție de situație. Examenul include palparea pulsurilor, ascultarea inimii și plămânului cu stetoscopul și măsurarea tensiunii arteriale. Medicul poate recomanda și proceduri suplimentare precum:

 

4. Despre ecografia cardiacă la copii

Ecocardiografia sau ecografia cardiacă oferă pediatrului cardiolog imagini în mișcare ale inimii copilului. Cu ajutorul acesteia, se pot depista eventualele defecte ale inimii, precum și boli cardiace congenitale acolo unde acestea există. Investigația se poate face în deplină siguranță chiar și la sugari și copii mici, fiind neiradianta și fără reacții adverse.

Ecocardiografia se poate efectua de la naștere și pe tot parcursul copilăriei. Este cel mai frecvent folosit test la copii pentru a diagnostica sau exclude bolile de inima și, de asemenea, pentru a urmări copiii care au fost deja diagnosticați cu o problemă cardiacă.

Este important ca investigația să se efectueze cât mai devreme, pentru ca pacientul să fie îndrumat către tratamentul corespunzător. În acest fel, inima își revine la normal mai repede și riscul de complicații scade. Ecografia cardiacă oferă informații suplimentare în diagnosticarea unei inimi mărite, ischemie, pericardită, boli valvulare și traumatisme toracice.

Cum se efectuează o ecocardiografie?

Se realizează foarte ușor, copilul putând sta confortabil în brațele părinților. Testele au cel mai mare succes atunci când părinții sunt cu copilul lor, ajutând la ameliorarea oricărei frici și anxietate. În cazul în care cel mic este foarte agitat și necooperant, există și posibilitatea sedării, însă acest lucru se întâmplă în cazuri foarte rare.

Testul este efectuat de un ecografist cardiac sau un pediatru cardiolog. Acesta va plasa o sondă pe piept în dreptul inimii, care emite ultrasunete transformate în imagini ale inimii, ce apar în timp real pe un ecran. Un examen ecocardiografic durează, de regulă, între 30 și 40 de minute, rezultatul putând fi oferit imediat după efectuarea acesteia. În timpul ecografiei, este foarte important ca pacientul să rămână nemișcat, pentru a fi obținute imagini de cea mai bună calitate.

 

5. Boli cardiovasculare la copii

Bolile cardiovasculare la copii sunt împărțite în două categorii: boli de inimă congenitale sau defecte care sunt prezente la naștere și boli de inimă dobândite care se dezvoltă pe măsură ce copilul crește.

 

5.1. Boli cardiace dobândite

Boala cardiacă dobândită este asociată cel mai adesea cu persoanele adulte dar și copiii și adolescenții pot fi afectați. Aceasta poate fi o tulburare cardiacă ce se manifestă mai târziu în copilărie din cauza unei infecții, reacții imune sau o altă cauză.

Printre cele mai frecvente boli de inimă dobândite la copii sunt se numără:

Boala cardiacă reumatismală – este cea mai gravă complicație a febrei reumatice, fiind o boală cauzată de bacteriile responsabile de faringita streptococică. Dacă tratamentul nu este aplicat rapid, o reacție a sistemului imunitar poate provoca leziuni ale mușchiului și valvelor cardiace.

Boala Kawasaki – afecțiunea este o inflamație a pereților vaselor de sânge. Acest lucru poate duce la anevrisme oriunde în corp, arterele care irigă inima fiind afectate. În prezent, în țările dezvoltate, boala Kawasaki este principala afecțiune cardiacă întâlnită la copiii sub 5 ani.

Aritmii cardiace – înseamnă un ritm anormal al inimii. Tratamentul depinde de tipul de aritmie și de modul în care aceasta afectează sănătatea copilului.

Insuficientă cardiacă – este o afecțiune care apare în momentul în care inima nu pompează sânge așa cum ar trebui. Cele mai frecvente cauze ale acesteia sunt: boala coronariana, boli ale muschiului inimii (cardiomiopatii, miocardite), valvulopatii, boli ale pericardului, tulburări de ritm și de conducere.

Endocardită – este o infecție a mucoasei interioare a inimii și este cauzată de obicei de bacterii care intră în sânge. Simptomele acestei afecțiuni sunt asemănătoare gripei: tuse, febră și dificultăți de respirație.

 

5.2. Malformații cardiace congenitale

Malformațiile cardiace congenitale sunt anomalii ale inimii care apar în momente diferite ale vieții intrauterine și pot fi diagnosticate în timpul sarcinii, la naștere, în copilărie sau chiar la vârstă adultă.

