MALFORMAȚIILE  CARDIACE CONGENITALE

Malformațiile congenitale cardiace (MCC)  reprezintă acea categorie de boli cardiace care apar încă de la naștere, mai exact odată cu dezvoltarea inimii în viața intrauterină. Procesul de formare a inimii în viața intrauterină are niște etape, astfel încât structurile inimii:  cele patru cămăruțe, vasele mari, valvele, pereții inimii să aibă o dezvoltare normală.

Atunci când acest proces este anormal (în cadrul unor sindroame genetice sau uneori fără cauză clară) etapele de formare a inimii sunt modificate și apar diverse malformații cardiace. MCC pot fi simple (cum sunt defectul septal atrial, defectul septal ventricular) sau complexe (cum sunt transpoziția vaselor mari sau Tetralgia Fallot). Este esențială stabilirea diagnosticului și tipului de malformație pentru a hotărî tratamentul optim.

CARDIOCLINIC continuă sa fie deschisă în aceasta perioadă, respectând cu strictețe regulile de siguranță! PROGRAMAȚI-VĂ ACUM la un consult cardiologic! 

Diagnosticul MCC poate fi stabilit prin următoarele metode:

Clinic: se bănuiește prezența unei MCC la sugarul care nu crește suficient, care obosește la supt/hrănire cu biberonul, cianotic( cu tegumente albastrui), la copilul care obosește la efort sau care face infecții respiratorii repetate. La examenul clinic pe care îl efectuează medicul, la ascultația inimii cu stetoscopul se poate auzi un suflu care să sugereze boala cardiacă. Ulteiror pacientul se îndrumă către un medic cardiolog.

În completarea examenului clinic se poate efectua Electrocardiograma (ECG)  .

ECG se poate efectua atât la sugari, cât și la copii (la aceștia uneori poate fi mai dificil de efectuat datorita mișcărilor). Pe ECG medicul poate observa ritmul inimii și poate sesiza modificări care să semnifice prezența unei malformații cardiace.

Diagnosticul cert de malformație cardiacă se stabilește însă prin Ecocardiografie( Ecografie cardiacă).

Ecocardiografia este o investigație neiradiantă, fără efecte adverse, prin intermediul căreia se vizualizează direct inima și structura acesteia. Medicul cardiolog specializat în ecografia malformațiilor cardiace urmărește ca fiecare stuctură a inimii să fie dezvoltată normal si diagnostichează malformațiile cardiace acolo unde acestea există și îndrumă pacientul spre terapia optimă.

Ecocardiografia se poate efectua de la naștere și apoi pe parcursul întregii copilării. Se poate efectua la copii preșcolari, inclusiv la cei mai agitați, în brațele părinților și cu o atmosferă veselă și jucăușă. Foarte rar, copilul poate fi atât de necooperant încât să necesite sedare și atunci  trebuie efectuată în mediu spitalicesc. În majoritatea cazurilor însă se reușește cu succes efectuarea ecografiei cardiace la orice vârstă.

Sunt multe cazuri când diagnosticul de MCC se stabilește abia în viața de adult pentru că pacientul nu a mers de-a lungul vieții sale la cardiolog, uneori pentru că boala nu a determinat simptome, altă dată pentru că pacientul s-a obișnuit cu simptomele și nu s-a investigat.

Este important de știut că, cu cât diagnosticul de MCC este stabilit mai devreme în viața și pacientul merge spre intervenție să corecteze malformația, inima își revine la normal mai repede și riscul de complicații scade.

Tratamentul MCC

După stabilirea diagnosticului MCC, medicul cardiolog poate sugera următoarele strategii de management a MCC:

– urăarire periodică – în cazul în care malformația cardiacă este ușoară, nu afectează funcționalitatea inimii in ansamblu, nu pune în pericol pacientul și există varianta să se rezolve odată cu creșterea copilului ( de ex DSA mic, canal arterial mic etc)

tratament intervențional– în cazul anumitor malformații acestea când se constată că afectează buna funcționare a inimii, se îndrumă pacientul către rezolvarea fără chirurgie a MCC, prin metode intervenționale, prin introducerea unor catetere și dispozitive la nivelul inimii

MCC care se pot rezolva intervențional: Defectul septal atrial de tip ostium secudum, canalul arterial permeabil cu sunt semnificativ, stenoza pulmonară valvulară strânsă.

tratament chirurgical – în cazul malformațiilor mai complexe și unde se poate efectua tratamentul interventional se indruma pacientul catre o sectie de chirurgie cardiaca pentru rezolvarea malformatiei ;

Sunt situatii cand in asteptarea interventiei chirurgicale sau interventionale se poate initia medicatie specifica.

Post procedural atat in cazul chirurgiei cat si metodelor interventionale pacientul trebuie urmarit periodic de un medic cardiolog specializat in malformatii cardiace congenitale pentru a preveni aparitia de complicatii si a le trata acolo unde existaIn cazul MCC complexe , pacientii raman cu patologie cardiaca toata viata, pot dezvolata complicatii specifice fiecarei MCC , au nevoie urmarire atenta periodica atat pe perioada copilariei cat si in viata de adult. .

In concluzie Malformatiile cardiace congenitale reprezinta o patologie cardiaca  prezenta inca din copilarie , frecvent in tara noastra nediagnosticata pana in viata de adult, in cazul careia diagnosticul precoce este cheia unui tratament de succes. Efectuarea consultului cardiologic alaturi de ecocardiografie si de ECG sunt necesare pentru a stii ca inima este dezvoltata normal . 

No Fields Found.
Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea
  Foarte multe persoane din ce în ce mai tinere se luptă cu problema picioarelor umflate, în special în contextul ritmului agitat al vieții actuale.
Citeste continuarea
Cum să eviți infarctul miocardic și alte evenimente cardiovasculare grave Să ne amintim de cazul domnului care „Nu era chiar sănătos” și să
Citeste continuarea
Recâștigă-ți viața după un infarct miocardic „Să ne amintim de dl. M ce suferise un infarct miocardic, căruia, din fericire, i-a supraviețuit.
Citeste continuarea