Ecografie abdominala

Ce este o ecografie?

Ecografia (uneori denumita pe scurt „eco abdomen„) este o evaluare folosind ultrasunete, ce ofera imagini precise ale structurilor analizate, aratand dimensiunea, forma si consistenta organelor. Ecografia Doppler masoara fluxul de sange (directia, viteza, volumul) din artere sau vene.

De ce se face ecografia abdominala?

Ecografia abdominala este o investigatie de rutina, fiind foarte usor de facut si oferind multe informatii despre organele situate in aceasta regiune (ficat, vezicula biliara, splina, pancreas, stomac, rinichi, prostata, ovare, uter, vezica urinara). Se poate efectua pentru a monitoriza o sarcina sau pentru a gasi sursa unor simptome si a diagnostica unele boli in caz de durere abdominala ca icter, anemie, greata, varsaturi si altele.

Ce se intampla in timpul acestei investigatii?

Pacientul trebuie sa se dezbrace pana la brau, apoi sa se intinda pe spate. O sonda va fi intrebuintata de medic pe abdomenul (burta) pacientului folosindu-se un gel special care ajuta ca ultrasunetele sa se transmita mai bine prin piele. Sonda este conectata printr-un fir la un aparat care proceseaza ultrasunetele si afiseaza imagini pe un ecran.

Pulsatii de ultrasunete sunt trimise cu ajutorul sondei prin piele si pana la structurile din profunzime, apoi se intorc ca niste ecouri si sunt inregistrate de ecograf in timp real, astfel incat imaginile se sumeaza si arata nu doar structura organelor ci si miscarea vaselor (pulsatiile peretilor si circulatia sangelui). Medicul plimba sonda pe abdomenul pacientului, apasand in unele locuri pentru a obtine imagini cat mai clare.

Investigatia poate dura intre 15 si 30 de minute, in functie de claritatea imaginii si de numarul de masuratori speciale necesare (daca exista modificari la acest nivel).

Exista o pregatire speciala pentru ecografia abdominala?

Organele din abdomen pot fi vazute mai dificil daca intestinele sunt pline cu aer. Pentru a usura trecerea ultrasunetelor si pentru a permite vizualizarea precisa a tuturor detaliilor, pacientul trebuie sa urmeze niste pasi inaintea investigatiei:

  • se recomanda 2 pastile de Espumisan in seara dinaintea ecografiei si 2 in dimineata zilei cand pacientul se prezinta pentru investigatie;
  • vezica urinara trebuie sa fie plina in timpul ecografiei, deci e indicat ca pacientul sa bea apa si sa nu urineze cu aproximativ 30 de minute inaintea investigatiei;
  • nu va manca in ziua examinarii, pana la terminarea ecografiei.

Important de stiut este faptul ca ecografia nu prezinta niciun risc, nu este invaziva si poate fi repetata fara griji de cate ori este nevoie (spre deosebire de radiografie sau CT, nu implica radiatii).

Ecografie Abdominala Pret
Ecografie abdomen superior150 RON
Ecografie abdomen inferior130 RON
Ecografie abdomen total230 RON
Inregistrare ecografie pe DVD - anuntati medicul la incepiutul investigatiei30 RON

Medici