Se observă o mare varietate de defecte cardiace congenitale, variind de la defecte simple care pot fi corectate cu o singură procedură până la defecte complexe care vor vor avea nevoie de proceduri multiple. Malformațiile cardiace congenitale includ găuri în pereții inimii, valve îngustate, conexiuni anormale ale camerelor și vaselor, camere absente sau hipoplazice, vase îngustate și uneori o combinație de multe defecte. Iată câteva tipuri de afecțiuni congenitale cardiace:

Obstructive: stenoza valvulara pulmonară, stenoza valvulara mitrala, stenoze aortice, arc aortic întrerupt.  

Necianogene: defect septal atrial, defect septal ventricular, canal atrioventricular común parțial, canal atrioventricular comun complet.

Cianogene: tetralogia Fallot, atrezie pulmonară cu DSV, atrezie pulmonară cu sept intact, boala Septein.

Cianogene complexe: ventricul unic, transpoziție de vase mari, drenaj venos pulmonar aberant parțial, drenaj venos pulmonar aberant total, trunchi arterial comun.

Simptomele malformațiilor cardiace congenitale depind foarte mult de tipul anomaliei, dar, de obicei, includ: buze sau unghii cu nuanțe albastre (cianoza), respirație dificilă sau probleme de hrănire. Unele dintre defectele cardiace congenitale pot fi depistate înainte de naștere cu ajutorul unei ecografii fetale.

 

6. Cum se pot preveni bolile cardiovasculare pediatrice?

Ereditatea este cel mai important factor de risc când vine vorba de afecțiuni cardiovasculare pediatrice. Cu toate acestea, există dovezi că dieta și stilul de viață influențează dezvoltarea bolilor de inima. Adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase de la vârste fragede poate reduce riscul de boli cardiologice, diabet sau alte afecțiuni grave.

Așadar, factorii de risc pentru bolile de inima sunt:

  • Regim alimentar nesănătos, bogat în grăsimi săturate
  • Tensiune arterială crescută
  • Diabet
  • Inactivitate fizică
  • Obezitate
  • Istoric familial de boli cardiace cu debut precoce

Din păcate, obezitatea infantilă este o problema cu care se confruntă mulți copii. Aceasta poate duce la boli de inima, hipertensiune arterială, colesterol crescut sau diabet care începe în copilărie și continuă până la vârstă adultă. Deși genetica și istoricul familial au un rol deosebit, familia poate lua măsuri pentru a preveni bolile de inima la copii și problemele asociate obezității. Acest lucru presupune consultarea cu un medic cardiolog pediatru care poate verifica factorii de risc și monitoriza orice afecțiune în curs de dezvoltare.

 

7. Cum se pot trata bolile ce țin de cardiologie infantilă?

Tratamentul malformațiilor congenitale la copii depinde de tipul afecțiunii și de cât de gravă este aceasta. Uneori, un defect cardiac congenital, cum ar fi o mică gaură în inimă se poate închide pe măsură ce copilul crește. Cu toate acestea, controalele regulate la o clinică de cardiologie sunt necesare pentru a monitoriza starea de sănătate de-a lungul vieții. În cazurile grave, tratamentul este obligatoriu în cel mai scurt timp. Acesta poate include medicamente, proceduri cardiace, intervenții chirurgicale sau chiar transplant de inima.

 

8. Tipuri de tratament oferite de cardiologii pediatri

Progresele în medicină modernă au îmbunătățit considerabil tratamentele pentru bolile cardiace pediatrice, astfel încât majoritatea copiilor pot duce o viață normală.

Problemele cardiace mai severe necesită tratament, de aceea cardiologul pediatru poate recomanda următoarele strategii:

  • Urmarire periodică – în cazul în care este vorba de o problemă cardiacă minoră care nu afectează funcționarea normală a inimii și nu pune în pericol pacientul, este recomandată evaluarea periodica.
  • Tratament intervențional – acesta este recomandat atunci cand problemele cardiace afectează buna funcționare a inimii și consta în rezolvarea acestora fără chirurgie: introducerea unor catetere sau dispozitive la nivelul inimii.
  • Tratament chirurgical – în cazul bolilor de inima mai complexe, pacientul este îndrumat către o secție de chirurgie cardiaca. În așteptarea interventiei chirurgicale sau interventionale se poate începe și o medicatie specifica.

