Cardiopatia ischemica (boala cardiaca coronariana)

Despre cardiopatia ischemica:

Cardiopatia ischemica este suferinta muschiului cardiac (miocard) produsa de ingustarea (stenoza) sau blocarea (ocluzia) arterelor coronare. Miocardul este irigat de doua artere coronare – artera coronara stanga si artera coronara dreapta, artere care dau mai multe ramuri.

Cauze: Principala cauza de afectare coronariana este ateroscleroza
Ateroscleroza consta in depunerea pe peretele interior al arterelor de colesterol, care, in combinatie cu anumite celule din sange si din perete, formeaza asa numita placa de aterom. Aceasta ingusteaza si in final blocheaza artera, impiedicand fluxul de sange catre miocard.

Factori de risc:

 • Principalii factori de risc pentru ateroscleroza sunt:
  • fumatul
  • hipercolesterolemia
  • hipertensiunea arteriala
 • Alti factori de risc, secundari, sunt: diabetul zaharat, obezitatea, sedentarismul, etc.

Clasificare:
In functie de severitate exista mai multe forme de cardiopatie ischemica.

 1. Angina stabila
 2. Angina instabila
 3. Infarctul miocardic

Simptome:

 1. Angina stabila
 2. Angina instabila se caracterizeaza prin modificarea trasaturilor durerii: aceasta apare la efort mai mic sau chiar in repaus, este mai intensa, mai prelungita, mai frecventa, etc. Deci, angina instabila reprezinta o agravare a bolii coronariene.
 3. Infarctul miocardic
 4. Infarctul miocardic este o urgenta medicala. Este forma cea mai grava de cardiopatie ischemica si poate provoca decesul pacientului. Infarctul miocardic este produs de ocluzia unei artere coronare. Miocardul nu mai primeste sange si se necrozeaza.
  De obicei se caracterizeaza prin durere atroce, retrosternala, cu durata prelungita, care nu cedeaza la nitroglicerina.
  Cand este blocata o artera coronara mare, va fi afectata o portiune mare a muschiului inimii. Durerea nu se coreleaza cu marimea infarctului, ci este doar semnalul de alarma. In infarctele intinse pot apare alte simptome, care arata o severitate crescuta: sufocare (dispnee), hipotensiune, pierdere de cunostinta, tulburari de ritm (palpitatii) sau chiar moartea subita.

Diagnostic

Diagnosticul cardiopatiei ischemice se face printr-o combinatie de proceduri:

examinarea pacientului si istoricul bolii
electrocardiograma de repaus – Citeste mai mult…
electrocardiograma in timpul durerii – foarte importanta ! testul ecg de efort – Citeste mai mult…
coronarografie – metoda de diagnostic laborioasa, care permite vizualizarea directa a arterelor coronare. Aceasta este recomandata numai cand celelalte teste indica riscul unei forme severe de cardiopatie ischemica, la care nu este suficient doar tratamentul cu medicamente. – Citeste mai mult…

Tratament

Tratamentul cardiopatiei ischemice consta in :

corectia factorilor de risc: se interzice fumatul, se trateaza corect hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemia, obezitatea, se modifica obiceiurile alimentare, se recomanda in forma de angina stabila antrenament fizic regulat
tratament cu diverse clase de medicamente alese in functie de profilul fiecarui pacient principalele clase de medicamente utilizate in tratamentul din ambulator al pacientilor cu cardiopatie ischemica sunt:

 • Antiagregante plachetare: aspirina, plavix, ticlopidina. Acestea au rolul de a impiedica formarea cheagurilor de sange (trombi), care se depun pe placa de aterom si blocheaza arterele coronare.
 • Beta blocante: metoprolol, bisoprolol Acestea au rolul de a scadea nevoia de oxigen a miocardului, care nu primeste sange oxigenat suficient prin arterele coronare ingustate.
 • Blocantele de calciu: diltiazem Au acelasi rol ca si beta blocantele; sunt mai putin eficiente in scaderea consumului de oxigen, dar au un rol special atunci cand angina este produsa prin spasmul (constrictia) arterelor coronare
 • Nitratii: nitroglicerina, nitromint Produc dilatarea arterelor coronare si combat durerea
 • Inhibitorii enzimei de conversie: enalapril, prestarium, etc. Sunt medicamente cu actiune complexa: produc dilatarea tuturor arterelor favorizand alimentarea cu oxigen, scad tensiunea arteriala la pacientii hipertensivi, au un efect de protectie a miocardului, dar si a altor organe.
 • Trimetadizina: preductal

Medicament adjuvant cu rol de protectie miocardica.
Exista si alte clase de medicamente, cu rol foarte important, care se administreaza numai la pacientii spitalizati

 1. Anticoagulante: heparina, clexane, etc. Au rolul de a impiedica formarea trombului de sange in arterele coronare.
 2. Trombolitice- se administreaza numai in infarctul miocardic acut si au o actiune unica de a dizolva (de a liza) trombul care deja s-a format si blocheaza artera coronara. Aceste medicamente pot micsora substantial suprafata unui infarct, pot salva viata pacientilor cu conditia sa fie administrate cat mai devreme ( de preferat in primele 3 ore de la debutul infarctului si daca se poate in primele minute).

N.B. Toate medicamentele enumerate pot avea interactiuni si reactii adverse importante si de aceea se administreaza numai dupa consultarea unui medic, si doar la indicatia expresa a acestuia

Angioplastia coronariana cu stent – metoda de tratament invaziva.
Se face in laboratorul de cateterism si consta in dezobstructia si dilatarea stenozelor arterelor coronare. La locul stenozei se implanteaza un dispozitiv numit stent (un fel de cilindru de metal) care are rolul de a mentine un calibru adecvat al arterei. Angioplastia este indicata atat in angina, cat si in infarct, ca alternativa la tromboliza.
Angioplastia este mai eficienta decat tromboliza, dar este mai laborioasa si necesita un laborator specializat si personal calificat, care nu exista in toate centrele. Intrucat factorul timp este esential in infarct pentru a salva miocardul, daca nu exista posibilitatea de acces la angioplastie in maximum 3 ore, se prefera tromboliza. Deci pacientul cu infarct necomplicat trebuie tratat cat mai repede si nu deplasat la distante mari.

Interventia chirurgicala

Cardiopatia ischemica are indicatie de tratament chirurgical atunci cand sunt mai multe artere coronare afectate sau cand apar complicatii.
Operatia consta in montarea unor by-passuri. Se folosesc bucati de vene de la picior (vena safena) sau artere care iriga teritorii mai putin importante (artere mamare, artere radiale). Acestea ocolesc (by-passeaza) zonele stenozate sau ocluzionate ale arterelor coronare.