 

9. Proceduri de cardiologie pediatrică

Printre procedurile și testele pe care le realizează un cardiolog pediatru se numără:

Ecografia cardiacă poate fi efectuată într-un cabinet de cardiologie pediatrică și este importantă pentru a se vizualiza cele patru camere ale inimii, pereții acesteia, valvele cardiace și vasele mari care pornesc din inimă (aortă sau arteră pulmonară). Astfel, pediatrul cardiolog poate recomanda această investigație pentru a afla date despre:

  • Dimensiunile inimii și ale pereților săi;
  • Mișcarea pereților inimii;
  • Forța cu care inima pompează sângele în corp și capacitatea acesteia de a primi sângele înapoi;
  • Aspectul și funcționarea valvelor cardiace;
  • Starea învelișului inimii (pericardul);
  • Existența unor tumori cardiace sau cheaguri în cele patru cavități ale inimii (cele două atrii și cei doi ventriculi);
  • Modificări ale structurii pereților vaselor mari care pleacă sau pătrund din/în inimă;
  • Existența unor orificii anormale între camerele inimii sau între camerele inimii și structurile din vecinătatea acesteia.

În completarea examenului clinic, poate fi recomandată și o electrocardiograma (ECG). Aceasta se poate efectua atat la sugari, cât și la copii și este importantă deoarece medicul poate observa ritmul inimii și poate sesiza modificări care să indice o malformație cardiacă.

În cadrul unei consultații de electrofiziologie cardiaca sunt căutate cauzele bătăilor anormale ale inimii. Uneori, această procedură poate fi utilizată și pentru evaluarea eficacitatii unui tratament medicamentos.

 

9.1. De ce să apelați la CardioClinic?

Persoanele care caută diagnosticarea corectă și cel mai bun tratament pentru copiii cu boli cardiace, pot apela cu încredere la CardioClinic, primul laborator acreditat de Societatea Europeană de Cardiologie. În fiecare zi, medicii specializați ai clinicii evaluează și tratează copii și adolescenți cu probleme cardiace. Echipa de cardiologi pediatri ajunge la un diagnostic precis și creează un plan de tratament cuprinzător, individualizat, bazat pe condiția specifică a fiecărui copil.

 

9.2. Investigații și consultații interdisciplinare

În cadrul CardioClinic beneficiezi și de consultații interdisciplinare ce permit depistarea unor diagnostice foarte complexe. Echipa este formată din medici specializați în electrofiziologie, cardiologie intervențională, medici primari neurologi, interniști, endocrinologi și diabetologi.

 

9.3. Dotări tehnologice

CardioClinic oferă tehnologii de vârf și aparatură performantă pentru diagnosticarea afecțiunilor cardiace pediatrice. Toate ecografele sunt General Electric, speciale pentru realizarea unor ecografii cardiace cu interpretare și măsurători avansate.

Clinica dispune și de bandă pentru realizarea testului de efort EKG, precum și de aparatură pentru realizarea EKG-ului de repaus. Aparatele Holter ECG și Holter TA permit înregistrarea activității electrice a inimii și a valorilor tensiunii arteriale pe o perioadă mai lungă de timp. Ecocardiografia Doppler diagnosticheaza probleme ale fluxului de sange și ale presiunii sangelui in arterele care pleacă de la inimă, afectiuni care nu ar putea fi identificate prin ecocardiografia clasică.

 

9.6. Echipa medicală Cardioclinic

Dacă ești în căutarea unui cardiolog pediatru în București, echipa CardioClinic este formată din medici primari cardiologi cu peste 15 ani de experiență în spitale renumite și oferă servicii medicale de înaltă calitate.

Sursa foto: pexels.com

Referințe:

https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/heart/Pages/Heart-Disease.aspx

https://www.narayanahealth.org/blog/cardiovascular-disease-în-children/

https://www.healthline.com/health/heart-disease/in-children

https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Heart_problems_in_children/

 

 

No Fields Found.
Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

  In fiecare an, cu prilejul marilor Sarbatori, care se “petrec la masa, in familie si cu prietenii” vedem cam aceleasi stiri la televizor. Cati
Citeste continuarea
Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea
  Foarte multe persoane din ce în ce mai tinere se luptă cu problema picioarelor umflate, în special în contextul ritmului agitat al vieții actuale.
Citeste continuarea
Cum să eviți infarctul miocardic și alte evenimente cardiovasculare grave Să ne amintim de cazul domnului care „Nu era chiar sănătos” și să
Citeste continuarea